Za mě kniha roku 2022: Šepot z lesa

Za mě kniha roku 2022: Šepot z lesa

Tisk

sepot z lesa200V srpnu 2022 vyšel debutový mysteriózní román Šepot z lesa mladé autorce Kateřině Surmanové. Již obálka nás varuje, že mezi stromy číhá zlo… a přiznávám, že tajemný les a jeho tajemství vás budou strašit ještě chvíli po přečtení tohoto majstrštyku!

 

 

King po česku?

Kateřina Koutníková Surmanová (* 1984) je česká novinářka a spisovatelka. V současné době pracuje jako vedoucí redaktorka domácí rubriky mediálního domu Economia a.s. Absolvovala obor mediální studia na Univerzitě Palackého v Olomouci a vystudovala také teorii a dějiny dramatických umění. Působí příležitostně jako dramaturgyně filmových festivalů a televizní scénáristka. Většinu života se však věnuje práci novinářky a redaktorky.

Tenhle les má prohnilé kořeny...

Investigativní novinář Petr se po rozvodu vrací z Prahy do rodné vísky v Orlických horách, aby dal do kupy dům po matce. Potkává staré známé a jak se vynořují lidé z masa a kostí z jeho minulosti, objevují se i vzpomínky na jeho nejlepšího kamaráda Vojtu, který před dvaceti lety záhadně zmizel. Zjišťuje, že Vojta nebyl jediný, kdo se v okolí ztratil. Postupem času začíná mít pocit, že se s ním chce kamarád spojit. Vyšetřování ho zanese do míst, kde není radno pobývat v noci sám...

Doporučuju číst v noci

Na prvotinu, která čítá cca 470 stran, příběh uteče jako voda, ani nevíte jak. Něco vás prostě nutí otáčet stránky jako o život a zjistit pravdu. Bude to jistě zásluha autorky, jejíž slovní zásoba i nezvyklé slovní obraty vyšperkovaly netradiční námět k dokonalosti.

Pohrála si a zvládla využít génia loci Orlických hor, přidala k tomu místní zvyky a tradice, vztahy mezi vesničany, kde o sobě všichni hodně vědí a přidala tíživou atmosféru a dala tak vzniknout příběhu, který hýří emocemi a tím tak připomíná tvorbu Stephena Kinga, či jak jsem se dočetla třeba Jozefa Kariky.

Závěr vyprávění může jednoho zklamat. Zjištění, jak to vlastně bylo a uzavření příběhu, si myslím, že jedněm čtenářům sedne, druzí budou zklamáni. Já se závěrem problém nemám, naopak si myslím, že bychom měli ocenit, že i u nás vznikají knihy takového žánru a úrovně.

Doufám, že knize dáte šanci a nenecháte se odradit delší stopáží – za mě je to plus. Pokud ne, tak společně můžeme vyhlížet druhý román autorky, knihu Zvedá se vítr (vyjde v září a bude mít asi 280 stran).

sepot z lesa

Název: Šepot z lesa
Autor: Kateřina Surmanová
Žánr: thriller, horor
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2022, brožovaná vazba
Počet stran: 482
Hodnocení: 100 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/sepot-z-lesa/kniha/15017/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Portico Quartet: Praha je úžasné město. Má bohatou historii hudby a kultury a ty holky…:-)


mladi ladi jazz 200Na festivalu Mladí ladí jazz, který započal už v neděli v Praze, se v pátek 4. dubna představí anglická skupina Portico Quartet. Do Prahy se vrací po dvou letech a my jsme je u této příležit...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Daredevil: Muž beze strachu 4 aneb pecka peckovitá

daredevil200Ponuře temný příběh Daredevila pokračuje ve čtvrté knize Muže beze strachu. Brian Michael Bendis a Alex Maleev nám na zlatém podnosu přináší poslední část této ságy.


Literatura

Ohnivý anděl: Strhující příběh ze země, kde si všichni tykají

ohnivy andel perexNa Ohnivého anděla jsem narazila tak trochu náhodou, a jsem ráda, že jsem na něj narazila. Díky islandské autorce Yrse Sigurđardóttir jsem se poprvé setkala v literatuře s Islandem. Vlastně nejen v lit...

Divadlo

THE SOUND OF MUSIC – LIVE!

TeSoundOfMusic perexKaždá nová adaptace muzikálu by v sobě měla mít to pověstné „něco“, co diváky přesvědčí, že právě ona by se měla stát jejich nejoblíbenější. Pořad „The Sound of Music - Live!“, který odvysílala ...

Film

Spielbergův Lincoln: inspirace mramorovým prezidentem

lincoln 200Americká režisérská legenda Steven Spielberg vystřídala ve své filmařské kariéře nespočet poloh. Šestašedesátiletý tvůrce začal jako inovátor neetablovaných žánrů: v roce 1975 filmem Čelisti zkultivoval thriller o...