Dopisy Kafkovi: Tak trochu jiný román Ireny Obermannové

Dopisy Kafkovi: Tak trochu jiný román Ireny Obermannové

Tisk

200litIrena Obermannová patří mezi spisovateli k ostříleným matadorům – na svém kontě má už 16 knih. Ve svém zatím posledním románu s názvem Dopisy Kafkovi nás autorka seznámí s Milenou Jesenskou. Že vám tohle jméno nic neříká? Nevadí! Na stránkách knihy se s rozporuplnou novinářkou seznámíte takřka dokonale!



Milena Jesenská byla ženou mnoha tváří. Přestože se narodila v zámožné rodině, dětství neměla nikterak jednoduché. Nejprve jí zemřel mladší bratr, později matka. Jesenskou tyto bolestné ztráty velmi poznamenaly. Začala odmítat autority, kradla a dokonce zanechala studií. Během dospívání zakusila i prostředí psychiatrické léčebny, ve které se pokoušela dostat ze své závislosti na drogách. 

lit

Milena Jesenská se kromě jiného věnovala také překládání knih. Právě při této činnosti se seznámila s Franzem Kafkou. Spisovatel jí učaroval. Začala mu psát dlouhé dopisy, ve kterých velmi podrobně popisovala svůj život. Útržky čilé korespondence mezi oběma spisovateli se dochovaly, z čehož Irena Obermannová při psaní knihy vycházela. Celý román sestává z dopisů, které jsou historicky podložené, což knize dodává punc opravdovosti. Román je přitom napsaný dnešním, srozumitelným jazykem a troufám si říct, že je velice čtivý. Zpočátku děj působí trochu zmateně, ale jakmile čtenář pronikne do děje a zvykne si na způsob, jakým je kniha napsaná, přelouská román jedním dechem.

Irena Obermannová využila veškerý svůj spisovatelský um a zkušenosti a věrohodně vykreslila osud jedné osobnosti českých dějin.

Kniha osloví nejen ženy, ale také zájemce o historii. Román by se měl stát povinnou četbou pro středoškoláky, kteří se domnívají, že dějepis je nuda.

Irena Obermannová se rozhodně neminula povoláním – Dopisy Kafkovi jsou toho důkazem. Jedná se o velice zdařilé dílo, které určitě jen tak „nezapadne“. Za zmínku také stojí skutečnost, že kniha má velice hezkou obálku – je na ní fotografie Jana Saudka.

Procenta na hodnocení ubírám jen za trochu těžkopádný začátek.

Název: Dopisy Kafkovi
Autor: Irena Obermannová
Vydáno: 2013
Počet stran: 203
Vydalo nakladatelství: Motto
Hodnocení: 90%

Foto: bestsellery-knihy.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Příroda je krásná v každém časovém okamžiku a počasí

Miroslav SanigaVědec, popularizátor vědy, velký milovník přírody, vysokoškolský pedagog a publicista, Miroslav Saniga, svůj život zasvětil přírodě a právě přírodě věnuje také své knihy. Píše jak pro malé čtenáře, ta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kluk z kostek

kluk z kostek perexKniha o autismu, Minecraftu a rodičovství – to je Kluk z kostek. Tenhle kluk se jmenuje Sam, je mu osm, miluje Minecraft a je autista.

 

 

...

Literatura

Hakan Nesser: Dívka, která nikomu nechyběla

divka200Líbivá anotace a líbivé téma. Atraktivní. Přesto jsem si na „konec nudy“ a pořádné rozjetí příběhu musela téměř sto stran počkat. Potom, jako když autor nasadí druhou, třetí a čtvrtou rychlost a rozjel příběh, kterému nelze nic vytknout. Snad jen občas, ...

Divadlo

Muzikálová verze oscarového snímku měla premiéru v Brně

grandhotel perexTak jako kdysi Vídeň uvedla do světa operetu, tak se v Americe, na Broadway narodil muzikál. Každým rokem tam vznikají nová a nová díla, ne všechna však vydrží v repertoáru těch divadel víc měsíců a ne všechna se dostanou dál do světa....

Film

Kino-Ikon osloví též českého čtenáře

Kino ikon perexV českém prostředí máme jediný veskrze teoretický filmový časopis, a sice Iluminaci. Tento čtvrtletník zhusta bývá obtížně stravitelný, takže nezasvěcený laik zděšen prchne, sotva se začte do prvních vět, navíc tento časopis je sotva sehn...