Kov: metal je víra i zákon

Kov: metal je víra i zákon

Tisk

kov200Jako fanoušek metalové hudby jsem si jednoduše nemohla nechat ujít knihu Kov od Karla Veselého, která vyšla v říjnu pod hlavičkou nakladatelství Listen. Hádám, že naláká fandy tvrdší hudby a podporovatele české moderní scény. Ochutnáte Kov taky?

 


Kdo je Karel Veselý?

Nezávislý publicista, spolupracovník Aktuálně.cz, časopisů HisVoice, Nový prostor, A2 a hudební redakce Český rozhlas Rádio Wave. V roce 2001 absolvoval Filosofickou fakultu Masarykovy univerzity (obory anglický jazyk – filosofie). Napsal knihy Hudba ohně (2010) a Bomba Funk (2017).

Svět podle metalu

Je Kov příběh o kapele a o dospívání? Ano. Dá se zařadit i mezi knihy, kde protagonista nachází rozčarování z konformního života a hledá sám sebe. Také ho nejedni mohou považovat za dystopický román. Záleží na úhlu pohledu, na míře očekávání a na tom, co pro vás hudba znamená.

Parta kamarádů – ve složení Satan kytara, Evil zpěv a kytara, Komanč bicí, Pakoš kytara a náš vypravěč Nikdo basa – zformuje kapelu a rozhodnou se hrát ryčný metal po vzoru jejich model, namátkou vzpomenu Napalm Death, Carsass, Mayhem. Seznamují se s drogami, následují krádeže a vandalství a pak se jejich společný příběh přetrhne. Náš hrdina má problém s drogami, ale dokáže se z toho dostat a naskakuje do dalšího kolotoče jménem manželství, rodičovství. I odtud po nějakém čase utíká. Svět se mění a z metalu se stává ideologie, víra i zákon. Je to však dobře, stal se svět pod nadvládou metalu dokonalým?

Linie, přesahy, muzika

Co se mi na příběhu líbí je to, že na vás dýchá fanouškovství autora a jeho zápal pro věc, tedy hudbu. Dokázal přesně popsat pocity kluka, mladíka, muže, který chce vystoupit ze systému maloměšťáctví a žít si po svém. Nechce, aby se z unikátního stal unikonformním.

Co mě moc nezaujalo, kromě odfláklé obálky, je linie budoucnosti, kde se žije podle sociálních kreditů. Vypravování kolísá na přeskáčku mezi lety 1981 a 2041 a při čtení to působí zajímavě, občas ale i zmateně a zmatečně. Taky se střídají některé až filozofické pasáže s něčím plochým až naivním.

Každopádně, pokud žijete hudbou, což je můj případ, tak vám knihu vřele doporučuji a věřím, že si z ní vezmete to, co potřebujete, to, co zaujme a to, co je metal.

kov

Název: Kov
Autor: Karel Veselý
Žánr: román
Nakladatelství: Listen
Rok vydání: 2022, pevná vazba
Počet stran: 216
Hodnocení: 75 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/kov/kniha/14837/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Můj cíl je originalita, pokrok a design bez hranic

S ocenením Zlatá hokejkaAchillea Sdoukose zná Slovensko, Česko i Balkán. Jeho máma je slovenská akademická malířka Ingrid Zámečníková, otec Řek. Rovněž dobře zná sklo, materiál, který mu umožňuje zhmotňovat...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vzorný syn nebo úkladný vrah?

vzorny syn perexKomu můžete důvěřovat, když ne sami sobě? Jednoho dne se brzy ráno vzbudí šestadvacetiletý Judžin. Cítí podivný kovový zápach a na klidu mu nepřidává ani telefonát od jeho bratra, který chce vědět, zda je doma všechn...


Literatura

Vyrazte si s klokanem do Cannes

klok 200Jede jede klokan je prý kniha veršů pro neukázněné děti. Alespoň tak se to uvádí na obálce. Povedené básničky napsal Jiří Dědeček. Nutno podotknout, že jsou rozverné a rozpustilé, ale netuším, proč by j...

Divadlo

Kam vlastně patří Mauglí? Dojemný příběh v Divadle Kalich.

maugliNedělní odpoledne jsem strávila se synem vskutku nevšedně. Zlákal nás muzikál Mauglí, který ve svém repertoáru nabízí Divadlo Kalich v Jungmannově ulici, v Praze 1. Na odpolední představení chodí převážná většina dětských ...

Film

V pasáži proběhne výjimečná projekce filmu "Pasáž"

pasaz 200Máme pro vás pozvánku na promítání unikátního filmu "Pasáž" režiséra Juraje Herze, a to 8. dubna od 19:00 v 3Kino ArtPasáži.

...