Svatbě mezi citróny chybí erotické chvění

Svatbě mezi citróny chybí erotické chvění

Tisk

svatba mezi citrony tramvajExistuje jediný důvod, proč se vypravit na nový dánský snímek Svatba mezi citróny - a tím je animovaný předfilm Michaely Pavlátové Tramvaj. Autorka tu v bizarních, surreálně rozechvělých vizích rozehrála ženské sexuální snění. Spatříme, jak řidička tramvaje začíná všude kolem sebe vnímat samé sexuální symboly - strojek na označování jízdenek získává zřetelný erotický rozměr a dokonce se přesune do jistého tělního otvoru, ovládací páky vozidla se jí mění v notně urostlé pyje.

K dovršení všeho i z cestujících mužů zůstávají toliko hadovitě mrskavé pohlavní údy zakončené slušivou červenou bambulkou, které se navzájem proplétají a v jejichž měkké náruči si žádostivá hrdinka podobna sice drobnému, avšak pořádně macatému trpaslíčku rozkošnicky hoví. A nijak nevadí, že takové hanbaté kratochvíle nalezneme v kresbách bezpočetných prostopášníků už od dob renesance - ovšem s tím rozdílem, že autory obrázků i objekty snění bývali pokaždé muži. Teprve Pavlátová totéž dopřává i ženám, věřme, že ty prudérnější nepohorší.

svatba pavlatova michaela Tramvaj

Tramvaj, natočená v česko-francouzské koprodukci, skutečně boří veškerá klišé o tom, jak ženy prožívají své erotické fantazie. Ukáže se, že také je ovládá vášnivost vskutku eruptivní a bez zábran, která pohlcuje i poslední zbytky pozornosti. Stačí si povšimnout, jak se řidička zálibně dívá do zpětného zrcátka, aby viděla co nejlépe na pasažéry, aniž by dávala pozor, co se děje na trase. Několikrát je proto nucena zběsile brzdit, aby zabránila srážce - jednou v souvislosti s kočičkou, která se uvelebí v kolejišti, aby se oddala pečlivé očistě.

svatba mezi citrony tramvaj

Po výtvarné stránce Tramvaj spoléhá na kontrast mezi šedivě vybarvenými, jakoby nedbale načrtnutými figurami, mezi strojově se pohybujícími cestujícími, kteří vytvářejí jednolitou masu, dokonce všichni mají rozložené noviny - a dynamickými, barevně rozpoutanými malbami erotických řidiččiných vizí. Pavlátová spoléhá na výmluvnost vizuálních gagů, na protiklad mezi přízračnou jednotvárností, jakou se vyznačuje všední, konvencemi i zábranami spoutaná existence, a vírem vášnivých představ, které lze snadno přetavit do reálného zážitku.

U Pavlátové to není první lechtivě zaměřený projekt, podobnou erotickou posedlost vtiskla už svému dřívějšímu snímku Karneval zvířat, kde využila stejnojmennou skladbu Camilla Saint-Saënse. A tatáž melodie, výrazně rytmická a schopná vnést až jakýsi taneční řád, provází i Tramvaj - v závěru pak Pavlátová ještě přidává Ježkovu Stonožku. Nezbývá tedy než Tramvaj pochválit nejen za nápaditou vizuální stránku, animačně přitom strohou, ale také za souznivý hudební doprovod, který svými pravidelně se opakujícími nárazy uděluje vyprávění až jakousi kopulační dikci.

Pokud budete chtít zůstat ještě na Svatbu mezi citróny, připravte se nikoli na romantickou komedii, jak praví propagační materiály, ale na tklivé melodrama, které jen místy a navíc rozpačitě popouští uzdu vtipnějším dialogům či zápletkám, většinou se však rozmluvy pohybují někde na pomezí nechtěné sebeparodie. Režisérka Susanne Bierová (známe od ní oscarový počin Lepší svět) se tentokrát rozhodla všem dokázat, že zvládne i nezávazně zábavný produkt, ale oživila jedině ztrouchnivělá schémata sentimentálních historek o tom, že lidé by se neměli bránit svým citům.

svatba mezi citrony tramvaj

Ačkoli zprvu se zdá, že příběh bude pojednávat o svatbě na slunném italském pobřeží, kam se sjede ženichova i nevěstina rodina, posléze se důraz přesouvá jinam - osamocenost, svírající ženichova otce Philipa i nevěstinu matku Idu, je oním průsečíkem, který spojuje a vede k vytváření zprvu letmých vazeb. Pak nezáleží ani na osudném onemocnění, ani na nedůtklivé pracovní upjatosti, ani na osobnostně nevyzrálých snoubencích, kteří pozdě zjišťují, že se k sobě nehodí - zejména mládence jako by děsilo intimní soužití s jeho vyvolenou, když překvapen stane tváří v tvář homosexuálnímu kamarádu.

