Poválečné svědectví z Osvětimi

Poválečné svědectví z Osvětimi

Tisk

prezila jsem osvetim perexKrystyna Żywulská byla obyčejná žena. V očích některých lidí se však provinila tím, že byla Židovka. A právě tihle lidé se dostali k moci a odsoudili ji strastiplnému životu v táboře smrti v Osvětimi.

 


Ona však všechno přežila. Měsíce hladu ve varšavském ghettu, pobyt v koncentračních táborech Osvětim a Birkenau i pochod smrti, při kterém se jí podařilo utéct. Mnoho bývalých vězňů z koncentračních táborů o svých zážitcích nemluvilo, nebo mluvilo až s odstupem několika let či desetiletí. U Krystyny to bylo jinak.


Šokující svědectví
Své vzpomínky sepsala krátce po skončení války, a tak dokázala bez přikrášlení zachytit hrůzy, které přežila. Kniha není tak čtivá jako moderní bestsellery s touto tematikou, což může některým čtenářům vadit. Poskytuje však pravdivý pohled na popisované události. Ten díky tomu, že kniha byla napsána hned po válce, není zkreslený časem, proto je toto dílo výjimečné.


Krystyna se nebojí popisovat ani nelidské činy, kterých byla svědkem. Její popisy jsou brutální a surové a často šokují. Přes to všechno ale měla štěstí a dožila se svobody. Její knižní zpověď uzavírá epilog, ve kterém její dva synové vyslovují své názory na to, co pro Krystynu tahle kniha znamenala, vypráví o jejím dalším životě a hodnotách, které vyznávala.


Druhé necenzurované vydání
Kniha vyšla poprvé v českém překladu již v roce 1957. Prošla však cenzurou, a tak v ní byly některé pasáže pozměněny a další zcela vynechány. V novém překladu knihu vydalo Nakladatelství XYZ. Toto vydání je necenzurované, slova Krystyny jsou ponechány tak, jak je napsala, a tak se jedná o skutečně hodnotné a autentické čtení, které vám přiblíží válečné události tak, jak to dokáže jen málokterá kniha.

prezila jsem osvetim

PŘEŽILA JSEM OSVĚTIM
Autorka: Krystyna Żywulská
Originální název: Przeżyłam Oświęcim
Překlad: Martin Nový
Žánr: literatura faktu, válečná literatura, biografie
Vydáno: XYZ, 2021
Počet stran: 336

Hodnocení: 90 %


Odkaz: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/56920705/prezila-jsem-osvetim/
Zdroj obrázku: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/56920705/prezila-jsem-osvetim/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Já už si tu jízdu chci jen užívat, říká operní pěvec Radek Krejčí

radek krejci 200Na scéně Severočeského divadla v Ústí nad Labem je Radek Krejčí řadu let. Vedle oper a operet se objevuje i v muzikálech jako jsou Cikáni jdou do nebe, Noc na Karlštejně nebo Limonádový Joe. Přitom se nebrání ani dalším pěveckým příle...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kamenný déšť: vlajková loď nové severské krimi série

kamenny dest200Máte rádi sociopaty, hrdiny na dně, osoby, které se zcela vymykají tomu, čemu říkáme běžný život a paradoxně tím působí lidštěji, než jejich bezproblémoví kolegové? Pak je novinka moravského nakladatelství Moba Kamenný déšť...


Literatura

Zlomené srdce


obal Zlomene srdceAnglický spisovatel Tim Weaver není českým čtenářům thrillerů neznámou osobou.

 

...

Divadlo

Sedm známých osobností věnovalo šest zážitků a jeden obraz do unikátní charitativní online aukce pro Divadlo Viola

Viola200Tereza Kostková, Miroslav Donutil, Václav Vydra, Jiří Dvořák, Ivo Kahánek, Marek Eben, Jiří Anderle. Oblíbení a vítaní hosté na jevišti Divadla Viola se spojili, aby společně s aukční platformou Arts Bay a Prague Business Clubem pomohli legendární uměl...

Film

Hole, bagy, míčky a zběsilé třískání kolem sebe aneb záchrana pověsti golfisty

altFilm Zelený svět z roku 1996 je dnes už klasickým ztvárněním jednoho sportovce a jeho velkých snů. Aby to nebylo tak jednoduché, hraje v něm Kevin Costner svou typicky zabedněnou roli, a tak není o různé životní karamboly při sledování příběhu nouze.  

...