Věk přízraků není jen YA počin od vycházející hvězdy, ale zfilmovatelná gotická pecka

Věk přízraků není jen YA počin od vycházející hvězdy, ale zfilmovatelná gotická pecka

Tisk

Věk přízrakůLenka Poláčková je na českém literárním nebi vycházející hvězdou, a to v kategorii pro dospělé čtenáře i ty o trochu mladší. Nakladatelství YA čtu, které se specializuje na knihy pro dospívající, vydalo na podzim její nový historický fantasy román s názvem Věk přízraků. Nás rozhodně nezklamal! Přečte si ho určitě rád každý, kdo má rád tajemno a nadpřirozeno, ať je mu 16, nebo třeba 40.

Žofii je osmnáct a žije na konci 19. století v Olomouci. Nemá nikoho než svého bratra a aby se uživila, slouží od rána do večera v jedné německé rodině. Zaměstnavatelé se však dozví o jejím tajemném nadání: umí komunikovat s duchy, toho se musí využít! Asi tušíte, že si taková změna v Žofiině životě vybere svou daň…

Když jsem do rukou dostala vymazlenou knížku s metalickými prvky na přebalu a třemi designovými záložkami uvnitř, spolu s informací, že na webu existují i bonusové materiály, trochu mě to zarazilo. Grafická podoba fyzické knihy a všechny ty extra detaily působí už na první dojem jako labour of love, jak se říká, tedy dílo tvořené srdcem, a toho si velmi vážím. Můj prvotní šok pocházel ze strachu, že za tou krásnou obálkou bude text průměrné kvality. Pamatujete například na nahajpované české Mysterium tremendum (2015) s fiktivním autorem a doplňujícím filmem, které se teď vyprodává za 20 Kč za kus?

Malý spoiler: Věk přízraků mě nezklamal. Všechny ty bonusy i skutečnost, že jej nakladatelství dokonce nabízelo v limitovaném prémiovém vydání, dílo krásně doplňují a nepřevyšují. Mladé české nakladatelství s Poláčkovou rozhodně nešláplo vedle – teenageři si přečtou něco nestředoškolského a na základě pozitivních ohlasů mohou po této čtivé a tajemné knize hrábnout i starší čtenáři.

Seznamujeme se s protagonistkou Žofií, jejím starším bratrem Ambrožem, jejími nadřízenými Pfeifferovými, ale také s kamarády, se kterými si hrávala jako dítě. Jeden z nich, kudrnatý Matěj, se po osmi letech vrátí do jejího života, už jako vystudovaný lékař přátelící se s členem německé rodiny Leopoldem. Nevrátí se však jen on, nýbrž také starý příběh o smrti a přízracích – se kterými služka dokáže mluvit!

Žofie kývne na důraznou žádost o seanci a získává v domácnosti úplně jiné postavení. Pfeifferovi jí začnou méně nakládat a více ji chválit, a to i před známými. Mají doma opravdové médium, ne nějakého spiritistu, co tajně třese stolem! Pouštět si do sebe cizí entity není však jen únavné, ale i hazard s příčetností a životem…

Zde nástin, o čem kniha je, musím už utnout, abyste si to zažili sami. Přejděme tedy k samotné recenzi. V prvé řadě musím obecně poznamenat, že 5 z 5 hvězdiček si šetřím pro komplexní díla s pořádným mindfuckem. Toto má celkem málo postav a přímočarý děj – ale přesto udělám výjimku, tak moc se mi to líbilo. Proč?

  1. Knížka, ač není zrovna lyrickým románem, má moc hezky popsanou atmosféru – jak z hlediska představy města v 19. století, tak i z hlediska prožitků a myšlenek hlavní hrdinky. Vidím v tom prvky gotického románu a bylo by úžasné vidět tenhle příběh na plátnech kin – vzhledem k bodu č. 2 mi to přijde snadno proveditelné pod podmínkou, že by filmaři dobře vystihli tento bod č. 1.
  2. Děj je jednoduchý, jen s pár relevantními flashbacky, a přehledný – proto jde četba jak po másle. Zároveň je kniha tajemná a napínavá, takže si udrží i pozornost mladé generace, která má údajně se soustředěním problém (já ano).
  3. Postavy jsou každá jiná a psychologicky dávají smysl. Uvažování Ambrože, proléta plného vzdoru, se velmi liší od uvažování bohatého Leopolda. I přístupy k Žofiině nadání sedí – její versus odborný studovaného Matěje… Tyto rozdíly a rozpory mají být samozřejmostí, přesto je vyzdvihnu, protože postavy se o nich autenticky baví a má to i nějaký vývoj.
  4. Prostě je to dohromady takové milé a temné zároveň a moc hezky uchopené.
  5. Těm nejmladším (doporučené věkové minimum je 13) může posloužit i slovníček dobových výrazů. Já ho nepotřebuju, ale cením to.
  6. Příběh má přesah do reality včetně zahrnutí pár autentických novinových článků. Kohokoliv by zajímala historická fakta, bude na ně odkázán v příloze knihy. Dokonce o místech a událostech dobového prostředí existuje i průvodní publikace Průvodce Věkem přízraků.

