Matka!: povstání Fénixe z popela?

Matka!: povstání Fénixe z popela?

Tisk

matka perexDo kin přichází nejnovější snímek Darrena Aronofského. Kdo zná jeho předešlé filmové počiny ví, jak silný dojem jeho snímky zanechávají. Komorní drama Matka! není výjimkou a je další z řady filmů, které Vás nenechají při shlédnutí tohoto snímku za žádnou cenu v klidu.

 

 

Idylický manželský pár v podání Javiera Bardema (Skyfall, Goyovy přízraky) a Jennifer Lawrence (Joy, Hunger games) si žije ničím nerušeným, bezdětným životem v domku daleko od civilizace.  On je spisovatel, ona jeho múza, která mu pomáhá s rekonstrukcí domu po požáru a vytváří pro oba z domu ráj na zemi. Jejich ničím nerušený život však obrátí naruby návštěva doktora (Ed Harris) a později i jeho rodiny.

Když do příběhu vstoupí lékařova manželka spolu se syny, rozjíždí se nezastavitelný kolotoč šokujících zvratů spolu s nezadržitelným nárůstem nezvaných návštěvníků, což vyústí v nekonečný cyklus hrozivých událostí, které by málokdo z nás čekal a z ráje se rázem stává peklo na zemi.

Nezastavitelný chaos, který neubírá na své nezvladatelnosti ani absurdnosti spolu s emotivními a detailními kamerovými záběry a mrazivou hudbou, vás vtáhne do víru děje, kde ústřední roli hraje  láska, vražda, vášeň, zrození a smrt.

 

matka 02


Režisér si s diváky rád hraje, což fanoušci jistě znají už z jeho předchozích snímků - ať už se jednalo o Černou labuť, kde hrála prim schizofrenie, v Rekviemu za sen drogová závislost a prostituce nebo  Fontánu jakožto vizuální epos o nesmrtelné lásce. Matka! je nezařaditelným  ztvárněním cyklu života spolu s vizuálním ztvárněním predestinace jeho múzy a mateřství. Dalo by se říci, že se jedná o tzv. povstání Fénixe z popela.

Co se týče silně vizuálního podobenství personifikace domu (srdce, krev) jakožto života jeho manželky, dá se říci, že jde o další hru, která nutí diváka přemýšlet nad tím, co nám tím chtěl Aronofsky vlastně říci (spojitost života domu s životem jeho manželky). Nad filmem opět vyvstává řada otázek, jak už je u jeho filmů zvykem.

matka 01

 

Režisér sám přiznává, že film jde velmi těžko zařadit do určité žánrové škatulky a stejně jako u jeho předchozí tvorby vás i Matka! přinutí po odchodu z kina k zamyšlení, co je realita a co metafora. Matka! je divokou jízdou, která se nedá popsat, Matka! se musí vidět.

 

{youtube}Xx0mH5o6yHY{/youtube}


UIP – Paramount, USA, 2017
Žánr: psychologický thriller
Režie: Darren Aronofsky
Scénář: Darren Aronofsky
Kamera: Matthew Libatique
Hudba: Jóhann Jóhannsson
Hrají: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Michelle Pfeiffer, Ed Harris, Domhnall Gleeson
Hodnocení: 75%

Premiéra v kinech: 19.10.2017

Zdroje fotografií: www.cinemart.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kultura pro mě znamená čtení v posteli a fascinaci lidskou tvořivostí

Radka perexŠéfredaktorka Kultury 21 Radka Mothejzíková toho stíhá opravdu hodně. Kromě civilního zaměstnání, má spoustu koníčků a svůj vlastní krámek v České Lípě. Obětavě se věnuje i vedení magazínu K21, což všichni maximálně oceňujeme. Možná vás bude zajímat,...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Začalo natáčení filmu ROK VDOVY o skládání rozbitého života

Rok vdovy Pavla Beretova small 02V polovině července začala režisérka Veronika Lišková natáčet svůj první celovečerní hraný film ROK VDOVY podle scénáře Eugena Lišky. V hlavních rolích filmu se představí Pavl...


Literatura

Povídky plné krve, napětí i humoru

hruby pytel hruba zaplata 200V Radioservise vyšla povídková kniha Petra Hudského s názvem Hrubý pytel, hrubá záplata. Ačkoliv o tom v knize není nikde zmínka, toto dílo vyšlo už v roce 2006 v nakladatelství Kvarta a také jako e-kniha v roc...

Divadlo

Rozpustilé jeptišky z východočeské autodílny

jeptisky perexVětšina katolíků a především nekatolíků má ve svém povědomí pevně zafixováno, že jeptišky jsou vzorem serióznosti a kvůli dodržování přísné řehole ani nemají šanci zažít nějakou legraci. Dramatik Dan Goggin stejně jako staré...

Film

Zvonilka: Tajemství křídel aneb když sesterská láska vítězí

zvonilka tajemstvi kridel disneyDo našich kin přichází po letní smršti animovaných filmů (Rebelka, Norman a duchové, Hotel Transylvánia) další animák, tentokrát se jedná o fantastický příběh o motýlích vílách Zvonilce a Modrovločce, s málo však nápad...