Svatba mezi citróny si pohrává s lidskou neomaleností, připomenu aspoň Idina bezohledného manžela, jenž na svatbu přijede i se svou mladičkou milenkou, nebo na druhé straně se stejně neomalenou vyzývavostí Philipovi se vnucující švagrové Benedikty. Jistě, zazní tu postřehy o sociálních přehradách, když povolání kadeřnice na jedné straně a vlastnictví velké firmy na zpracování ovoce a zeleniny na straně druhé sotva budou mít stejnou společenskou vážnost. Dočkáme se osvědčených klišé v podobě Idina řetězovitě se valícího smolařství či Philipovy odtažité kousavosti, později nahrazených váhavými projevy náklonnosti. Tady nejvíce nalezneme prastaré scenáristické kýčařské veteše (na scénáři se vedle režisérky podílel Anders Thomas Jensen).

svatba mezi citrony

Ale to všechno, inscenováno v motivicky předvídatelných okruzích, se navíc utápí v turisticky libých záběrech italského pobřeží s prostornou vilou a zahradou citroníků, s tamními sladkobolnými melodiemi. Nakonec nepomůže, že ústřední role ztvárnili Pierce Brosnan, tentokrát v ostýchavém milostném tokání mimořádně zdřevnatělý, a uvěřitelnější Trine Dyrholmová coby znejistělá žena s oholenou hlavu, čekající na výsledky chemoterapie. Zbývá ještě přidat Papriku Steenovou v úloze vlezlé Benedikty a Molly Brixt Egelindovou jako neukojenou nevěstu, stále více znepokojenou tím, že budoucí manžel se dosud neodhodlal dál než k letmým polibkům. Snad měla Svatba mezi citróny evokovat náladu duchamorných telenovel, také často vystavěných na podobném váhání přijmout vzájemně se probudivší city, jenže ani kýčovina by neměla rezignovat na aspoň elementární zvládnutí řemesla a snesitelnou úroveň přinášené výpovědi.

Tramvaj / Tram
Česko/Francie 2012, 7 minut
Scénář, animace a režie: Michaela Pavlátová
Český distributor: Aerofilms
Premiéra: 15.11.2012
Hodnocení: 90%

svatba mezi citrony

Svatba mezi citróny / Den skaldede frisør
Dánsko/Švédsko/Itálie/Francie/Německo 2012, 116 minut
Scénář: Susanne Bierová, Anders Thomas Jensen
Režie: Susanne Bierová
Kamera: Morten Søborg
Hudba: Johan Söderqvist
Hrají: Trine Dyrholmová (Ida), Pierce Brosnan (Philip), Paprika Steenová (Benedikta), Kim Bodnia (Leif), Sebastian Jessen (Patrick), Molly Brixt Egelindová (Astrid)
Český distributor: Aerofilms
Premiéra: 15.11.2012
Hodnocení: 30%

Zdroj foto: Aerofilms


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Neřešte to sami,“ říká autor knihy Neradost Karel Novotný.

PEREXOVY OBRAZEK Neradost Karel NovotnyV knihkupectvích se nedávno objevila růžová knížka s neobvyklým názvem Neradost. Jejím autorem je Karel Novotný – marketér, konzultant a otec dvou dětí. Ve své literární prvotině se rozh...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jak potrestat lidstvo? Vzít mu všechny smysly!
ImagePerfect sence je uměleckým filmem na pomezí mezi sci-fi a romancí. Dvojice mladých lidí se potkává v místě, kde muž pracuje a žena bydlí, a začínají spolu nejprve mluvit, a potom i trávit intimnější chvíle. Proží...

Literatura

Nemáte kamaráda? Vymyslete si ho!

Pameti kamarada 200Jak na to vám ukáže kniha Paměti imaginárního kamaráda. Osmiletý Max sice s nikým moc nemluví, dokonce ani s rodiči, žije si ve vlastním světě, zdá se však, že kamaráda má. Jmenuje se Budo a kromě Maxe ho nikdo jiný nevidí. Stvoři...

Divadlo

Mimefest 2023

mimeVe dnech 20. až 23. září 2023 se uskuteční 12. ročník tradičního festivalu pantomimy, tentokrát s podtitulem Mime & Smile. Zároveň, sté jubileum jednoho z nejvýznamnějších mimů Marcela Marceaua je příležitostí jak ke vzpomínkám na klasiky bílého umění, tak k setkán...

Film

BELLA A SEBASTIÁN, PŘÁTELÉ NAVŽDY

Sebastian 1Příběh chlapce a jeho psa odehrávající se v savojských Alpách pokračuje. Je rok 1948, Sebastianovi je už dvanáct let, Bella má tři nádherná štěňátka a otec Pierre, kterého si kluk našel, se žení s Angelinou a odjiždějí na svatební cestu do Kanady...