Udělejte něco pro své zdraví a prozkoumejte Superpotraviny

Udělejte něco pro své zdraví a prozkoumejte Superpotraviny

Tisk


superpotraviny200Nakladatelství Noxi nám na podzimní dny přichystalo další knížku o zdraví a zdravém životním stylu, tentokráte s titulem Superpotraviny. Dozvíte se, jaké potraviny jsou našemu tělo prospěšné a v čem tkví podstata jejich blahodárného vlivu a budete se moci inspirovat veganskými recepty z nich. To a mnohem více pro laiky i experty nabízí tato knížka Susanny Bingemerové.

 


Susanna Bingemerová je vystudovaná novinářka, píše o kulinářských tradicích a trendech. Přitom ji zvlášť fascinuje otázka, jak jídlo ovlivňuje zdraví. Sleduje mnohé aktuální stravovací styly a své znalosti o zdravém stravování se superpotravinami předává dál v kurzech a na svém blogu www.eatsleepgreen.de . Autorka žije v Mnichově a společně s Hansem Gerlachem řídí kancelář „food und text“. Hans Gerlach, vyučený kuchař, autor kuchařských knih a fotograf potravin, připravil pro tuto knížku recepty a představil je tak i fotograficky.

Musím pochválit menší formát knihy s chytře vymyšlenými klopami – na přední je ucelený seznam 25 superpotravin s krátkým popiskem a na zadní jsou představeny užitečné kuchyňské přístroje (např. osobní mixér, sušící přístroj).  Celkově se jedná o pěkné vylepšení knihy.

Kniha je výborně rozdělena na dvě části – teorii a praxi. V teorii se dozvíme, co jsou superpotraviny a co umějí, jak se stravovat zdravě, ale najdeme tu třeba i sekci o zelených smoothies. V praxi se nám představí 25 nejdůležitějších superpotravin (např. aronie, chia, goji, granátové jablko, masa, zázvor) a veganské recepty z nich (namátkou: bršlicové pesto, kokosový teplý salát s mrkvemi, třešňové crumble atd.). Navíc tu máme několik rozhovorů k danému tématu a rozhodně potěší i praktické informace a tipy, ale i citáty. Závěrem kniha nabízí seznam dalších prospěšných potravin, věcný rejstřík a rejstřík receptů.

superpotraviny


Hlavními plusy této knižní novinky jsou téma, které letí a letět bude, protože každý chce být zdravý, mít dobrou imunitu, dobře se cítit a dobře vypadat. Brát sílu a potažmo zdraví z přírody nepřestane být aktuální. Toto téma je zpracováno uceleně, což se v jiných publikacích nevidí, a velmi přehledně. Oceňuji také jednoduché, přesto chutné recepty s nádherně naaranžovanými fotografiemi.

Vadou na kráse je ne vždy přesný překlad, který má na svědomí Jana Pecharová. Například slavný výrok Schopenhauera je chybně přeložen takto: „Zdraví sice není všechno, ale bez zdraví všechno není ničím.“ Jistě vidíte tu nelogičnost, a nepřesností je tady víc („muffin“ x „maffin“, „syrová čokoláda“ měla být raw čokoláda atd). Jednou z velkých chyb je překlad postupu u receptů, kde chybí česká 1. osoba množného čísla (např. nakrájíme, pečeme, …).

Superpotraviny se řadí mezi populárně naučné knihy a hodí se jak pro laickou veřejnost, ale i pro ty, kteří se stravují vegetariánsky, vegansky či syrovou stravou, nebo jsou jen prostě nadšenci do zdravého životního stylu a již pod pokličku superpotravin nahlédli. Dozvíte se spoustu novinek, třeba co je novel super food, nebo nejrůznější triky pro udržení zdraví.

Název: Superpotraviny
Autor: Susanna Bingemerová
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Noxi
Rok vydání: 2015, pevná
Počet stran: 128
Hodnocení:  93 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisér Tomáš Krupa: „Dúfam, že nikdy nebudem musieť stáť ja alebo niekto z môjho okolia pred takouto voľbou.“

tomas krupa 200Slovenský režisér Tomáš Krupa si pred niekoľkými dňami odniesol ocenenie v rámci udeľovania cien Slnko sieti za najlepší dokumentárny film za rok 2019. Nim je film Dokonalá smrť, ktorý vznikol v slovensko-česko-francúzsko-nemecko-rakúskej ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jak průkopníci umírání hledají smysl života

Hovory k sobe perexObavy ze smrti nebo z umírání pocítí na své pouti životem snad každý člověk. Někteří lidé pocítí úzkost tak velikou, že si s ní nevědí rady a vyhledají pomoc psychoterapeuta. Irvin D. Yalom ve své nové knize opět otevírá téma ps...


Literatura

Letní bouřky – s touhle knihou vám léto ani v září neskončí

letni bourkyLetní bouřky jsou LGBT+ knihou, kterou si přibalte do kufru, pokud se chystáte zajet vegetit k moři a chcete něco letního, rozkošného a přitroublého a máte rádi knihy, které jsou nekonfliktní. Jediný konflikt je tam p...

Divadlo

Dorian Gray, manipulátor v třpytivém oblaku

dorian 200Už je to více než sto dvacet let, co si svět může přečíst příběh o obrazu Doriana Graye. Mladíka, který si užívá života a díky záhadnému portrétu nestárne. Všechno špatné v jeho životě se odráží v obrazu a on zůstává krásný a neposkvrněný. Švandovo ...

Film

Rodinná pohádková klasika se opět vrací na plátna – Kráska a zvíře

Kraska a zvire film perexOd proslulé animované verze se na plátnech a obrazovkách objevilo několik dalších zpracování tohoto „pojmu“ v pohádkovém světě, avšak úspěšným a velice zdařilým se stal až snímek z letošního roku z dílny Walt Disney...