Mám tomu i co vytknout? Něco málo, když nad tím popřemýšlím. Dobový kontext vidíme na sociálních vrstvách a postavy, jelikož v něm žijí, tak na politické záležitosti náležitě referují. To patří k bodu č. 3 a k autenticitě, ale místy mi přišlo, že otázka sociálních tříd byla trochu více polopaticky a od základů vysvětlena, než jak by o ní uvažovala postava, která v tom žije a dávno ví, o co jde – možná snaha autorky přiblížit to mladým, které nebaví dějepis? Každopádně celkově to řadím spíše do těch pozitiv.

Další taková drobnost se týká objasnění některých částí děje. Tajemno je důležitým prvkem knihy, ovšem když se Žofie dozvídá, že něco z toho bylo vlastně jinak, moc už se nad tím nezamýšlí. Chvilku mi trvalo pochopit, v čem tkví ten plot twist, ale napadlo mě několik věcí, které se odehrály dříve v knížce, jichž se klidně také mohl týkat, nikde není vznesena tato otázka a děj pokračuje beze mnou očekávané zvědavosti na to, jak to tam a onde vlastně fungovalo (neříkám, že na to musí přijít, to už by byla celá nová detektivka).

O autorce:

Lenka Poláčková se objevila na české literární scéně v roce 2022, kdy jí vyšla young adult fantasy knížka Moje cesta do fantazie. Úspěšná prvotina dokonce vyhrála tehdejší ročník soutěže Hvězda inkoustu! Následoval historický román z Velké Moravy Co zpívá Sojka (2023) a také druhá youngadultovka Věk přízraků, která kombinuje skutečné dějiny 19. století s fantasy prvky. Kromě toho píše Lenka Poláčková povídky, doposud vyšly: Rezonance (2022), Vzkaz na lavici a Lístek do Curychu (2023). Věnuje se také výtvarnu a má ráda literaturu z 19. století.

Ukázka z knihy:

Nemohla jsem se zbavit vzpomínky na všechny ty rozzlobené duše; živé i mrtvé. Až se nějací měšťané nastěhují do svého domu, jistě ani nepomyslí na to, že v jejich sklepení nedávno doutnal třaskavý vzdor, že jejich pohodlí stojí na základech prolezlých červy nevole a závisti.
Obrátila jsem se přes rameno. Jako bych na zádech cítila cizí pohled, jako by mě ten dům pořád sledoval. Takový nesmysl. Byl to přece jen dům, nový a krásný, měděné hrany okenních říms se mu ještě nazlátle leskly, střecha ochutnávala svůj první déšť a za komínem usedli ptáci – dva velcí černí krkavci.
„Co kdyby se ti něco podobného stalo u Pfeifferových?“ přerušil Ambrož moje myšlenky, donutil mě otočit se k němu. „Doufám, že už jsi jim řekla, že na žádnou seanci nepůjdeš.“
Mlčela jsem. Mé podpatky klidně vířily mlhu plížící se těsně nad zemí, kolem nás projel kočár, který spěchal do Olmützu.
„Ale řekneš jim to, Žofi, že ano?“ zarazil se, zastavil a podíval se na mě. „Slib mi to,“ naléhal. „Slib mi, že je odmítneš.“
Myslel to dobře; vím, že to myslel dobře. Byl tak plný péče a v jeho tváři nebylo nic než upřímná starost. Ale stejně jsem mu nemohla slíbit, co po mně chtěl.

Věk přízraků

Název: Věk přízraků
Autor: Lenka Poláčková
Žánr: historický román, fantasy
Nakladatelství: YA čtu
Rok vydání: 2023
Počet stran: 280
ISBN: 978-80-908906-2-6
Hodnocení: 95%

https://www.yactu.cz/vek-prizraku/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

I na operním jevišti jsem nikdy nepatřila k těm, kteří se postaví na rampu a předvádí jenom hlas, říká Dagmar Pecková

dagmar200I v rozhovoru s Dagmar Peckovou vám bude jasné, v čem je tato pěvkyně výjimečná, neskonale pracovitá, nebojácná a tvrdohlavá a přitom svá. Málokterá umělkyně její generace dává do ringu tolik energie, nápadů a mnohovrstevnatého talentu, který se projevuj...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Horká čokoláda, skvostné hory, romance a pohoda

chata ve svycarsku 200Zatím nejnovějším přírůstkem v knižní sérii Romantické útěky britské autorky Julie Caplinové je Chata ve Švýcarsku. Kniha vyšla v září a opět potěší všechny příznivkyně cestování, dobrého jídla a milostných romancí.

...

Literatura

Tři detektivní divadelní hry Agathy Christie vyšly knižně

Christie detektivni hry200Agatha Christie napsala pěknou řádku detektivních románů a povídek, přivedla na svět celou řadu skvělých detektivů, z nichž nejznámější jsou Hercule Poirot a Jane Marplová. Jejich nesmrtelné případy by...

Divadlo

Escorial: Soumrak padá na královský hrad!
Image29. únor je magické datum. Je jednou za čtyři roky a přímo vybízí k výjimečným událostem. Jednou z nich rozhodně byla premiéra inscenace Escorial: Soumrak padá na královský hrad!, debutové představení divadla J...

Film

Herec Juraj Kukura měl nejen talent, ale i štěstí na příležitosti a režiséry

juraj kukura 200Jedním z nejpracovitějších a nejšarmantnějších slovenských herců, který netočil jen na Slovensku nebo v Česku, ale od poloviny 80. let minulého století prakticky po celém světě, je zcela určitě Juraj Kukura. V Česku ho zpočátku prosla...