Bezútěšná severská Pustina

Bezútěšná severská Pustina

Tisk

pustina 200V říjnu vydalo nakladatelství Kalibr v Edici světový bestseller knihu mladé švédské autorky Stiny Jackson Pustina. Máte-li rádi severský styl, až hmatatelné pocity zoufalství a deprese, na tomto díle si pošmáknete.



Představíme autorku

Stina Jackson (*1983) pochází z malého přímořského města Skelleftea na severu Švédska. V roce 2016 se s manželem přestěhovala do amerického Denveru, kde také napsala svůj veleúspěšný debut Stříbrná cesta. Za tento ponurý thriller, jeho se jen ve Švédsku za jediný rok prodalo přes 300 000 výtisků, získala vycházející hvězda severské krimi hned několik prestižních žánrových ocenění a stala se vycházející hvězdou severské krimi.

A příběh?

Ten je vedlejší, prim hraje skličující prostředí švédského venkova, místo, kde byste nechtěli žít a které dýchá zoufalstvím. Všichni v Pustině jsou nějak poznamenaní. Berou drogy, chlastají první ligu, sex funguje jako nezávazná zábava nebo dokonce platidlo. Lidé se cítí rozervaní a hledají únik. Není práce, nejsou peníze, nejsou vyhlídky. Do takového světa dorazí informace, že starý despotický Vidar je nalezen mrtvý. Jeho dcera Liv, která celý život strávila v jeho domě, poznamenaná tragickým osudem, před sebou najednou pro sebe i syna Simona vidí naději. Jenže ne všechno je tak jednoduché, jak na první pohled vypadá.

Čím zaujme

Severské krimi už jsem četla, ovšem toto je něco trochu jiného. Až bych si myslela, že ve Švédsku jen všichni pijí kafe a litují toho, co mohlo být a svou neutěšenou přítomnost se snaží přehlušit drogami nebo sexem. Mocná a ž nelítostná příroda, kořeny v tomto drsném kraji jen prohlubují nesmyslnost života. Do toho vyšetřování smrti, pohledy do minulosti a nbečekané rozuzlení, snad třeba i parsek naděje na konci. Určitě si své čtenáře i přes pomalejší rozjezd a díky ponurosti a až nepříjemně vlezlé tísnivosti najde.

pustina

Název: Pustina
Autor: Stina Jackson
Název originálu: Ödesmark (2020)
Žánr: thriller
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2020, pevná
Počet stran: 320
Hodnocení: 65 %

https://www.euromedia.cz/pustina/kniha/10657/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

5. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

5 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Návrat kapitána Johna Emmeta: velmi dobrý historický krimiromán

200 knihaHistorické romány čtu ráda. Je příjemné poznat dobu dávno minulou v příbězích postav. Udělám si tak obrázek o té které době, ujasním si stav společnosti a občas pak zapátrám v encyklopediích, abych si upřesnila své vědomosti z historie. A když j...


Literatura

Detektivka jak má být: Kanibal z Nine Elms

kanibal z nine elms200V listopadu 2019 vyšla detektivní kniha Kanibal z Nine Elms od britského autora Roberta Bryndzy, která značí první případ Kate Marshallové. Nová napínavá knižní série je tady a čtenáři poctivých detektivek se silnými postavam...

Divadlo

AI: Když robot píše hru. Švandovo divadlo uvede hru napsanou umělou inteligencí

ai robot 200Přestože Švandovo divadlo patří k těm pražským scénám, které se rozhodly otevřít nejdřív v březnu 2021, hned na úvod příštího roku tu pro diváky připravují jednu velmi zajímavou novinku. Už 26. února 2021, uvedou u Švandů unikátní inscenaci ...

Film

Evoluce: Krotitelé sci-fi hmyzu

altFilm Evoluce se od svého vzniku v roce 2001 těší stálé oblibě a nezestárnul dodnes. I na béčkové počítačové animaci totiž můžeme vidět, jak by se život vyvíjel, kdyby nešlo o náhodu, ale jakýsi akcelerovaný záměr.

...