Vietnamka, která doma nemá vařič na rýži

Vietnamka, která doma nemá vařič na rýži

Tisk

Outsider perexNěkdo jim tyká. Další obdivují jejich nasazení. Jiní se zamilovali do jejich jídla. Ale existuje jen velmi málo Čechů, kteří by tuzemskou komunitu Vietnamců nevnímali. Nebo na ni neměli názor. Za každým z těchto lidí se přitom skrývá příběh, a to obvykle dost pozoruhodný: Vždyť opustili svou zemi a putovali přes půl planety do státu s jiným klimatem, jazykem i zvyklostmi. Museli hledat, jak se uživit, jak zapadnout, jak přežít.

 

Jejich potomci, kteří už v Česku vyrostli, umí perfektně jazyk a znají veškeré místní reálie. Z této generace pochází Anna Thu Nguyenová, hlavní hrdinka autobiografického příběhu Outsider. Tahle rebelka, která si plní své sny, se vymyká všem běžným stereotypům: je vietnamsky cílevědomá a pracovitá, česky společenská, americky pozitivní, britsky zdvořilá, a přece do žádného z těch národů tak úplně nezapadá. Ve své knize, kterou napsala ve spolupráci s Ondřejem Novotným, vysvětluje, že je to tak v pořádku. Že i když je Vietnamka, nemusí mít doma vařič na rýži.

Jak se stát světoobčankou
Než se Anna rozhodla prorazit a než si začala plnit své sny, musela se zbavit nálepky outsidera. Je zvláštní, číst o tom, jak je odmalička úspěšná – hraje v seriálu Josef a Ly a potom také v Ulici – a přitom stále vnímá své postavení dcery vietnamských přistěhovalců jako hendikep. Svou roli jistě hraje výchova a odlišná mentalita. Čtenář je v podstatě buď stále konfrontován se svými vlastními předsudky, anebo se naopak teprve při čtení Annina příběhu zamýšlí nad tím, zda to tihle usedlíci opravdu mají tak těžké. Obzvlášť, pokud je sám také tak trochu světoobčanem a nerozlišuje, jestli je někdo Vietnamec, Afričan, Eskymák, křesťan, buddhista nebo třeba žid. Anna Thu Nguenová popisuje dílčí fáze svého přerodu z outsiderky v sebevědomou světoobčanku, kdy se nejprve snažila poznat své kořeny, aby zjistila, že tudy cesta nevede. A tak si začala vybírat různé destinace v Evropě, Asii i Americe pro své studium i podnikání. S vervou se vrhala do zdolávání výzev, které si sama nastavila – jakoby stále potřebovala sobě i ostatním něco dokazovat. Tento svůj hektický životní styl popisuje poněkud uspěchaně, a jelikož většinou chybí skutečný příběh, přišlo mi člení místy docela nudné.

Urputná rebelka s touhou inspirovat druhé
I když možná, jak pro koho… Autorčini krajané a vrstevníci pravděpodobně budou vnímat její líčení jako napínavé a Anna se stane jejich hrdinkou. Ukazuje jim cestu za hranice všedních dnů, dává jim naději, že i oni se mohou vymanit se svěrací kazajky rodinných tradic a stát se úspěšnými a bohatými světoobčany. Ano, tahle sonda do myšlenkových pochodů mladé ambiciózní dívky je zajímavá a mnoho úspěchů, kterých dosáhla, může podobně naladěné lidi inspirovat. Záleží však, v čem kdo vidí skutečné hodnoty. Myslím, že až tahle rebelka získá ještě více životních zkušeností, bude se na spoustu věcí dívat úplně jinak. Kdyby však alespoň část čtenářů došla ke stejnému přesvědčení, jaké předkládá ona sama v závěru knihy – že jednou z nejdůležitějších věcí na světě je laskavost – bude proměna outsidera v úspěšnou motivační koučku završena.

Outsider

Outsider
Autoři: Ondřej Novotný & Anna Thu Nguyen
Žánr: Literatura faktu, Biografie a memoáry
Vydáno: 2021, BizBooks
Počet stran: 176
Jazyk vydání: český

Hodnocení: 75 %

www.albatrosmedia.cz/tituly/76835871/outsider/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Yael: „S Tinou sa mi spolupracovalo výborne. Je proste frajerka“

jael 200Slovenský rapper YAEL s exotickými kořeny vydává svoje první EP s názvem BAY B. Co nám o něm prozradil a jaké má další plány?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Učitel, ten tvrdý chleba má


denik 200Deník kantora aneb učitel, ten tvrdý chleba má je název knihy Davida Macha. Jedná se o krátké příběhy psané deníkovou formou, které vás zaručeně pobaví i překvapí a možná se pak budete dívat na učitelské povolání trochu jinak… Původně vycházely j...


Literatura

Louise L. Hay: Miluj svůj život

Zivot 200S pokorou a tušením rozechvělého požitku jsem otvírala tento kalendář pro rok 2016. Přesně před dvěma lety jsem s podobným strávila celý rok a byla jsem nesmírně spokojená. Nástěnný kalendář se ukázal jako velice výhodný nejen ve své praktičnosti, ale...

Divadlo

Herec Lukáš Janota slaví významné životní jubileum

Lukas Janota200Ve středu 4. října 2023 oslavil své 40. narozeniny dlouholetá herecká opora muzikálového souboru Městského divadla Brno Lukáš Janota.

...

Film

Hvězdný tým Avengers udělá radost (nejen) filmovým fanouškům

altPatříte-li k filmovým, případně komiksovým fanouškům, určitě víte, že Avengers jsou jedním z nejočekávanějších titulů, které se na nás v letošním roce chystají. A očekávaní nejsou malá. Spíše televizní režisér Joss Whedon tedy pře...