Město světců a zlodějů přináší pohled na krutý život v Kongu

Město světců a zlodějů přináší pohled na krutý život v Kongu

Tisk

big mesto-svetcu-a-zlodeju-WHH-367552Město světců a zlodějů se stalo v minulém roce senzací na poli young adult. Tentokrát ovšem nečekejte žádné prvky fantasy, jak je tomu u tohoto žánru často běžné. Jedná se totiž především o detektivní příběh, který nabízí i řadu inspirace ze skutečného života.

 

Tina je mladá zlodějka, patřící k pouličnímu gangu Goondů. Otce nikdy nepoznala a její matka byla zavražděna během práce u bohatého podnikatele Ronalda Greyhilla. S její smrtí se Tina nikdy nevyrovnala a stále přemýšlí o pomstě. Má totiž jasné mínění o tom, kdo je jejím vrahem. Jednoho dne se proto za pomoci svého gangu neváhá vloupat do domu bohatého pana Greyhilla, aby zde započala promyšlený plán pomsty. Její plán ovšem velice brzy dostane velké trhliny.

Veškerý děj této knihy se odehrává trochu netradičně v Konžské republice ve střední Africe. Jedná se o pěkně drsné prostředí plného násilí a zločinu. Ostatně sama hlavní hrdinka je zlodějka a zaplete se mnoha daleko horšími zločinci. Přestože tato oblast jistě má i mnoho krásných míst, při čtení této knihy působí převážně temně a depresivně.

Na pozadí hlavního příběhu totiž můžete sledovat zdejší poměry, časté násilí na ženách i dětech a samozřejmě všudypřítomný zločin. Příběhy o perzekuci autorka vyslechla z první ruky, když pracovala s uprchlíky z Keni a z dokumentace humanitárních organizací. Popisy těchto situací vycházejících ze skutečných událostí jsou velice realistické a donutí vás pomyslet na fakt, že se u nás nemáme vůbec špatně.

Hlavní dějová linka je převážně detektivního rázu, ale zároveň směruje na mladší čtenáře. Najdeme zde celou řadu, přičemž mezi ty nejdůležitější patří již zmiňovaná Tina. Tentokrát se nejedná o vyloženě kladnou postavu. Přecijen je to zlodějka a její největší touhou je pomstít smrt svojí matky všemi prostředky. Na druhou stranu je to vzhledem k danému prostředí docela pochopitelné. Tina má navíc mladší sestru, která má stipendium ve škole, kde zároveň bydlí. Tolik se s ní tedy nesetkáváme, ale pro naší hlavní hrdinku je to samozřejmě veledůležitá osoba.

Vedle toho najdeme v příběhu řadu menších či větších grázlíků, přičemž někteří stojí na straně Tiny, ale většina je vlastně proti ní. Hlavní záporná postava navíc nemusí být taková, jaká se ve skutečnosti zdá. V tomto prostředí je totiž zločinců opravdu hodně a je velice těžké si vybrat, který je ten hlavní. Vše nakonec může být naopak.

Většinu příběhu pátrá Tina po vrahovi svého otce. Používá k tomu někdy klasické detektivní postupy, shání důkazy a hledá lidi, kteří by o tom mohli něco vědět. Seznamuje se díky tomu i se svojí minulostí, což ji občas zavede do velice kritických situací. Ostatně nebezpečné události ji čekají téměř na každém kroku a díky tomu je kniha velice akční. Děj má spád a stránky vám příjemně plynou před očima.
Prostor dostává i láska, i když o něco větší přecijen ta mateřská a sesterská. Už od začátku je ovšem jasné, že Tina bude mít nějaké pletky s Michaelem, synem jednoho z hlavních podezřelých z vraždy její matky Ronalda Greyhilla. Nakonec se ovšem situace vyvine trochu nečekaným směrem.

Město světců a zlodějů je kniha, která vás určitě bude bavit. Neschází jí napětí a zápletka je opravdu povedená. Velice čtivý příběh je navíc poskládán ze střípků skutečných událostí, díky čemuž se dozvíte i řadu zajímavých informací o dějinách Konga. Ale nebojte se, nebude se jednat o žádný nudný dějepis. Tento román totiž určitě potěší všechny fanoušky young adult, kteří zároveň hoví i detektivnímu žánru. Anebo naopak.

 

big mesto-svetcu-a-zlodeju-WHH-367552 450

Město světců a zlodějů/ City of Saints & Thieves
Žánr: Detektivka, Young Adult, Dobrodružné
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2018
Počet stran: 424
Vazba: Paperback
ISBN: 978-80-253-3583-3


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

V Etiopii se ve mně zrodila ta pravá vášeň pro fotografování

archiv Monika Navrátilová perex„Focení lidí mě naplňuje a věřím, že skrze objektiv dokážeme vytvořit zvláštní propojení,“ přiznává známá fotografka Monika Navrátilová, jejíž fotografie zdobí titulní stránk...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pohádky přijdou k chuti vždycky

pohadky 200Pohádkové příběhy jsou všude kolem nás – někdo je vidí, jiný až tolik ne. Ti, co je vídají pravidelně, je dokáží přenést na papír pro nás, co to zas tolik neumíme. Vybrala jsem tři pohádkové knížky, které mi udělaly radost v posledních měsících. ...


Literatura

Louise L. Hay: Miluj svůj život

Zivot 200S pokorou a tušením rozechvělého požitku jsem otvírala tento kalendář pro rok 2016. Přesně před dvěma lety jsem s podobným strávila celý rok a byla jsem nesmírně spokojená. Nástěnný kalendář se ukázal jako velice výhodný nejen ve své praktičnosti, ale...

Divadlo

Zábava aneb chi-chi, cha-cha, che-che

ypsilonka 200Začali jsme slovy dnes již jistě klasické pohádky. V té se snažili princeznu rozveselit učením smíchu. A smích, to má být přece zábava. A zábavu a její smysl si vzali na paškál v divadle Ypsilon prostřednictvím jednoaktového absurdního dram...

Film

Zlín Film festival, sekce Noční horizonty: Pluto

pluto200Díky zlínskému filmovému festivalu a jeho sekci Noční horizonty se na plátna zlínských kin dostanou snímky, které se běžně do české distribuce nedostávají. Divácký vkus v kombinaci s rentabilitou provozu kin jsou neúprosnými kritérii, jež bohužel mnoho...