Olomoucký výtvarník Jaroslaw Sebastian Pastuszak vystavuje v Přerově Světlo v temnotě

Olomoucký výtvarník Jaroslaw Sebastian Pastuszak vystavuje v Přerově Světlo v temnotě

Tisk

svetlo v temnote 200Jarní obrazová výstava olejomaleb olomouckého výtvarníka a galeristy Jaroslawa Sebastiana Pastuszaka v Galerii města Přerova na Horním náměstí se nese v duchu světla, symbolizujícího věčnost, nehmotnost, božskou přítomnost, zjevení, osvícení, duchovní moudrost, inspiraci, intuici, lásku, radost a naději. Zatímco vernisáž proběhla ve čtvrtek 30. března, výstava bude prodejní a potrvá do 7. května.

 

Autor volí formát, kombinuje techniku malby, pracuje s barevným kontrastem i kladením linií ve snaze postihnout a vyjádřit proudění energie.

„V pojetí Pastuszakovy tvorby světlo symbolizuje a zosobňuje ducha, božskou oživující podstatu a manifestuje v kontrastu s temnotou a stínem neustálý koloběh protikladů. Střídají se tmavá a světlá, plocha a linie. Pastuszak si je plně vědom vlivu barvy na lidské vědomí, jejích symbolických významů. Osobně je mi to velmi blízké, sama preferuji barvy ryze světlé a pozitivní či všechny odstíny zlaté,“ vysvětluje volbu originální autorské kolekce obrazů kurátorka výstavy Lada Galová.

svetlo ve tme1

Už od nejstarších dob hraje světlo v umění ústřední úlohu. „V jeskyních Lascaux a Altamíry, egyptských fajjúmských portrétech, nástěnných malbách katakomb, v byzantském zlatem proměněném prostoru, ve vitrážemi zdobených gotických katedrálách, Giottových či Fra Angelicových freskách, Caravaggiových tenebrických malbách či konečně v impresionistických idealizujících krajinách až po kontemplativně zneklidňujícího Marka Rothka, všude tam světlo narušovalo hranici dne a noci, překračovalo dimenzi času a prostoru, probouzelo k životu jak vnější formální stránky uměleckých děl, tak vnitřní prostor divákovy duše. Světlo vždy odkazovalo na božskou přítomnost, ve které bledne veškerá tma,“ zamýšlí se nad smyslem světla od vzniku světa až po současnost sám autor.

Světlo v uměleckém díle podle Pastuszaka proměňuje samotného tvůrce a způsobuje úžas u těch, kteří dílo spatří. Pravé světlo uměleckého díla proměňuje diváka a vnáší do temnot existenciálních pochybností plamen naděje. „To je koneckonců i nejhlubší význam uměleckého díla jako takového: překročit hranici skepse existenciální temnoty a probudit v člověku nejhlubší konstitutivní složku, tj. ducha v něm,“ končí svou úvahu k výstavě na téma světla autor.

svetlo ve tme2

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Představujeme Jumpboxing: „Cíl je jasný - zábavnou formou spojit radost a efektivitu.“

jumpboxing 200Jumpboxing je nový sport, který kombinuje kickbox se skákáním na trampolíně. Vyčerpávající výklad nám k němu podala jeho zakladatelka paní Zuzana Kubáňová. Nechte se nalákat na lekci jumboxingu!

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Secesní krásky zatančily ve slunečním světle. Obraz K. V. Maška byl vydražen za rekordních 7,5 milionu korun

hra slunecnich skvrn 200Rekordním prodejem obrazu Hra slunečních skvrn autora Karla Vítězslava Maška vyvrcholila tradiční zahradní aukce v Arthouse Hejtmánek. Dílo z roku 1910, zachycující tanec pěti secesních krásek ve slunečním světle, se vydra...


Literatura

Válka růží 1 – Bouře

valka ruzi 200V březnu vydalo nakladatelství Plus historický román Conna Igguldena Válka růží 1 s podtitulem Bouře. Podíváme se do pohnuté historie nejen britského ostrova a necháme se strhnout jak postavami, tak barvitým líčením dějin.

Divadlo

Zlínské divadlo hlásí Osobní poplach

osobni poplach 200Úspěšnou knihu zlínského spisovatele Josefa Holcmana Osobní poplach oživí na jevišti Městské divadlo Zlín.

...

Film

Vzestup další říše

Vzestup 200Film 300: Vzestup říše (2014) je tak trochu lyrický, a přitom hodně akční a bohatý na speciální efekty, spousty falešné krve nevyjímaje. Herečka Eva Green v něm hraje uprostřed mezi dvěma dávnými soupeři tu nejhlavnější roli.