Pozor na chvíli, kdy uvidíte hořící stromy

Pozor na chvíli, kdy uvidíte hořící stromy

Tisk

horici stromy 200Kristina Ohlsson není pro české čtenáře žádný nováček. Její knihy jsou u nás velmi vysoce hodnoceny. Já jsem se s ní seznámila díky knihám Lotosové a Miovo blues, které mě nadchly, a proto jsem se s radostí pustila i do novinky Hořící stromy, která slibovala hororový příběh.

 

 

Už jen pohled na obálku, která je velmi atraktivní, napovídá, že procházka růžovým sadem tento příběh rozhodně nebude. Když uvidíte hořící stromy, zbystřete! Přinejmenším v Kristindstadu, kde se příběh odehrává, to totiž znamená, že někdo zmizí.

Tak jako před lety. Lukas se vrací domů po deseti letech. Po deseti letech, kdy byl unesen, a jako náhle zmizel, tak se znovu ocitnul zpět na místním hřišti, ale s brutálními jizvami, s poraněním hlavy, které mu vymazalo poslední rok života před zmizením.

Lukasův návrat je trnem v oku jeho sousedům, zmítají jimi pocity závisti a nespravedlnosti. Jim totiž rok před Lukasem zmizela dcera Fanny. Ta však neměla to štěstí, dosud se nevrátila a jediný člověk, který stále pátrá, je její otec Gunnar. Ve stejnou dobu se na místní faru stěhuje mladý pár – Anna a David. David, dávný přítel Lukase.

Po setkání Gunnara s Lukasem, kteří vůči sobě vnímají velmi nelibé pocity, začne vyšetřování na vlastní pěst. Získávají různá nová vodítka. Poprvé se zajímají i o třetí oběť, která zmizela jako první – Lydiu. Narážejí i na malíře Hugo Borga, který maluje hořící stromy. Přesto všechno Lukas v sobě nemá jistotu, zda za zmizeními nestojí on sám.

Přiznávám, že první půlka, řekněme trochu duchařská, mě dokázala natolik vyděsit, že jsem slyšela u sebe doma spoustu tajemných zvuků. Nicméně, děj byl tak lákavý a napínavý, že jsem nemohla přestat číst, i kdyby to znamenalo noční můry. Viděla jsem některé reakce jiných čtenářů, kteří si stěžují na překombinovaný konec děje. Mně však přijde, že autorka prostě použila podobný modus operandi jako třeba už ve zmíněných knihách Lotosové a Miovo blues. Proto, pokud máte rádi napětí, kličky, pozvolné odhalování pravdy a nejste zatížení na happy endy, Hořící stromy jsou kniha pro vás.

horici stromy

 

Název: Hořící stromy/ Sjuka själar
Autor: Kristina Ohlsson
Přeložila: Viola Somogyi
Žánr: krimi a thrillery
Vydáno: 2017
Nakladatelství: Kniha Zlín
Počet stran: 344
Hodnocení: 85 %
Foto: www.knihazlin.cz


http://www.knihazlin.cz/krimi-a-thrillery/horici-stromy


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sabina Laurinová je osobnost s nohama na zemi, říká moderátor

Zboril Laurinova perexModerátor Jiří Zbořil pořádá komponovaný zábavný pořad s herečkou Sabinou Laurinovou. „Je plný humoru, dobré nálady a hezkých písniček z muzikálů, ve kterých jsme společně nebo každý zvlášť vystupovali. Zavzpom...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Voda, co se líně vleče

JakoVoda perexKdyž jsem si přečetla recenze k tomuto románu, nebyla jsem si jistá, co čekat. Ovšem hned při prologu jsem pochopila, na co ostatní redaktoři naráželi. Příběh se líně vleče, pomalu a nenápadně vtahuje do děje....


Literatura

Vikingové a vědmáci v podání českého autora - Hladová smečka

sladek hladova smecka 200V květnu vydalo nakladatelství Mystery Press knihu mladého českého autora Martina Sládka Hladová smečka. Děj nás přenese do doby dávno minulé, do doby, kdy svět věřil na magii, do nádherného leč nemilosrdného Norska, ...

Divadlo

Městská divadla pražská: šest ze sedmi premiér bude českých

divadlo rokoko abc shirley valentineCelkem sedm premiér chystají v divadelní sezoně 2012/2013 Městská divadla pražská. Až na jednu výjimku to budou české premiéry. Městská divadla pražská nabídnou divákům v nové s...

Film

Hledání smyslu podle Petra Weigla

weigl rusalka perexRežisér Petr Weigl (narozen 1939) si mezinárodní věhlas získal vypravěčsky stylizovanými, výtvarně vytříbenými přepisy zejména oper, ale nejen jich. Získal za ně ocenění v zahraničí i doma (Trilobit, Cena Čs. televize...