J. K. Rowlingová a její Předobrý život

J. K. Rowlingová a její Předobrý život

Tisk

predobry zivot perexJoanne Rowlingová je snad nejznámější autorkou současné literární scény. A nutno poznamenat, že zaslouženě. Ať už tvoří ságu o Harrym Potterovi jako J. K. Rowling nebo detektivní romány pod pseudonymem Robert Galbraith – vždy se u ní setkáváme s mistrným psaním. Kniha Předobrý život je ale v rámci její tvorby čímsi specifickým – jedná se totiž o publikovaný proslov.

Tato útlá knížečka s podnázvem „O prospěšnosti nezdarů a významu představivosti“ byla u nás vydána v loňském roce prostřednictvím nakladatelství Albatros. Po grafické stránce je velmi vyvedená. Najdeme v ní řadu hravých minimalistických ilustrací (v kombinaci červené, černé a bílé), které jsou bez debaty příjemným doplňkem k textu.

Po obsahové stránce už ale musím přiznat určité rozpaky. Jak již bylo řečeno, jde o zápis proslovu autorky, konkrétně tedy k absolventům Harvardovy univerzity. Nutno říci, že se jedná o proslov zdařilý a svým způsobem i inspirativní. Ovšem jako kniha je to zkrátka trochu slabý čaj. A ačkoli se J. K. Rowlingová svého úkolu promluvit před studenty zhostila s grácií, nepřipadá mi její sdělení natolik převratné, že by si zasloužilo samostatnou knižní podobu.

Dokážu si představit, že by mi Předobrý život nesměl chybět, kdybych byla kupříkladu vášnivou sběratelkou autorčiných knih. Nebo lépe – pokud bych v jakési alternativní realitě promovala na Harvardu a J. K. Rowlingová by při této příležitosti promluvila – pak bych si tento roztomilý svazeček s chutí pořídila jakožto vzpomínku na svůj den. A kdyby se mi do něj ještě podepsala - to by byl teprve luxusní artefakt do knihovny!

Tady se nám ale vyrojilo příliš mnoho „kdyby“ najednou. Za stávajících okolností knihu bohužel musím zařadit do kategorie „neurazí, nenadchne“.

predobry zivot obalka


Předobrý život

Autorka: J. K. Rowlingová
Překlad: Petr Eliáš
Lettering podle ilustrací Joela Hollanda zhotovila Petra Mejstříková
Žánr: proslov
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2018
Počet stran: 80
ISBN: 978-80-00-05049-2

Hodnocení: 67 %

www.albatrosmedia.cz/tituly/45911111/predobry-zivot/ 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lenka Dusilová: Je čas na nové věci

200rozLenka Dusilová, nepřehlédnutelná a originální osobnost české hudby, přichází se svojí kapelou BAROMANTIKA s novým albem. Přesněji řečeno jde o komplet CD a DVD s živým koncertním záznamem Live at Café v lese, který je vůbec prvním živým albem v kompletn...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Joseph M. Marshall III.: Hledět do slunce a tančit

hledet do slunce 200Ač originální název knihy by mohl být spíš něco na způsob „návrat na lakotskou stezku“, ani česká verze Hledět do slunce a tančit, není vůbec špatná. Oboje totiž svérázným způsobem vystihuje to, co v knize najdete. Návrat k in...


Literatura

Encyklopedie mapuje historii českých klášterů

Klaster200Nakladatelství Libri, které se specializuje na původní českou encyklopedickou literaturu, připravilo titul Encyklopedie českých klášterů. Kniha trojice autorů Dušana Foltýna, Petra Sommera a Pavla Vlčka představuje ucelený pokus o souhrnný přehled č...

Divadlo

Hodně smutná „road-movie“

rumuni perexKdyž si v televizním programu nebo u anotací filmů přečtete „road-movie“, obvykle to je bláznivá (ne moc kvalitní) komedie plná alkoholu a těžko uvěřitelných situací. Co se ale stane, když si tento žánr vezme d...

Film

Zvonilka: Tajemství křídel aneb když sesterská láska vítězí

zvonilka tajemstvi kridel disneyDo našich kin přichází po letní smršti animovaných filmů (Rebelka, Norman a duchové, Hotel Transylvánia) další animák, tentokrát se jedná o fantastický příběh o motýlích vílách Zvonilce a Modrovločce, s málo však nápad...