Král televizních příběhů František Filip

Král televizních příběhů František Filip

Tisk

filipVraťme se do časů, kdy byla televize zásobena vynikajícími scénáři Jaroslava Dieta, Jiřího Hubače a dalších, kterých se posléze ujali mistři svého řemesla a pod jejich vedením vznikly ty nejlepší české seriály a televizní filmy. Tento krásný výlet do minulosti čtenářům zprostředkuje kniha Jiřího Moce Dobrodružství televize aneb Jak je důležité míti (Františka) Filipa).

Jak se kluk z Písku stal uznávaným režisérem

František Filip je jedním z nejplodnějších českých režisérů. Na svůj režijní účet si může připsat přes 600 děl složených ze seriálů, televizních inscenací a filmů, dokumentů, rozhovorů a dokonce i oper a operet. Nesmím také opomenout filmy, které šly do kin – Utrpení mladého Boháčka, Hrdina má strach či Odvážná slečna s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli.

František Filip se narodil na Štěpána roku 1930 v Písku a o film se spíše zajímal jako návštěvník kina než jako o svoji budoucnost. To divadlo pro něj mělo větší kouzlo. Jako skaut se dostal k hraní i režírovaní. Když se před maturitou rozhodoval, kam by chtěl dál pokračovat, dozvěděl se o divadelní fakultě v Praze a nejvíce ho zaujal obor divadelní režie. Osud mu ale do cesty poslal Klementinu Rektorisovou, která učila na DAMU a doporučila mu, aby raději zkusil filmovou režii na FAMU. Tam úspěšně složil zkoušky a v cestě režiséra už mu nic nestálo.

Byl jsem při tom

Další šťastná náhoda se naskytla, když přišel František do Měšťanské besedy ve Vladislavově ulici se svým filmečkem Ústřední loutkové divadlo a zrovna se hledal záskok za asistenta režie. Stal se tak součástí nově vznikající televize, kde sice vládnul organizovaný chaos, ale živá vysílání byla pro Filipa vynikající škola. V televizi se mu natolik zalíbilo, že se i přes posměšky barrandovských režisérů v ní rozhodl zakotvit.

Česká Sága rodu Forsythů a další seriály

František Filip je podepsaný hned pod několika seriály. Mezi jeho první patří Tři chlapy v chalupě, který se vysílal ještě živě a u diváků vzbudil nečekané ohlasy. Olga Scheinpflugová zase dostala příležitost zazářit v seriálu Eliška a její rod. A další slavný seriál se též zabýval rodem – rodem Nedobylů a Bornů. Sňatky z rozumu kvůli svému rozsahu vznikaly jako samostatné devadesátiminutové filmy na Barrandově a protože se natáčelo i v době okupace, musel se filmový materiál vozit přes Vltavu na lodičkách. Na tento seriál následně navazuje Zlá krev, která je též z pera Vladimíra Neffa, ale toto pokračování už se nedočkalo takových uznání, které provázely Sňatky z rozumu. Dalšími vynikajícími a divácky oblíbenými seriály stojící za zmínku jsou Byl jednou jeden dům, F. L. Věk, Cirkus Humberto či Chalupáři. Právě u posledně zmíněného seriálu František Filip váhal nad jeho kvalitou, a proto byl velice mile překvapen jeho častým reprízováním.

Nebyla to jenom legrace

Ve Filipově režijní filmografii se najdou nejen komedie (Láska jako trám, Egyptologové, Podnájemníci,…) ale i drama. Do této kategorie spadají například filmy Kat nepočká, Noc pastýřů či Děkuji, pane profesore. A dokonce dokázal skloubit komika Vladimíra Menšíka s vážnou látkou Jiřího Hubače v televizních filmech Ikarův pád a Tažní ptáci.

Na place vládla pohoda

Vedle režiséra jsou na place velice důležitým elementem herci. František Filip měl tu čest pracovat s mistry svého oboru, a proto si své herce velice hýčkal. Nechal je volně pracovat a nevměšoval se jim do jejich pocitů. Ctil jejich „úchylky“ či zvláštnosti a počítal s tím, že herec musí být svým způsobem nějak švihlý, aby mohl svou roli přesvědčivě ztvárnit. A když se už schylovalo k nějaké bouřce (na tyto situace byl velikým expertem Jan Pivec), dokázal si Filip vždy zachovat jasnou mysl bez mráčku a uklidnit napjatou situaci.

Kniha je plná režisérových vzpomínek na práci v Československé televizi a tehdejší dobu. Nechybí ani vzpomínky herců na natáčení či obrázkový materiál. Zkrátka bych to zhodnotila jako velice příjemné počtení o jednom z vynikajících režisérů, bez jehož děl by se na televizi nedalo pomalu na co dívat.

Název: Dobrodružství televize aneb Jak je důležité míti (Františka) Filipa
Autor: Jiří Moc
Žánr: Biografie, film
Nakladatelství: Česká televize v Edici ČT
Výroba a distribuce: Albatros Media a. s.
Rok vydání: 2011
Počet stran: 160 s.
Hodnocení: 89 %
zdroj foto: Česká televize


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zpráva z jednoho divadla v časech korony

Divadlo Viola Robert Tamchyna perexJaké problémy řeší ředitel divadla Viola Robert Tamchyna a jaké pozitivní impulzy, zkušenosti či inspirace přicházejí a ovlivňují chod Viloly, o tom si přečtěte v následujícím rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

SPIRIT OF 45: MÁ SMYSL VRACET SE K IDEÁLŮM ROKU PĚTAČTYŘICÁTÉHO?

spirit perexKen Loach (1936) patří mezo režiséry levicového zaměření, jenž vytrvale mapuje odvrácenou tvář anglické společnosti. Vytrvale se vracel k sociálním problémům, kterými jeho chudí hrdinové trpí, zvláště když se snaží prosadit nárok ...


Literatura

Sen o šicím stroji. O tom, jak švadlenka ke štěstí (ne)přišla

Sen o šicím strojiNakladatelství Cosmopolis vydalo krásný sladkobolný příběh o mladé švadleně, která se po smrti babičky, jež ji vychovala, musela sama protloukat životem a nevlídným světem. Knížka se jmenuje Sen o šicím stroji a...

Divadlo

Pan Polštář sice nezahřeje, ale rozhodně nenudí

polstar200Na policejní vyšetřovnu je dovlečen spisovatel, který si myslí, že důvodem je obsah jeho povídek, ve kterých se pravděpodobně provinil proti hlubokému totalitnímu režimu, a je připraven přiznat cokoliv, jen aby jeho povídky zůstaly nedotčené. Pravda...

Film

Pro někoho životní styl, pro druhého experiment. Česká televize natáčí druhou sérii Osady

osada perexNatáčení komediálního seriálu Osada osvědčeného tandemu scenáristy Petra Kolečka a režiséra Radka Bajgara je opět v plném proudu. Poslední klapka druhé řady, čítající deset nových dílů, padne v říjnu. S na první pohled nesourodou komunitou chatařů, ...