Pojďte se bát s květinářkou s temnou minulostí

Pojďte se bát s květinářkou s temnou minulostí

Tisk

ani mrtva ani ziva 200Ani mrtvá, ani živá – takový je název nového thrilleru z pera rakouské spisovatelky Ursuly Poznanski. Kniha vyšla v květnu u nakladatelství Kalibr a na více než tři sta stránkách rozehrává napínavý příběh o tom, jak člověka může dohnat vlastní minulost.

 


Podívejme se na zoubek autorce

Ursula Poznanski se narodila v roce 1968 ve Vídni, studovala na několika tamních univerzitách (japanistiku, žurnalistiku, právo a divadelní vědu) a nakonec pracovala jako redaktorka v nakladatelství odborné lékařské literatury. Po oslňujícím úspěchu románů pro mládež se dnes již věnuje výhradně psaní. Žije s rodinou jižně od Vídně.

Euromedia Group vydala její thrillery Pět, Slepí ptáci a Hlasy se sympatickým duem vyšetřovatelů Beatrice Kasparyové a Florina Wenningera. Dále pak thrillery Cizinec a Anonymita, které napsala spolu s Arno Strobelem.

Květomluva frčí

Hlavní hrdinka pracuje v květinářství ve Vídni na Ústředním hřbitově a snaží se žít nenápadným, všedním životem. To se změní ve chvíli, kdy dostane kytici bodláků a narcisů. Kdybyste náhodou neovládali květomluvu, tyto rostliny značí hřích a znovuzrození a hlavní hrdinka velmi rychle zjišťuje, že jí jde o krk. Opět. Carolin dohánějí stíny minulosti, musí tedy odcestovat do Mnichova a aby se odprostila od násilné minulosti, pokusí se policii pomoci s vyšetřováním jedné prominentní rodiny a toho, co se děje kolem jejích členů a rodinné firmy.

Proč sáhnout po této knize?

Mě osobně kniha upoutala tmavou obálkou s květinami v popředí a hřbitovem v popředí, za kterou vděčíme Emilu Křižkovi. Pak mi bylo sympatické německé jméno, tedy rakouská autorka, jelikož na Rakušáky zrovna často v literatuře nenarážím. A anotace taky nezněla špatně, sice to zní jako hodně přitažené za vlasy, ale proč vlastně ne?

Oceňuji, jak je do děje zamotaná staromilsky působící květomluva a už i fakt, že protagonistka ve svém druhém životě pracuje v květinářství. Její vyšetřování přední rodiny je místy velmi naivní až úsměvné a to, jak se pořád dívá přes rameno, nemusí být každému po chuti, ale když popíše hrůzy, které prožila, tak čtenář pochopí, proč se schovává a bojí minulosti.

Ani živá, ani mrtvá je oddechové ale i napínavé čtení pro příznivce detektivních příběhů, které nabízejí překvapivé zvraty a nečekané rozuzlení. Nebojte se a dejte šanci této rakouské autorce a její neobvyklé knize!

ani mrtva ani ziva

Název: Ani mrtvá, ani živá
Autor: Ursula Poznanski
Žánr: thriller
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2021, pevná vazba
Počet stran: 328
Hodnocení: 75 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/ani-mrtva-ani-ziva/kniha/13030/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spisovatelka Jana Poncarová o svém novém románu Cyklistka a soutěži Nejlepší den mého života

Jana PoncarovaLiterární soutěž s názvem Nejlepší den mého života je u konce a známe již jejího vítěze! Patronkou této naší soutěže, do níž se přihlásilo přes 40 účastníků se stala spisovatelka Jana Poncarová, která má na kontě již několik úspěšných románů a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Road trip telepata, který prchá po smrti své ženy vstříc násilnému světu

pusta duseUž dlouho jsem nečetla knihu, ve které by bylo tolik syrového násilí. Násilí, které mi místy přišlo naprosto zbytečné, nedávající smysl a naservírováno čtenáři jen proto, že to prostě napsat jde. Také mnoho smutku, zoufa...


Literatura

Jana Eyrová dvojjazyčně

eyr 200Půvabný romantický příběh anglické vychovatelky oslovuje své čtenáře (a hlavně čtenářky) již více jak 150 let (poprvé vyšel v roce 1847). Dlouhověkost prověřila jeho kvalitu. Zařadil se ke klasickým dílům anglické literatury, po bok dalším úspěšným román...

Divadlo

Zlínské divadlo součástí celosvětového unikátního projektu na podporu Běloruska

Urazeni200Městské divadlo Zlín se jako první v České republice zapojí do scénických čtení současné běloruské hry Uražení. Bělo/R/usko. Akce je součástí celosvětového projektu Insulted. Belarus(sia) Worldwide Readings. Jde o vyjádření podpory a sounáležitosti...

Film

Dominik Hašek a Hynek Čermák se objeví na plátnech kin v novém filmu den po 25. výročí vítězství olympijského hokejového turnaje v Naganu

deti nagana 200Režisér a scénárista Dan Pánek dotáčí poslední záběry rodinného snímku Děti Nagana, ve kterém si po boku Hynka Čermáka, Pavla Baťka či Kláry Issové zahraje také hokejový brankář Dominik Hašek. Premiéra filmu, který divákům připomene atmosfér...