Víkend v Londýně jako perfektní oslava čtyřicetin

Víkend v Londýně jako perfektní oslava čtyřicetin

Tisk

vikend v londyne 200Jan Folný se do čtenářského povědomí zapsal svou na první pohled kontroverzní povídkovou knihou Buzíčci. Na mě tehdy udělala velký dojem, a proto jsem měla radost, když jsem v nabídce nakladatelství Host zahlédla další jeho počin s názvem Víkend v Londýně.

 

Kniha má výraznou obálku, která si podobně jako u Buzíčků hraje s typografií. Na černém pokladu se rýsují výrazná bílá písmena a v pozadí vystupuje změť šedých čar podobajícího se mapě metra. Že půjde o příběh, kde jsou v hlavní roli muži, pak symbolizuje známá značka kolečka se šipkou nahoru vyvedená z písmene O. Obálka tedy rozhodně zaujme a je moc pěkná.

Příběh nás primárně seznamuje se třemi velmi zajímavými osobnostmi: Petrem, Markem a Adamem, třeba bývalými spolužáky a kamarády, kteří si chtějí užít víkend v Londýně. A to se vším všudy, co tato metropole nabízí. Pivo, další alkohol, fotbal, nějaké ty památky. Slaví totiž 40 let a kromě bilancování je potřeba si ty narozeniny pořádně užít.

Každý z protagonistů má nějaké své problémy a také touhy. Petr velmi často sní o sexu a přemýšlí nad tím, jak je ve svém životě nespokojený, Marek kvůli všemu, co zpackal, plánuje sebevraždu a Adam? Ten žije v Londýně se svým partnerem a ze všech je nejvíce ve vatě. Peníze však nejsou všechno a on by se chtěl někam posunout – mít svatbu a třeba i vychovávat společně dítě.

Právě víkend v Londýně však vše změní a Jan Folný jako velmi dobrý vypravěč ukazuje, že nic není takové, jaké si to naplánujeme. Člověk míní a život mění a já přiznám, že jsem musela potlačovat slzy v očích nejen z osobních důvodů, ale také proto, že nebyl žádný problém se vcítit do pocitů postav. Víkend v Londýně je krátká novela rozdělená na několik kapitol, kdy je čtenáři předkládáno dění vždy očima některé postavy. Osudy se různě protínají a rozhodně nedovolují se nudit.

Kniha Víkend v Londýně mě velmi zaujala, příběh mě opravdu vtáhl a přečetla jsem ho velmi rychle. Taky se mi usadil v hlavě, přiměl mě k přemýšlení a doufám, že se od autora brzy dočkáme další knihy.

Jan Folný (vlastním jménem Jan Folvarčný) se narodil v roce 1977 a jeho povoláním učitel českého a ruského jazyka. Po „vyhoření“ se přestěhoval do Londýna, kde už několik let žije a pracuje. Jako spisovatel debutoval knihou Od sebe / k sobě (LePress 2010), v níž zúročil své zkušenosti a zážitky z tříletého pobytu v Irsku. Velký kritický i čtenářský ohlas pak zaznamenala jeho kniha Buzíčci (Host 2013) a Víkend v Londýně je jeho poslední novinkou.

vikend v londyne

Víkend v Londýně
Autor: Jan Folný
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2018
Počet stran: 248
Hodnocení: 95 %

http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/ceska-beletrie/vikend-v-londyne-1398


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Socha: „Takzvaný Největší Evropan všech dob nebyl žádný král, filozof ani prezident, zato ale vážil přes padesát tun“

Socha 200Vladimír Socha je publicista, bývalý pedagog, autor populárně naučné literatury a popularizátor paleontologie a přírodních věd. Je autorem patnácti knižních titulů pro děti a dospělé a jeho poslední novinkou je kniha Pravěcí vládci Evropy, která vyšla...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Historie jednoho obrazu

koncert bez basnika 200Nevzpomínám si na knihu, která svým názvem a podtitulem absolutně odkryla svůj děj. Když vidíte „Koncert bez básníka“ ještě to nemusí být tak jasné, ale když se dostanete k podtitulu „Román o tom, jak básník Rilke zmizel...


Literatura

Skřítkové podávají pomocnou ruku sobě i druhým

Skritkove perexPohádkový příběh Skřítkové psala autorka v posteli. Nebylo to však z pohodlnosti, ale z čiré nutnosti. Podstupovala totiž razantní chemo a radioterapii na oddělení JIP hematoonkologie Fakultní nemocnice Ostrava. Motivací pro její tvorbu b...

Divadlo

Lordi v Českých Budějovicích byli famózní, skvělí a vysloužili si aplaus - fotoreportáž

Lordi perexNáš fotoreportér Rudolf Hojdar nafotil sérii snímků z českobudějovckého vystoupení souboru Lord of The Dance, které se konalo 27. února 2014 v Budvar Aréně. Ačkoliv časový prostor k pořízení fotografií byl, dle pokynů pořadatelů, velmi krátký, můžeme se díky...

Film

Najdou Tři bratři Kouzlo měsíčního svitu, nebo jej rozsvítí až Emma Stone?

Allen perexDvě filmové premiéry, které měli možnost diváci zhlédnout v kinech během uplynulého týdne, vás přenesou do světa tajemna a fantazie, nechybí v nich stateční a ztepilí muži a krásné a chytré ženy. Český pohádkový příběh Tři bratři a Allenovský sním...