Intelektuálové se vyjadřují o svém národu

Intelektuálové se vyjadřují o svém národu

Tisk

vymer200Aleš Urválek (*1974) je mladý pedagog Ústavu germanistiky, nordistiky a nederlandistiky Masarykovy univerzity v Brně a okruhem jeho studijního zájmu se stala moderní německojazyčná literatura, dějiny idejí a recepce německé literatury u nás. Publikaci Vyměřování Německa. Promluvy o podstatě němectví psal v letech 2011 až 2014 a na 416 stranách před námi rozebírá způsoby, jimiž o svém národě přemýšlela německá poválečná inteligence (důraz je kladen na léta 1960–2010). Setkáme se zde například s názory Güntera Grasse, Martina Walsera, Hanse Magnuse Enzensbergera nebo Botho Strausse.

 

 

Jak sám autor říká, mluvit o německém národě a němectví je věc nesnadná. Pachuť let 1933–1945, jimiž se všechny polemiky chtě nechtě musí vyrovnat, je místem složitým. Podle něj je Německo idea, která se naplňovala nejrůznějšími, občas vzájemně neslučitelnými způsoby, jejichž hodnocení může být zrádné. Z tohoto důvodu se hodnocení, zda to vždy bylo ku prospěchu zúčastněných, vyhýbá. Němectví nahlíží z pozice „dějin působení“.  Kniha je členěna na 8 kapitol, kdy každá z nich má několik podkapitol a dovětek: 1) Specifičnost promluv o němectví; 2) Buď, anebo: Kontinuita schémat; 3) Poražení a/nebo osvobození; 4) Esencializované němectví; 5) Pátrání po adekvátní metodě; 6) Martin Walser; 7) Hans Magnus Enzensberger a 8) Botho Strauss.

vymer3


Na příkladech (Grass, Walser ad.) dokazuje, že němečtí intelektuálové dospěli. Z původního bipolárního vidění skutečnosti (ANO x NE) zjistili, že je i možnost třetí, která má podvarianty a kterou autor nazývá skeptickým humanismem. Nezapomíná, že Německo bylo politicky rozdělené na dvě naprosto protichůdné země a ve své práci to zohledňuje, komparuje a nestraní ani jednomu z názorů. Kniha není úplně vhodná pro nepoučeného čtenáře, a to jak historicky, tak literárně, ale přináší podnětný pohled na intelektuální dějiny našeho největšího souseda. Obdobnou knihu by bylo vhodné sestavit i pro nás a naši podstatu češství…


Autor: Aleš Urválek
Název: Vyměřování Německa. Promluvy o podstatě němectví
Nakladatelství: Host-vydavatelství, s. r. o.
Rok: 2015
Počet stran: 416
ISBN: 978–80–7491–524–6
Hodnocení: 90%


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je skvělé, že si školy uvědomují práci svých studentů, kteří se podílejí na kulturním rozvoji města. Rozhovor s Markem Barošem, dramaturgem M-klubu o festivalu Majáles 2016.

baros200Začátkem května, přesně v sobotu 7., se v areálu zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí uskuteční pátý ročník studentského festivalu Majáles 2016. Po zkušební vnitřní verzi z loňského roku se tentokrát opět dostane ven. Přibudou nové scény a poprvé se na...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Broukobol pro milovníky proudů slov

broukobol 200V nakladatelství Argo vyšla loni kniha Broukobol lákající jak barevným až psychedelickým přebalem s Johnem Lennonem, tak jeho osobnostní.

 

...

Literatura

Vlnobití velkého básníka Ivana D.

200litLiterární vědec Jiří Zizler napodobuje šílené dobrodruhy, kteří se bůhvíproč vydávají na rozbouřená moře. Tak nějak lze s nadsázkou mluvit o chvályhodném pokusu interpretovat dílo básníka Ivana Diviše (1924 - 1999). Jak vlastně strávit poezii a další tex...

Divadlo

Věřte nebo ne, sbalit ženu je jednoduché

jak sbalit zenu200V rámci zlínského divadelního svátku – festivalu Setkání Stretnutie 2019 do Zlína zavítalo také Divadlo pod Palmovkou se svým manuálem Jak sbalit ženu 2.0.

...

Film

Přijely Ostře sledované vlaky

vlak perexUž po čtvrté - bohužel s hlemýždím tempem jednoho titulu ročně - se obnovené premiéry dočkává klasické dílo české kinematografie, digitalizované, vyčištěné a vyrovnané v kontrastu i jasu. K divákům se tak dostává v podobě, v jaké se uvádělo při prem...