Hate List, smutná realita dnešní doby

Hate List, smutná realita dnešní doby

Tisk

Hate List, perexSvět se nám mění přímo před očima. Zatímco některé výdobytky vřele vítáme, z jiných nám běhá mráz po zádech. A právě o jednom takovém smutném, hrůzu nahánějícím trendu posledních let je kniha Hate List. O střelbě na školách.

Knihu americké autorky Jennifer Brown bych málem přehlédla. Její anglický název Hate List bych pasovala do sekce cizojazyčné literatury. Naštěstí pár základů angličtiny mám a vím, že hate znamená nenávist. To mne zabrzdilo, abych se na titul podívala zblízka a zjistila, že díky překladu Kryštofa Herolda je v češtině. Už ze samotné oficiální anotace vydavatelství Fragment mi přeběhl mráz po zádech. Stačilo pár vět a to rozhodlo, že tenhle příběh chci číst.

Před pěti měsíci střílel Valeriin přítel Nick na spolužáky v kantýně. Valerie se ho pokusila zastavit a jeden život tak zachránila, ale kvůli seznamu, který pomáhala sepsat, je podezřelá ze spoluúčasti. Byla na něm jména lidí a věcí, které oba nenáviděli. Pro ni to byla jen slova na papíře, pro něj však cíle k odstranění. Po létě stráveném v ústraní se teď Val vrací do školy. Pohledy spolužáků i vlastní rodina jí neustále připomínají, čeho byla součástí. Musí se vypořádat nejen s Nickovou smrtí, ale především s důsledky toho, co udělal. Vina padá i na ni, ale jakou roli vlastně při tragédii sehrála? Dokáže odčinit to, co pomohla stvořit, ale nikdy nechtěla přivést k životu?“

Silné téma, co říkáte? A nejděsivější na něm je, že se netýká pouze amerického kontinentu, ale celého světa. V dnešní době se může ocitnout pod palbou kdykoliv a kdekoliv. To je drsná realita. Právě proto si myslím, že bychom před podobnými tématy neměli zavírat oči a když nám někdo naservíruje takový příběh, kde nahlédne do duše všech zúčastněných, sáhnout po něm a přečíst si ho. Alespoň já to tak vnímám.

Hate List, tedy Seznam Nenáviděných, je příběh fiktivní, ovšem na emocionálním podtextu mu tato skutečnost nic neubírá. Kniha je psaná pro mladé, patří do sekce young adult literatury a díky tomu je dobře čtivá a srozumitelná. Možná bych ji středoškolákům nabídla na seznam doporučené literatury, protože ať už osud Valerie, Nicka a ostatních zúčastněných na čtenáře zapůsobí jakkoliv, rozhodně vás donutí přemýšlet. O křehkosti života i mezilidských vztahů.

Příběh vypráví o Nickovi, který se jednou ráno vzbudí, vezme zbraň a svůj seznam nenáviděných lidí a vydá se do školy. Očistit svět od těch, kterým nemůže přijít na jméno. Bylo zajímavé nahlédnout do Nickovy mysli. I když, očekávala jsem, že nás jí autorka provede trochu víc.

Tam, kde Jennifer ubrala Nickovi, přidala Valerii. Tahle holka byla docela sympaťačka. A to, co provedl Nick, otřáslo celým jejím životem do základů. Převážně z pohledu Val vidíme, jak jedno rozhodnutí jiného člověka dokáže zničit život druhého. Sledujeme, jak se Val s celou situací vyrovnává, jak jí zavrhnou přátelé i rodina. Prostřednictvím jejích terapeutických sezení si i my uvědomujeme, jak křehké je dospívání, jak zákeřná je šikana a že mnohdy by stačilo o kapku víc účasti někoho dospělého a všechno by bylo jinak.

Asi tím, že už jsem věkově dost jinde, jsem se úplně nedokázala s Val ztotožnit. I když jsem vnímala její pocity a bolest, stále mi v hlavně rezonovalo spoustu otázek. Proč nikdo nezasáhl, co bych dělala v její situaci a letech já? Jak snadno odsoudím člověka, který nahlas přizná, že by nejradši někoho zabil … copak něco takového někdy ve vzteku neproběhlo každému z nás? Tyto a podobné otázky mi v hlavě zůstaly i po dočtení knihy. A taky těžko na duši.

Novelu Hate List doporučuji přečíst každému. Vášnivý čtenář ji zhltne za den, za dva. Citlivého člověka možná příběh rozesmutní a rozpláče (hlavně v závěru). A myslím, že každého z nás donutí k přemýšlení. O tom, kdo a co jsme. A kam tohle všechno povede dál, když tomu budeme pouze nezúčastněně přihlížet.

Hate LIst

Název: Hate List (Hate List)
Autor: Jennifer Brown
Žánr: Novela, Young Adult
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2018
Počet stran: 368
Hodnocení: 85 %

                                                         
Zdroj foto: Fragment
Odkaz na web: Fragment


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Daniel Čech: „Já zcela nepatrioticky na české filmy vůbec nechodím. Přijde mi to všechno na jedno brdo a pořád s těmi stejnými herci.“

daniel-cech 200Daniel Čech je na českém uměleckém poli jako doma. Nejvíce vešel do podvědomí televizních diváků v zábavném pořadu Na stojáka. Jeho stand-upy jsou nezapomenutelnými zážitky každého návštěvníka. Kromě toho se věnuje i film...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Bláznův průvodce na cestu do Vesmíru

blaznuv pruvodce 200Petra Talová (1964) - terapeutka a spisovatelka vyvinula vlastní metodu osobního rozvoje - odhalování a odstraňování nevědomých mechanismů, kterou již více než deset let s úspěchem používá v praxi a nyní ji poprvé odhaluje veřejno...


Literatura

Kde se touláš Bernadetto - kniha z 21. století

kde-se toulas perexNetradiční a překvapivá forma běžného vyprávění typu „ich“ je umocněna velkým množstvím e-mailů, faxových zpráv, vzkazů či dopisů, které si mezi sebou navzájem vyměňují jednotliví aktéři příběhu. Ten se odvíjí jak v přítomném, tak...

Divadlo

Švandovo divadlo má nového stálého hosta, je jím oceňovaný soubor JEDL

svandovo divadlo 200Nového stálého hosta ověnčeného mnoha divadelními cenami přivítá od ledna 2022 pražské Švandovo divadlo. Program jeho studiové scény tak v příštím roce obohatí pět inscenací souboru JEDL, profilujícího se už víc než 10 let ja...

Film

Thrillerová Carrie z roku 1976 má co říci i dnes

200filmNovela Carrie má pro kariéru mistra literárního hororu Stephena Kinga zcela zásadní význam. Díky jejímu komerčnímu úspěchu mohl rezignovat na učitelské řemeslo a začít se plně věnovat psaní, což se později ukázalo jako vynikající volba. Vzhledem ke zmiňov...