Čech na palubě sovětské plachetnice

Čech na palubě sovětské plachetnice

Tisk

Posledni plavba perexV roce 1987 byl Jiří přijat na vysněnou Oděskou státní námořní Akademii ke studiu námořní navigace. Během těchto studií se zúčastnil dálkových plavebních praxí na pěti námořních lodích. O jedné z nich, která začala v listopadu 1990 v oděském přístavu a skončila v lednu 1991 v aténských docích, vypráví ve své knize „Poslední plavba sovětské plachetnice byla s Čechem na palubě“. 

„Uteklo už více jak čtvrt století od symbolické plavby sovětské plachetnice Družba na cestě z Oděsy do Bombaje a zpět. A já byl tehdy členem její posádky. Nicméně, teprve až nyní jsem se rozhodl o této dobrodružné plavbě zveřejnit svoje vzpomínky, podepřené záznamy z mého námořního deníku, poznámkových sešitů a útržků, které se mnou tehdy cestovaly v kajutě a po kapsách.“ Jiří Filipovský– autor knihy.

Unikátní zkušenost z jedinečného pobytu na palubě sovětské plachetnice

Jako jediný Čech se tehdy stal členem posádky trojstěžníku Družba, aby zde absolvoval nezbytný námořnický výcvik. Strávil zde skoro sto dní v kolektivu sovětských kadetů, důstojníků a dalších profesionálů. Díky jeho pečlivě vedeným poznámkám, autentickým zážitkům, 112 fotografiím a nákresům dostává čtenář šanci lépe si představit běžný život na palubě plachetnice a upravit si tak zkreslené, často romanticky laděné iluze.

Jiří Filipovský je dobrým vypravěčem, který umí barvitě popsat vše, co se děje v rámci výcviku a při obsluze lodi. Vysvětluje palubní hierarchii, lehce rozkrývá vztahy panující mezi posádkou. S čtenářem se dělí o myšlenkové pochody v průběhu náročného cvičení a zkoušek, o pocity střídající se podle právě nastalé, často i dramatické, situace. Nevynechá ani pikantní perličky z námořnického života a upřímně zavzpomíná i na momenty, na něž třeba sám není tak úplně pyšný. Unikátní zkušenost ze svého jedinečného pobytu na palubě sovětské plachetnice, zdá se, zúročil beze zbytku.

Tento dobrodružný příběh vycházející z reality má velký potenciál oslovit nejen fanoušky námořnické tématiky, ale také všechny čtenáře, kteří se rádi nechají inspirovat a motivovat osudy lidí nezdolně kráčejících za svými sny. 

Posledni plavba

Poslední plavba sovětské plachetnice byla s Čechem na palubě
Autor: Jiří Filipovský
Nakladatelství: Mare-Czech
Rok Vydání: 2021
Vazba: brožovaná
Počet stránek: 144

Hodnocení: 92 %

www.mare-czech.cz

( 1 hlas ) 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejcennější je důvěra, říká Vladan Drvota

Vladan Drvota  portrét (2)Říká, že jeho snahou je v médiích hledat nejvhodnější prostor pro umělce, kteří potřebují představit svoji novou tvorbu a nepovažuje tedy za úplně vhodné, aby interview poskytoval on...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

František Kotleta pro děti aneb Anna Marie Kyšová přichází s debutem Superholky

big superholky-BrI-394075Anna Marie Kyšová přichází s moderním příběhem pro mládež, který dostal název Superholky. Už podle něj je docela jasné, jakého tématu se autorka dotkla. Ale koho mi to jen její příjmení připomíná?

...

Literatura

Swamp Thing – Prokletí
ImageKomiksovým čtenářům jistě není třeba Alana Moora dlouze představovat. Tento anglický scénarista se podílel na komiksech V jako Vendeta, Strážci, Liga výjimečných či Z pek...

Divadlo

1000 věcí, co mě serou aneb zůstaneme kamarádi?

1000veci uvodkaUž je to 865 hejtů, co se na síti objevil blog 1000 věcí, co mě serou. Moderně pojaté fejetony, kterými nás povedená trojice oblažuje a nebojí se pojmenovat věci, které štvou obvykle i nás ostatní, ale nikdy jsme je nedotvořili do „věč...

Film

Nový dokument ukazuje cestu k sebepoznání. Jak ji najít poradí i Jaroslav Dušek a Tomáš Klus

senepoznani 200Komunita Go Freedom představuje dokumentární film Sebepoznání, jehož součástí je také doprovodná kniha, která slouží jako příručka na cestě za poznáním sebe sama. Hlavním cílem obou počinů je pomoci lidem v nynější nelehké době uvědomit s...