Život by mohl být tak krásný!

Život by mohl být tak krásný!

Tisk

Denik Ruth Maierove perexRuth Maierová se narodila v roce 1920 ve Vídni. Když jí bylo dvanáct let, začala si psát deník, v němž zachycovala své zážitky, pocity a myšlenky. V předvečer jejích osmnáctých narozenin se odehrálo několik strašlivých událostí, které do dějin vstoupily pod názvem Křišťálová noc.

 


Ruth byla Židovka, a tak se rozhodla emigrovat. Svůj nový domov našla v Norsku, kde pokračovala v zaznamenávání svého životního příběhu do deníku. Nacistický teror ji však dostihl i tam. Při masovém zatýkání Židů byla v Oslo byla 26. listopadu 1942 zatčena a následně poslána do Osvětimi.


Deníky, dopisy a fotografie
Kniha Deník Ruth Maierové poprvé vyšla v roce 2007 a je nejucelenějším norským literárním dokumentem o židovské osobě za druhé světové války. Ruthiny zápisky padesát let ukrývala její důvěrná přítelkyně Gunvor Hofmo. Dopisy, které psala z Norska, zas uchovala její sestra Judith. Knihu na základě těchto dokumentů sestavil a doplnil fotografiemi Jan Erik Vold.


Zápisky dívky, která milovala život
Ruthiny zápisky zachycují období mezi lety 1934 a 1942. Už první stránky dávají tušit, že Ruth je ambiciózní a odhodlaná dívka, která miluje život a má spoustu plánů. Sní o tom, že se proslaví, je hrdá na své malé úspěchy a řeší problémy spojené s dospíváním. Když do jejího života zasáhne nepřátelství vůči Židům, emigruje do Norska. I zde se naplno projevuje její energická povaha. Navzdory hrozícímu nebezpečí ze strany nacistů se nepokládá za oběť. Je sebevědomou mladou ženou toužící po vzdělávání a možnosti uplatnit své nadání.


Díky tomu, že kniha sleduje delší časové období, lze mezi řádky vypozorovat nenucenou a autentickou proměnu dívky v ženu. Protože Ruth svůj deník psala pro sebe netušíc, že jej několik desetiletí po její smrti budou číst lidé po celém světě, bez zábran obnažuje svou duši a svěřuje stránkám své nejintimnější myšlenky a tajemství. Uvažuje o homosexualitě i o své budoucnosti a pořád doufá. Vždyť stačí tak málo, aby život mohl být krásný! A je to právě tahle její vášnivá touha pro životě, která dělá knihu děsivou a smutnou. Protože i když čtenář s Ruth sympatizuje a přeje jí splnění jejich snů, už od začátku ví, že tenhle příběh nemá dobrý konec. A z toho vědomí mrazí.

Denik Ruth Maierove

DENÍK RUTH MAIEROVÉ
Autoři: Ruth Maierová, Jan Erik Vold
Originální název: Ruth Maiers dagbok
Překlad: Kateřina Krištůfková
Žánr: literatura faktu, válečná literatura, biografie
Vydáno: Edika, 2021
Počet stran: 420

Hodnocení: 100 %


www.albatrosmedia.cz/tituly/66200597/denik-ruth-maierove


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vše co jste chtěli vědět o baletu a báli jste se zeptat

bero 200Položili jsme několik otázek ředitelce Baletního studia Regina paní Regině Blažkové Holubové a díky tomu vám přinášíme jedinečný rozhovor nejen o tomto baletním studiu. Dozvíte se, na co je balet dobrý, proč by jej měly ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Pralinky od Barbary Nesvadbové

pra perexNová kniha Pralinky od Barbary Nesvadbové, která je plná krátkých fejetonů, byla pokřtěna 20. listopadu v kavárně Mezi řádky. Kmotry byli Pavlína a Jan Saudkovi a herečka Jitka Čvančarová.

...

Literatura

České krimi překvápko: Stvůra

stvura 200V srpnu vydalo nakladatelství Kalibr detektivní příběh stvůra od nové české autorky Kristýny Trpkové. Zaujal mě přebal knihy, ale její obsah mě naprosto pohltil a udivil – samozřejmě pouze v dobrém slova smyslu. Ráda bych na čtení navnadila i vás!<...

Divadlo

Muzikál Jane Eyrová podruhé v Brně

jana Eyre perexPo delší době, tedy přesně po roce, se Hudební scéna Městského divadla rozezvučela muzikálem, který mněl svou první premiéru těsně před zavřením divadel v nastávající pandemii korona viru.

...

Film

Co mají Forman s Menzelem společného a co je rozděluje

formen menzel perexPánové Miloš Forman a Jiří Menzel proslavili českou kinematografii i v mezinárodním kontextu, prvních z nich se navíc prosadil i v Hollywoodu. Oba začínali v 60. le...