Krize v životě, život v krizi

Krize v životě, život v krizi

Tisk

krize v zivote zivot v krizi 200V září vyšla u nakladatelství universum příručka dvou renomovaných psychiatrů Radkina Honzáka a Vladimíry Novotné Krize v životě, život v krizi. Na krizi se podívají opravdu podrobně a z mnoha nejrůznějších úhlů. Krizím se žádný člověk nevyhne, proto není na škodu se do této příjemné knihy začíst.



Renomovaní autoři

Radkin Honzák (* 1939) je psychiatr, publicista a vysokoškolský pedagog. Působil v psychiatrické léčebně v Kosmonosech, psychiatrické nemocnici v Bohnicích, v centrech IKEM a Remedis a jako asistent Ústavu všeobecného lékařství 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Propaguje psychosomatický přístup k pacientům a pravidelně se vyjadřuje k současnému dění ve společnosti. Je autorem několika knih.

Vladimíra Novotná (* 1940) je psychiatr se sexuologickou specializací. Působila v Psychiatrické nemocnici Bohnice, vy Výzkumném ústavu psychiatrickém a od roku 1976 se věnuje ambulantní praxi. Publicisticky spolupracuje s MUDr. Honzákem na problematice řešení krizových situací v životě.

Krize všude kolem nás

Jedno je jasné – krizi zná každý z nás; některé jsou úsměvné, jiné vůbec ne, některým se dá vyhnout, jiné se řadí k těm nevyhnutelným. Dvojice psychiatrů se nám snaží poradit, jak žít s krizí, jak si poradit a případně řešit dále. V této příručce definují krizi a rozebírají její fáze, ale také radí, jak se bránit vzniku krizí. Dělí krize podle různých kritérií (životní krize vázané ke generačním obdobím, krize v mezilidských vztazích, krize vázané na zdravotní stav, pracovní a tvůrčí krize, krize smyslu a krize hodnot) a považuji za zajímavé, jak ke krizím jako takovým přistupují a dávají čtenáři mnohdy potřebný nadhled. Také je mi milé, že kniha je psána s laskavým humorem a nejde o slet informací a pouček.

Podle mého nejdůležitější kapitoly se nacházejí ke konci knihy- život v krizi, Řešení krizí a Předcházením krizí. Autoři se shodují, že nejlepší je prevence a tou může být třeba i humor. Také nám připomínají, že každá situace je řešitelná a třebaže není možné předejít všem životním krizím, je možné se na ně připravit.

Příručka pro každodenní použití

Krize v životě, život v krizi můžeme používat denně, abychom dokázali lépe žít s krizí. Využijí ji lidé, kteří pomoc potřebují, ale i ti, kteří ji poskytují – nebo by ji rádi poskytli, ale neví úplně přesně, jak na to. Věřím, že kniha poradí a pomůže, nebo alespoň poskytne náhled na to, jak vnímat a reagovat na krize.

krize v zivote zivot v krizi

Název: Krize v životě, život v krizi
Autor: Radkin Honzák, Vladimíra Novotná
Žánr: osobní rozvoj, naučná literatura
Nakladatelství: Universum
Rok vydání: 2021, pevná vazba
Počet stran: 208
Hodnocení: 80 %

https://www.euromedia.cz/krize-v-zivote-zivot-v-krizi/kniha/13935/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dita Pecháčková: „Mám v hlavě další kuchařku.“

kucharka dita pechackova 200Loni jsem měla možnost recenzovat kuchařku Deník Dity P., ze které dodnes čerpám inspiraci při mém kuchtění. Nedalo mi to a musela jsem se Dity zeptat na pár věcí. I přes její velkou vytíženost nak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jančík, Štolleová a kolektiv: Pivo zbraně a tvarůžky

pivo200Informačně rozsáhlá kniha je v tomto formátu asi jediná na trhu. Svým obsahem bych ji totiž zařadila mezi velmi obsáhlé, detailní až puntičkářsky precizní učebnici. Záměrem bylo představit meziválečné dějiny z pohledu nikoliv politického, ale podnikatelské...


Literatura

Ateliér života Vladimíra Kafky: Místo k životu

atelier zivota perexNemohlo být lepšího názvu pro tuto knihu, kterou čteme s vědomím, že brzy tomu už bude rok, co tu s námi Vladimír Kafka není. Chybí svým klientům, svým čtenářům, ale nejvíc své rodině a své ženě. Právě ta se chopila úkolu a p...

Divadlo

Divadelní start ve Zlíně se blíží. Připomene Tomáše Baťu, rozdá ceny Aplaus a pobaví premiérou Příběhů obyčejného šílenství

Divadlo ZlinNová 67. sezona Městského divadla Zlín se rozjede s humorem. V sobotu 8. září večer se uskuteční ve Velkém sále premiéra Příběhů obyčejného šílenství, kterou si nenechá aujít ani autor Petr Zelenka

Film

Jaká je autenticita vjemu?

aute 200Ačkoli obě nyní hodnocené knihy, jak Holubcovo Ještě nejsme za vodou, tak Malaníkové Autenticita ve světě médií, jsou maximálně rozdílné, spojuje je důraz na prozkoumávání vnějškově doložitelných faktů a hodnověrnost následné percepce. Není pak rozhodu...