Dohazovačka spřízněných duší aneb jak se seznámit v těžké době

Dohazovačka spřízněných duší aneb jak se seznámit v těžké době

Tisk

Dohazovačka spřízněných dušíDohazovačka spřízněných duší zaujme na první pohled krásně zpracovanou obálkou, která naláká nejednoho čtenáře i k samotnému obsahu knihy, alespoň u mě se tak stalo, a na ten druhý mě zaujal název knihy, u kterého jsem byla zvědavá, jak ho autorka uchopí či zda přijde s nějakým novým a zajímavým příběhem.

 

Samotný román se odehrává ve dvou časových rovinách. Můžeme tak sledovat židovskou dívku Sáru, která připluje jako desetiletá se svou starší sestrou, bratry a rodiči do New Yorku. Již na lodi objeví svůj dar v podobě schopnosti nalézt spřízněné duše, vidět mezi nimi pouto, které je neomylně a nevyhnutelně spojuje. Tímto se rozehrává sled událostí, kdy má Sára silnou potřebu své nadání užívat. Ovšem v době 10.20. let 20. století, v židovské komunitě na Manhattanu, to jako svobodná dívka z chudých poměrů nemá vůbec jednoduché. Naráží na nepochopení, zejména mužské části její komunity, staré zvyky a tradice, pravidla své víry a téměř nepřekonatelnou překážkou je i to, že je ještě sama neprovdána.

Příběh Sáry se střídá s příběhem její vnučky Abby, která se v důsledku ošklivého rozvodu svých rodičů stane, jak by se dalo předpokládat, rozvodovou právničkou. Po smrti babičky zdědí Abby její deníky, ve kterých najde detailní zápisy všech párů, které seznámila. Jenže vůbec neví, co si s nimi počne. Její život se začne vlivem zvláštních událostí měnit a sama Abby musí přehodnotit svá přesvědčení, kterých se do této doby držela.

Odpočinková, milá a nenáročná četba, kterou zvládnete za pár večerů. Vše, co jsem od knihy americké spisovatelky Lyndy Cohen Loigman očekávala, jsem v podstatě dostala. Vyzdvihla bych zajímavé historické zasazení příběhu do přistěhovalecké židovské komunity na počátku 20. století, kdy autorka vycházela z reálných podkladů, odvážné hlavní ženské hrdinky, které se nakonec nebály vystoupit ze svého vlastního stínu a následovaly volání svého „srdce“, a v neposlední řadě bych chtěla zmínit neotřelý kouzelný nádech něčeho magického.

Vytknout snad můžu jen určitou nedotaženost linek hlavních hrdinek, které se mi i přes svou důležitou roli zdály upozaděné a celkově oba příběhy kloužou spíše po povrchu. Dokázala bych si představit hlubší zpracování. Nic to však nemění na mém doporučení si knihu přečíst, pokud toužíte po příjemném a romantickém zážitku.

Dohazovačka spřízněných duší

Název: Dohazovačka spřízněných duší
Autor: Loigman Cohen Lynda
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 320
Rok vydání: 2023
Hodnocení: 85%

www.grada.cz/dohazovacka-spriznenych-dusi-13731/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rudolf Neuls o blížícím se 40. ročníku Československého jazzového festivalu v Přerově

rudi200Zatímco v říjnu proběhne v Přerově jubilejní 40. ročník Československého jazzového festivalu, další neméně významné jubilem oslaví i Rudolf Neuls. Už třicet let působí jako ředitel tohoto velkého jazzového svátku. Dříve profesionální hudebník a velká osobnos...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Caryn Sangster, Amy Edwards: Moudrost čaker

moudrost 200V lidském těle je sedm hlavních čaker, které se jeví jako otáčející se kola energie. Reagují na naše emoce, zdravotní stav i na okolí, ve kterém se pohybujeme. Stav našich čaker je ukazatelem našeho fyzického i duševního zdraví a právě tato útlá kniha a výkladové karty nám ...


Literatura

Vír: poctivá severská detektivka

Vir 200Série podivných případů vnese do poklidného života severonorského ostrova Landegode strach a paniku. Příběh začíná procházkou dvou chlapců, kteří při svých plážových hrátkách uslyší nářek a křik muže, jemuž kdosi připoutal ruce ke skále pod ledovou mořskou...

Divadlo

Listopad ukáže prezidenta USA bez kalhot!

listopad200Myslíte si, že politika může být jen nudná a dokáže člověka jenom rozčílit? A co takhle sám prezident Spojených států amerických? Velevážená a celosvětově uznávaná osoba nemusí být jen taková, jakou ji známe z televize. Ve hře Listopad

Film

Divoká stvoření jižních krajin: dokonalý film s dojemným a naivním poselstvím

divoka stvoreni jiznich krajinV porovnání s blockbustery letošního léta trhajícími rekordy v multikinech působí Divoká stvoření jižních krajin jako blesk z čistého nebe. Celovečerní debut Benha Zeitlina...