Šedý muž – akce, špioni a zase akce

Šedý muž – akce, špioni a zase akce

Tisk

sedy muz 200V červenci se na pultech knihkupectví objevila nadupaná kniha plná akce Šedý muž amerického autora Marka Greaneyho, jež vyšla v Edici světový bestseller a která se pyšní tím, že je předlohou pro nejdražší film společnosti Netflix. A dočkáme se pasáží i z Prahy!



Autor se vyzná

Mark Greaney (* 1967) vystudoval politologii a mezinárodní vztahy. Při sběru materiálu pro sérii akčních příběhů o Šedém muži navštívil desítku zemí a prošel intenzivním výcvikem v oblasti střelných zbraní, polní medicíny a taktiky boje zblízka. Greaney patří k nejprodávanějším autorům také coby spoluautor sedmi románů Toma Clancyho, spolupracoval s ním na třech příbězích o Jacku Ryanovi.

Je to dobrý člověk. Ale ještě lepší zabiják…

Tak zní titulka na přebalu knihy, lákající na příběh o osamělém lovci, známém pod kódovým označením Šedý muž. Správňák Court Gentry, bývalý agent CIA, je ve svém oboru legendou, jelikož se jako nájemný vrah vrhá do zdánlivě sebevražedných krvavých misí a vychází z nich jako vítěz. Jen málo lidí zná jeho identitu a ví, co všechno dokáže. Má silný morální kompas a smysl pro spravedlnost, což mu občas pěkně komplikuje život.

Kvůli své poslední akci, při níž zlikvidoval obzvlášť nebezpečného zločince, se dostal do politicko-mocenských problémů a rázem se z lovce stává kořist a ti, kdo mu původně pomáhali a zadávali mise, jsou v nebezpečí a neváhají ho obětovat. Na jeho hlavu je vypsaná pořádně vysoká odměna a nejlepší žoldáci, vojáci a týmy z celého světa se na něj vrhají jako mouchy na lep. Gentry má před sebou silnou motivaci – zůstat naživu, pomoci nevinným a potrestat zlo.

Proč se může zamlouvat?

Tenhle příběh, to je pořádně nabušený cvrkot plný akce, napětí a zase akce. Gentry bojuje o holé přežití a nebere si servítky. Hrdinu považuju za sympaťáka a kvituji s povděkem, že nemá žádná temná místa v minulosti, žádná traumata, prostě není to utrápený archetyp. Taky je fajn, že nás čeká čistá akce, promyšlené boje se špionážní tematikou a že chybí slaďárny nebo romantická dostaveníčka. Jako třešničku na dortu tu máme lokace, které nám Evropanům mohou být blízké – ať je to Praha, Budapešť, Paříž nebo švýcarské Alpy.

Komu doporučuji?

Kvůli absenci romantické linky a přímočaré, ne vždy čisté akci a hektolitrům krve od bezpočtu zavražděných, bych řekla, že své publikum si najde hlavně u pánů. I když se samozřejmě můžu plést. Pro svůj elementární slovník, precizní popisy zbraní a akce takové si ale říkám, že se nemýlím. Každopádně všema deseti doporučuji všem, co mají v oblibě špionážní příběhy plné akčních pasáží, které se čtou jedním dechem.

sedy muz

Název: Šedý muž
Autor: Mark Greaney
Žánr: thriller
Originální název: The Gray Man (2009)
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2021, pevná
Počet stran: 320
Hodnocení: 90 %

https://www.euromedia.cz/sedy-muz/kniha/14016/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Richard Jaroněk: Starý lovec už jen tak bezmyšlenkovitě do všeho nekouše

Jaronek zralok perexCo si mnozí z nás představí, když se řekne ,,velký bílý ŽRALOK“? Hádám, že jste si právě vybavili nezastavitelného zabijáka, nejen díky filmu ,,Čelisti“ obecně vžitý předsudek. Nemám pravdu? Tito tvorové ale za svou robustnost ne...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Správná napínavá oddechovka: Vlastní zákon

vlastni zakon200Pod taktovkou nakladatelství Laser vyšla v dubnu dobrodružná kniha Dalibora Boubína Vlastní zákon. Pokud hledáte svižný napínavý a neotřelý příběh z českého prostředí, pak je román Vlastní zákon akorát pro vás!

...

Literatura

Tři sestry, které zasáhly do novodobé politiky Číny

velkamalaruda sestra perexTři sestry z rodiny Sung se nesmazatelně zapsaly do dějin novodobé Číny. Nejstarší Aj-Ling (1888–1973) se provdala za muže, který byl ministrem průmyslu, krátce i předsedou vlády Čínské republiky a rovněž guverné...

Divadlo

„Panenky“ Dolls – hračky nebo iluze?

Dolls 200Dolls jako návrat do dětství, na samý počátek všeho. Dolls jako výpověď o nás samých. Ve zbrusu novém prostoru pro umění a divadlo Jatka78 bylo před několika dny představeno nové vystoupení Cirku La Putyka s názvem Dolls. Premiéru mělo ovšem již n...

Film

Záhy vypukne svátek filmu

febio perex1Největší a současně nejzávažnější filmovou akcí konanou v Praze je nepochybně Febiofest, letos uspořádaný ve dnech 19. až 27. března 2015. Již po několik let jej zdobí soutěžní sekce - v čele poroty letos stane le...