Čtyři tragické příběhy příslušníků habsburského rodu

Čtyři tragické příběhy příslušníků habsburského rodu

Tisk

tragedie v habsb dome perexMnoho členů rodu Habsburků mělo tragický osud. Kniha Tragédie v habsburském domě vám představí čtyři z nich. Autorkou knihy je německá autorka Sigrid-Maria Größing, která se specializuje na dějiny Habsburků. Publikovala o nich již více než 30 knih, z nichž se mnohé dočkaly i vydání v českém překladu. Mezi ně patří například tituly Sisi – Moderní žena, Habsburské císařovny, František Josef a jeho rodina či Korunní princ Rudolf.

 


Od marnotratné královny po posledního císaře
Marii Antoinettu její matka provdala za francouzského následníka trůnu. Smutek z nenaplněného manželství zaháněla nadměrným utrácením a bohatým společenským životem. I když nakonec porodila dědice trůnu a začala se zajímat o to, co se kolem ní děje, bylo už pozdě. Doplatila nejen na svou marnotratnost, ale i na odpor společnosti a politické dědictví francouzských králů.


Leopoldina se provdala za korunního prince Portugalska a Brazílie. Byla politicky schopná a založila Brazilské císařství, její manželství však bylo katastrofální, protože brutální manžel ji psychicky i fyzicky týral. Zemřela v pouhých třiceti letech na následky zranění, které ji způsobil.


Maxmilián, bratr císaře Františka Josefa, chtěl vládnout. Když dostal nabídku stát se císařem Mexika, neváhal a přijal ji. Situace v zemi však byla úplně jiná, než očekával. Protože byl obklopený neschopnými poradci, podcenil varovné signály a když se konečně odhodlal k činu, bylo už pozdě.


Mladý Karel zdědil trůn mnohonárodnostního státu uprostřed války. I když se snažil nalézt nějaké řešení, rozpadu monarchie zabránit nedokázal. V nově vzniklé republice už pro něj nebylo místo, a tak byl nucený odejít do exilu, kde po pár letech života v chudobě zemřel.


Poutavé vylíčení historie
Kniha má pouze 192 stran, a tak příběhy zachycují jen ty nejdůležitější události ze životů zmiňovaných Habsburků, které jsou proložené zajímavostmi z jejich soukromí. Díky tomu je text přehledný a srozumitelný i pro lidi, kteří toho o Habsburcích moc nevědí. Styl psaní je poutavý a čtivý, a tak má kniha potenciál zaujmout i čtenáře, kteří se jinak naučné literatuře vyhýbají.

tragedie v habsb dome

TRAGÉDIE V HABSBURSKÉM DOMĚ
Autorka: Sigrid-Maria Größing
Originální název: Tragödien im Hause Habsburg
Překlad: Pavla Lutovská
Žánr: naučná literatura, historie
Vydáno: Brána, 2021
Počet stran: 192

Hodnocení: 90 %


www.knizniklub.cz/knihy/435285-tragedie-v-habsburskem-dome


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sanchez Amsterdam bude krstiť album

cibula (2)Skupina Sanchez Amsterdam vznikla v roku 2004 počas ich štúdia na základnej umeleckej škole. Skupinu tvoria Dávid Maniaček, B...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Tenkrát v ráji – příběh, který vám zlomí srdce

raj 200Období druhé světové války stále inspiruje různé umělce ke zpracování. Josef Urban k nim určitě patří. Jistě jste už zaznamenali například film Habermannův mlýn nebo 7 dní hříchů, kde autorem knižní předlohy a ve druhém případě i scénáře je právě Josef...


Literatura

Kočičí depozita. To je kočka, napsala…

to je kocka napsala matejkovaVíte, co jsou to kočičí depozita? Setkala jsem se s nimi poprvé loni na výstavě koček a letos mi do cesty přišla knížka plná smutných, veselých i dojímavých příběhů z kočičích depozit. Pochopila jsem v...

Divadlo

Trójanky: původní českou hru o ženách zasažených válkou nastudovaly u Švandů ukrajinské divadelnice

trojanky 200Inscenaci Trójanky inspirovanou antickými motivy i skutečnými osudy současných žen uvede 27. května v premiéře Studio pražského Švandova divadla. Novou českou hru Davida Košťáka vyprávějící o třech hrdinkách z města Trója, které kvůli válce ztrati...

Film

Šokující film Ghoul, nyní nově na DVD

ghoul 200

Horor s názvem Ghoul aneb Hlad má mnoho podob, který měl dvě premiéry, jednu v USA a druhou 26. února v Praze, nyní nově vychází 8. července na DVD i Blu-ray ve společnosti Magic Box. Režisérem je kaskadér a sc...