Léčivé byliny v květináči a na zahradě

Léčivé byliny v květináči a na zahradě

Tisk

lecive byliny v kvetinaci a na zahrade 200Divoké rostliny na talíř pro naše zdraví nám v červnu přineslo nakladatelství Grada v podobě knihy Léčivé byliny v květináči a na zahradě německých autorek Heide Bergmannové a Ulrike Armbrusterové. Praktické informace, rady a recepty jak využít zelené zdraví i ve vaší zahradě!

 



Co od knihy očekávat?

Název je všeříkající; dozvíme se plno informací o 25 nejběžnějších druhů léčivých bylinek, o tom, jak je můžeme pěstovat, aniž bychom potřebovali obří zahradu, ale klidně jen v truhlíku na balkóně. Jak se o ně starat, jak a kdy je nejlépe sklidit a jako bonus nám kniha nabízí 90 receptů, jak mohou obohatit náš jídelníček. To vše ve čtivé formě se spoustou barevných fotografií. Co víc si může nejen začínající zahrádkář přát?

Co v knize najdeme?

Kniha disponuje maximální přehledností. V Obsahu zjistíme, že nejprve zde máme jakýsi úvod zvaný Divoké superrostliny, kde nám vysvětlují sílu bylinek a jak bychom je měli pěstovat obecně. Jednou ze dvou hlavních částí knihy je Jak na bylinky, která se dále dělí na podkapitolky Pěstování divokých bylin; Setí, pěstování, péče; Sklizeň a zpracování; Lahodná a zdravá bylinková kuchyně. Druhá hlavní část nese název Bylinky od medvědího česneku k řeřišnici hořké a představuje nám pětadvacítku těch nejznámějších rostlinek a kromě česneku medvědího a kopřivy dvoudomé se dělí podle ročních období. Knihy uzavírají menší kapitolky Kořeny a semena, Léčivá síla divokých bylin, Bylinkové čaje, Tinktury, masti a oleje. Samozřejmě nechybí ani praktický Rejstřík receptů.

Co mě zaujalo?

Zpracování knihy je opravdu nádherné. Většině rostlin jsou věnovány hned čtyři strany – nechybí fotografie, obecný popis a potom informace o tom, kde daná rostlinka roste v přírodě a jak ji pěstovat v květináči a na zahradě. Občas se zde vyskytne zahradnický tip a taky poznatky o tom, jak je bylina léčivá a na jaké neduhy ji můžeme používat. Na další dvojstránce najdeme informace o využití byliny v kuchyni – co se dá využít k jídlu, jak ji připravit ke konzumaci a pak už samotné recepty.

Komu knihu doporučuji?

Léčivé byliny v květináči a na zahradě mě velmi příjemně překvapily svou praktičností a jakousi vstřícností vůči čtenáři a tudíž nemůžu jinak, než ji doporučit všem zahrádkářům a lidem, kteří chtějí zlepšit své stravování pokladem z naší přírody.

lecive byliny v kvetinaci a na zahrade

Název: Léčivé byliny v květináči a na zahradě
Autor: Heide Bergmann, Ulrike Armbruster
Žánr: literatura faktu, zdraví
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2020, pevná
Počet stran: 160
Hodnocení: 100 %

Odkaz na web: https://www.grada.cz/lecive-byliny-v-kvetinaci-a-na-zahrade-(1)-11540/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kapelník Fleretu: „Když s námi zpívá 25-tisícový dav, kam se na nás hrabou Alexandrovci.“

fleret zdenek hrachovyFolková skupina Fleret, která nedá dopustit na valašskou krajinu, je populární nejen na Moravě. Jejím velmi důležitým článkem byla „královna lidové písně“ Jarmila Šuláková. Nejen o ní si s námi povídal kap...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Moje máma Jana Brejchová - báječná kniha, jejíž autorkou je Tereza Brodská

brejchova 200Množství předtím nepublikovaných a unikátních fotografií, ale hlavně zajímavé povídání české herečky Jany Brejchové, které v průběhu let zaznamenala její dcera Tereza Brodská, přináší tato báječná kniha. Je v ní i celá kariéra slavné herečky, a...


Literatura

Máš jen jednu šanci. Utíkej!

kyvadlo perPříběh zdánlivě obyčejného muže s minulostí, která ho bude pronásledovat až do posledních dnů. Ale ani po odchodu z armády se nedočká zaslouženého odpočinku. Ta pravá hrůza ho teprve čeká a po nevydařené vraždě se John Wallace stává lovnou zvěří....

Divadlo

Komedie Davida Gieselmanna poukazuje vtipným ironickým tónem i na problematiku chování dnešních mladých

kuchta 200Na jevišti Divadla U22 v Praze 10 – Uhříněves proběhne v pátek 11. října v 19.30 hodin premiéra inscenace O klucích aneb Jsem kuchta! Hru německého autora Davida Giesselmanna přeložila Anežka Rusevová a v dramaturgii Fillipa Bařiny režíruje Roman U...

Film

HBO GO přináší třetí řadu Temného případu!

TP TP perexHBO GO aktuálně napíná diváky Temného případu. První dva díly třetí série rozhodně dobře nalákaly a čekáme na další. Znovu je úspěch dán výběrem bezvýhradně charismatických herců v roli detektivů, kteří se v každé sérii dostávají divákovi pod k...