Zachraň planetu, staň se motýlem. Nebo vycestuj s Redline expedition

Zachraň planetu, staň se motýlem. Nebo vycestuj s Redline expedition

Tisk

Putovani za zviraty perexAutorka knihy Putování za zvířaty, podnikatelka, cestovatelka, lektorka a velká milovnice přírody Kamila Paličková, zve prostřednictvím stránek čtenáře na cestu do Afriky. Představuje zdejší fascinující přírodu a zvířata z úplně jiné perspektivy, než na jakou jsme zvyklí. Vypráví příběhy často smutné, až frustrující, jinými zas prosvítá naděje na lepší svět. A všechny je musela prožít od začátku do konce, než našla duši zvířat i tu svou. 

Když vám duše obuje toulavé boty

Snem Kamily Paličkové bylo pracovat s divokými zvířaty a tuto možnost chtěla poskytnout i dalším lidem. Proto se rozhodla vytvořit projekt s názvem Redline expedition, díky kterému se mohou další zájemci – dobrovolníci zapojit do práce po boku ochranářů z celého světa. Nejdříve však sama musela absolvovat několik cest, během nichž se seznámila s problematikou ochrany divokých zvířat.

Housenka je jedno z mála zvířat na planetě, které žere a žere a je schopno sežrat vše v místě, kde se pohybuje, bez ohledu na to, že v budoucnu pro ni nic nezbude.

První zkušenosti sbírala v Jihoafrické republice, kde tvrdě narazila na ochranářskou realitu dnešních dní. Místo volnosti a rozlehlých plání ploty, výběhy a zvířata v zajetí. Postupně však začala vnímat všechny souvislosti a pustila se do práce, při níž poznala mnoho skvělých lidí – místních ochranářů i dobrovolníků z celého světa. Jejím úkolem bylo například odstraňování klíšťat z toulavých psů, pomoc při jejich kastraci a spousta dalších činností. Kamila Paličková se s čtenáři dělí i o své myšlenky a úvahy, často s duchovním a filosofickým přesahem, o pocity při kontaktu se zvířaty a také o několik mystických zážitků. Jeden z nich jí prý doslova změnil život…

Motýlí přístup, tedy respekt k přírodě, čerpání ze zdrojů jen tolik, kolik upotřebíme, péče o lokalitu, ve které žijeme, stejně jako aktivita ve prospěch ostatních, je znakem dospělosti.

Během Kamilina vyprávění jako byste sami byli obklopeni zvířaty, jako by na vás působila mentalita domorodých obyvatel, místní napjatá atmosféra a vaše chřípí jako by doopravdy bylo drážděno pachem krve zbytečně zabitých zvířat. Velice pravděpodobně se dostaví i zlost, lítost a dojetí, případně odhodlání také nějak pomoci. Nesmírně zajímavé jsou pasáže právě o protipytláckých jednotkách, které hrají klíčovou roli ve všech oblastech, kde žijí ohrožená zvířata atraktivní pro nelegální obchod. To vše jak v kontextu s náročnou společenskou situací panující v Jihoafrické republice, tak se současnou civilizační roztažností a nenasytností. Obdiv vzbuzují příběhy ošetřovatelů, z nichž někteří se pro záchranu divokých zvířat doslova obětují.

Jediná možná cesta pro planetu, přírodu a zvířata je, že se z nás lidí-housenek stanou motýli. Do té doby je třeba podporovat snahy nadšených dobrovolníků o vytváření bezpečného území pro zvířata, bez lidí.

Atraktivní obsah knihy je zaměřen především osvětově, přesto je velice čtivý. Autorka se snaží otevřít oči co nejvíce lidem a motivovat je k tomu, aby se zastavili a vnímali celým srdcem zázrak, jehož jsou součástí. Zároveň využívá příležitost k propagaci projektu Redline expedition, jehož prostřednictvím se do činnosti prospěšné pro záchranu živočišných druhů a přírody vůbec mohou zapojit další nadšenci. Myšlenku dovolené v kombinaci s dobrovolnickou praxí na poli ochrany divokých zvířat považuji já osobně za geniální a opravdu smysluplnou.

Putovani za zviraty

Putování za zvířaty
Autor: Kamila Paličková
Nakladatel: Universum (EUROMEDIA GROUP, a.s.)
Rok a měsíc vydání: 2022/02
Počet stran: 216

Hodnocení: 100 %

V textu recenze jsou použity výňatky z hodnoceného titulu (kurzíva).

www.knizniklub.cz/knihy/566183-putovani-za-zviraty

( 1 hlas ) 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Uličník přibližuje festival Praha žije hudbou evropským metropolím

Praha zije Hudbou3 perexPřinášíme vám rozhovor s Janem Gregarem, ředitelem hudebního festivalu Praha Žije Hudbou 2018. Multižánrový festival Praha Žije Hudbou představí od čtvrtka 7. do soboty 9. června 2018 ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Díky Mámě v kuchyni si pochutnají malí i velcí

mama v kuchyni perexNa konci října vyšla v nakladatelství CPress další kuchařka od blogerky, tentokrát od Barbory Charvátové, která od listopadu 2014 vede blog Máma v kuchyni. Tato kuchařka nese stejné jméno a podtitul S chutí pro malé i velké.

...

Literatura

Kniha o vlhkosti v domě je hlavně pro odborníky

vlhkost v dome200V nakladatelství Grada vyšla kniha Vlhkost v domě s podtitulem Odstraňování a prevence.

 

...

Divadlo

Divadelní Rock for People

Letošní, 18. ročník Rock for People byl beze sporu výjimečný po všech stránkách a jen tak někdo na něj nezapomene. Jedním z těch unikátů byla i rozsáhlá divadelní scéna s bohatým programem. Na některých festivalech se čas od času najde prostor ...

Film

Atlas mraků: touha po svobodě, důstojnosti a pravdě ovlivňuje lidský život

atlas mrakuU počátku filmu Atlas mraků stála mnohovrstevná kniha Davida Mitchella, která nyní vyšla také u nás, dokonce již ve druhém vydání. Film stejně jako kniha souběžně splétá celkem šest příběhů, časově i...