Psí park. Příběh Ukrajinky Olenky, kterou potřeba změnit svět zavede na scestí

Psí park. Příběh Ukrajinky Olenky, kterou potřeba změnit svět zavede na scestí

Tisk

Psi park perexByznys s dárcovstvím vajíček je velké téma, kterému se věnuje román finské spisovatelky Sofi Oksanen Psí park. Téma je ale jen prostředníkem, je to především příběh o vykořisťování žen, ženské síle, touze po lepším světě v kombinaci se složitou situací na Ukrajině.

Knížka pojednává o mladé ukrajinské Olence, která je nejprve dárkyní vajíček a následně ucítí, že by z toho mohl kvést obchod. Je koordinátorkou firmy, která vyhledává adeptky, jež verbuje. Na přebalu knihy je trefně uvedeno, že podobně jako do modelingové agentury. Daří se jí, ale cosi se zvrtne. Musí utéci do Finska, kde ji její minulost dostihne.

„Po mém proslovu v dětském domově šéfová nečekaně vtrhla na pobočku a vrazila do kuchyňky, zrovna když jsem probírala dárkyně, které jsem zvažovala pro Viktora. Za šéfovou se mihla vystrašená tvář sekretářky. Hned jsem si domyslela, že se jedná o mého nového klienta,“ vypráví Olenka.

„Zkontrolovala jsem si, co se o Viktorovi píše na internetu, a našla jsem přesně tolik jeho fotografií jako Putinových dcer – ani jedinou. Anebo tak rozmazané, že se osoba na nich nedala poznat. Přesto jsem si byla jistá, že Viktor má postavení a moc a peněz víc než všichni mí ostatní klienti dohromady,“ pokračuje.

Projev v dětském domově byl jedním z jejích prvních úspěchů v činnosti, před kterou později utíká a která jí je strašákem. V té době ji ale měli všichni rádi, obcházela dobročinné akce, a „dokázala říkat slova, která otevírala peněženky a lovila srdce a sympatie“.

Korupce, migrace, touha po lepším světě
V knize si čtenář přiblíží i události, které Ukrajinu v nedávných letech potkaly: tragédii malajsijského letounu MH17 nebo Majdan, který nastal po mafiánských způsobech tehdejšího prezidenta Janukovyče. Čtenář pozná Dnipro (dříve Dněpropetrovsk), Oděsu, Kyjev či finské Helsinky.

Autorka doslovu Jitka Hanušová zmiňuje trojlístek, který se románem prolíná: korupci, migraci a touhu po lepším životě. Olenka totiž pochází z velmi složitých poměrů a neměla to nikdy lehké. „Kombinace přílišné důvěřivosti a silné potřeby změnit svět ji zavede na scestí,“ píše Jitka Hanušová.

Trefný je i její závěr doslovu: „Psí park je průsečíkem času, je to místo, kde se setkává historie s přítomností, místo, kde se zhmotňují ty nejniternější touhy, ale kde se probouzí a – navzdory svému názvu, či právě proto – vyjevuje ta pravá tvář člověka.“

Psi park kniha

Psí park

Autorka: Sofi Oksanen
Z finského originálu Koirapuisto vydaného nakladatelstvím Like v Helsinkách roku 2019 přeložila Linda Dejdarová
Fotografie: Abigail Miles / Arcangel Images
Obálku navrhl: Ivan Brůha
Redigoval: Michal Švec
Doslov: Jitka Hanušová
Odpovědný redaktor: Jindřich Jůzl
Technická redaktorka: Halina Kaslová Bechyňová
Vydala: Euromedia Group, a. s. – Odeon
ISBN 978-80-207-1978-2

Hodnocení: 80 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Révai – herec a hrdý otec

revai200Jan Révai momentálně vystupuje v inscenaci Osmý světadíl v divadle Kalich.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Uloví upíři svou uprchlou Kořist?

korist perexNakladatelství Fragment přináší mladým čtenářům pokračování dystopie Hon, jejíž hrdinové přežívají ve světě, v němž vládnou upíři, kteří sami sebe nazývají lidmi, a hrstka přeživších glupanů (lidí) pro ně př...


Literatura

Famózní francouzský thriller Syndrom E

syndrom200Nedávno vyšel první díl z pentalogie od spisovatele Francka Thillieze, který má za sebou mnoho knih a patří mezi jednoho z nejlepších francouzských spisovatelů současnosti. Kriminální thriller Syndrom E vyvolal velký ohlas a zaručeně byste po něm...

Divadlo

Havlovo POKOUŠENÍ v činohře Jihočeského divadla

divadlo HAVEL perexPrestižní a divácky oblíbený festival Divadelní svět Brno letos v termínu 23. – 28. května 2019 vstoupil do svého jubilejního desátého ročníku. Organizátoři lákali na více než padesát představení z celého světa i na atraktivní té...

Film

Soukromé drama Harryho dcer
ImageLetošní silné mrazy snad už konečně polevily. Přesto je od 15. února do 19. února ve třech českých kinech pořádně chladno. Severská filmová zima zavítá do pražského Atlasu, brněnského Artu a do Ostravy. Středeční zahájení bylo ve znamení skutečně stu...