Vyšetřování na vlnách podcastu

Vyšetřování na vlnách podcastu

Tisk

hodna holka zla krev 200V nakladatelství Cosmopolis vyšlo pokračování thrilleru z žánru young adult Návod na vraždu pro hodné holky s názvem Hodná holka, zlá krev. Myslím, že knihu jen tak nedáte z ruky!

 

 

 

Když jsem zahlédla tuto knihu v edičním plánu, měla jsem velkou radost a moc se na ni těšila. První díl totiž stál za to, velmi dobře se četl a byl ozvláštněn mnoha nákresy, jelikož se jednalo o školní projekt. Ani v tomto případě o toto grafické zpestření čtenáři nepřijdou, a to i přes to, že se jedná o dnes oblíbenou formu – o podcast.

Hlavní hrdinka, hodná holka Pipa vyřešila v minulosti případ v podobě zmizení mladé dívky a sebevraždy středoškoláka Sala. Už se do žádných podobných akcí nechce pouštět, což uvítají i její rodiče. Situace se změní, když zmizí Jamie Reynolds. Jelikož nejde o první útěk, tak policie vyčkává a doufá, že se vrátí. Pipa s tím nechce nic mít, ale když se na ni obrátí zkroušená rodina, tak kývne. Podobně jako v předešlém díle hledá stopy, dělá rozhovory se spoustou osob a vše tentokrát prezentuje prostřednictvím detektivního podcastu.

„U tohohle případu mě pronásleduje jedna neodvratná záležitost, něco, čemu jsem minule čelit nemusela. A to je sám čas. Jak ubíhá, každý minuta, každý hodina, jsou šance, že se Jamie v pořádku vrátí domů, čím dál menší a menší. Tak to říká statistika. Až bude tahle epizoda online a vy ji budete poslouchat, uplyne další důležitý milník: hranice sedmdesáti dvou hodin od chvíle, kdy byl Jamie spatřen naposledy. Při běžné policejní proceduře vyšetřování případu pohřešované osoby zařazené do vysokorizikové kategorie je dvaasedmdesát hodin tlustou čárou, po které je tiše akceptováno, že už možná nehledají osobu, ale tělo. Vše má v rukou čas a ne já, to je děsivé.“ (str. 171)

Začátkem jsem se musela poměrně prokousávat, děj se posouval dopředu jen pomalu a chyběl tomu drive. Navíc mě mrzelo, že si nepamatuji úplně všechno z předchozího dílu, který je často zmiňován a druhé čtení by v tomto případě stálo za to. V určitou chvíli se to však zlomilo a do konce jsem knihu neodložila. Příběhu nechybělo napětí, a hlavně autorka pracovala s opravdu zajímavým námětem, ve kterém figurovala například krádež identity. Musím říct, že závěr mě opravdu překvapil, a to nejen svou drsností.

V tomto případě mi ani nepřišlo, že čtu young adult, ani jsem nad tím neměla čas přemýšlet. Možná za to může i vyspělost a také chytrost Pipy. Musím souhlasit s komentářem na Databázi knih, který říká, že „tenhle thriller s osmnáctiletou hrdinkou je mnohem lepší než spousta jiných “dospělých” thrillerů, které vychází.“. Přečtěte si knihu a posuďte sami!

Holly Jacksonová začala psát příběhy jako velmi mladá a svůj první (a špatný) román dokončila v 15 letech. Odpromovala na univerzitě v Nottinghamu z angličtiny se specializací na literární lingvistiku a kreativní psaní. Návod na vraždu pro hodné holky je jejím prvním románem a zároveň prvním New York bestsellerem. Žije v Londýně, a kromě čtení a psaní ji baví videohry a sledování dokumentů o zločinech, při kterých si může představovat, že je detektiv. 

hodna holka zla krev

Hodná holka, zlá krev
Autor: Holly Jacksonová
Překlad: Karolina Medková
Žánr: beletrie, young adult
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2021
Počet stran: 352
Hodnocení: 91%

https://www.grada.cz/hodna-holka-zla-krev-12186


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Darujte pod stromeček rodinné vzpomínky v knihách Moniky Kopřivové

Koprivova1Pokud ještě stále nevíte, co darovat pod stromeček svým nejbližším, přinášíme vám skvělé tipy na vánoční dárky, které můžete najít na portálech Familium a Babičkářství! Rozhovor s jejich zakladatelkou vám prozradí více a možná i poradí, jaké nové knížk...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Proč nikdy nestíhám

Nestiham 200Nakladatelství NOXI nedávno vydalo populárně naučnou knihu s názvem Proč nikdy nestíhám:  Jak najít rovnováhu mezi prací a soukromím. Není pochyb o tom, že jde o téma, které se v dnešní době dotýká téměř každého z nás. Přesto si nemyslím, že by ...


Literatura

Britská detektivka - Smrt v sutinách

smrt v sutinach 200Nakladatelství Moba nám v lednu vydalo knihu známé britské autorky Ann Grangerové Smrt v sutinách. Klasická detektivka z anglického venkova potěší všechny milovníky detektivních příběhů!

...

Divadlo

Experimentující Divadlo Líšeň zve začátkem podzimu Pražany na dvojici politicky angažovaných her

lisen 200Dvojici politicky angažovaných inscenací z projektu Provokující divadlo uvede zkraje podzimu v Praze experimentální brněnské Divadlo Líšeň. 25. září půjde o ceněnou jevištní reportáž o putinovském Rusku s názvem PUTIN LYŽUJE, na niž naváže beseda s in...

Film

Hanekeho Láska zatíná tipec valentýnskému sentimentu

amour200Sedmdesátiletý rakouský režisér Michael Haneke si během své více než dvacet let dlouhé filmové tvorby vybudoval pověst kontroverzního a odtažitě konceptuálního umělce proslulého svými nekompromisními analýzami temných stránek lidské psyc...