Muzeum Kroměřížska zve na výstavu Krásou a vůní oděná

Muzeum Kroměřížska zve na výstavu Krásou a vůní oděná

Tisk

foto perexKrásou a vůní oděná je název výstavy, kterou můžete ještě do 2. března letošního roku vidět v Galerii v Muzeu Kroměřížska v Kroměříži. Velká sbírka flakonů a toaletního skla Eriky Bubeníkové doplňují šperky z dílny Radky Bidlákové, malované hedvábné šátky Zlaty Kalusové a šaty ze sbírky Zdeňky Mudrákové.

 


Sbírka flakonů a toaletního skla Eriky Bubeníkové celkem čítá na 1000 kusů toaletního skla a více než 1500 kusů komerčního skla od 16. století po současnost. Mezi unikátní flakony patří drobné lahvičky k zavěšení na ruku nebo na krk vyrobené ve starých severočeských sklárnách koncem 19. století. Ne tak krásné, ale o to starší jsou podlouhlé lahvice určené převážně k přechovávání léků a vonných olejů z 16. – 18. století.
Tomuto netradičnímu sbírkovému oboru se cíleně věnuji od roku 2006, ale první flakony jsem si uschovala na památku již v roce 1994. První exemplář, který odstartoval honbu za flakony, jsem náhodou objevila v jednom bazaru v jižních Čechách v roce 2006. Byla to asi 6 cm vysoká plošně broušená lahvička se skleněným lisovaným uzávěrem. Tak moc se mi líbila, že mi už neunikl žádný bazar, který jsme kdy míjeli. A sbírka rostla a rostla,” říká Erika Bubeníková.

foto 1


Za zmínku stojí flakony umělecky zpracované, které mají známé a renomované návrháře. Výstava je doplněna komerčními flakony tuzemských a světových starých firem stejně jako současnými flakony firem, které jsou nepřetržitě na trhu už z předminulého století.
"V současné době mám na 1000 ks toaletního skla a více než 1500 ks komerčního skla od cca 16. století po současnost," upřesňuje sběratelka Erika Bubeníková.

foto 2

"Vzhledem k vrozené zvídavosti jsem začala pátrat po stáří a původu lahviček, které se mi začaly doma ve vitríně hromadit. Z mé první lahvičky se vyklubal flakonek ruské firmy Novaya Zaria z let 1940 - 1950. S touto touhou po poznání jsem rozšířila sbírku o knihy, reklamní listy a účetní dokumenty firem, které vyráběli parfémy a to především na území Čech. Sbírku dělím na komerční sklo (obalové) kam patří parfémy a kosmetika současných parfumerských firem a na toaletní sklo (flakonerie). Toaletní sklo bylo určené, jak název napovídá, pro toaletní stolky. Do flakonů se přeléval parfém z lékárenských lahviček, které byli k zakoupení v lékárnách a později v drogeriích. Vyráběli se jednotlivé kousky, ale i luxusní ucelené sady, které mohli mimo jiné obsahovat i pudřenky, dózy na krém, svícny, likérové a psací soupravy. Za zmínku stojí flakony umělecky zpracované, které mají známé návrháře, například proslavený Curt Schlevoght, Heinrich Hoffman, Karel Palda, Rudolf Hloušek aj.


Mezi unikátní flakony, které se mi za ta léta dostaly do sbírky mohu zařadit drobné lahvičky k zavěšení na ruku nebo na krk. Vyrobeny byly ve starých severočeských sklárnách koncem 19. století. Původně určené na export, ale nejspíš měly vady na kráse, a tak místo za hranicemi skončily léta uschovány po rodinách malířů skla, v horším případě na skládkách. Odkud byly naštěstí zachráněny. Z jiného soudku jsou lahvičky, nijak krásou neoplývající, ale o to starší. Podlouhlé antické lahvice určené převážně k přechovávání léků a vonných olejů z přibližně druhého až třetího století které na výstavě můžete také zahlédnout. Jako cenný poklad ve sbírce schraňuji flakony mající svůj příběh, který se proplétá s lidskými osudy. Dávají mi nahlédnout do dávno minulých dob. Vzpomenout na ty, kterým patřili, či k jaké příležitosti byly a kým darovány. Těchto si vážím nejvíce, neboť mi byli s důvěrou svěřeny lidmi, kteří se se mnou podělili o kus své rodinné historie."

I touto cestou by Erika Bubeníková ráda poděkovala všem ochotným a nezištným dárcům, kteří její sbírku během těch let obohatili o velký počet předmětů. Největší dík patří Ing. Jaroslavovi Peřinkovi ze Lžovic a jeho paní Zdeňce Peřinkové, kteří jí věnovali přes sedm set  kusů novodobých flakonů a současně byli prvními dárci. Současně by Erika Bubníková poděkovala za dary a podporu kamarádky Hany Štollové ze Stříbra.

foto 3

 

Další díky patří těmto dárcům - paní MUDr. Věře Neubauverové, Evě Magové, Lence a Olze Bubeníkovým, Jiřině Gabrhelíkové, Aleně Hromádkové a jejím dcerám, Dagmar Kudělkové, Lence Krištofové, Aleně Grigarové, Jitce Makayové, Janě Nečesané, Dáše Kovářové, Evě Dobešové, Zuzaně Vinklerové, Tereze Mecnerové, Žanetě Orlové, Haně Masopustové, Mileně Masopustové a pánům Robertu Jiráskovi, Bohumíru Heřmanovi a Radimovi Holubovi.
Součástí této mimořádně zajímavé výstavy je i dílnička, ve které si malí i velcí můžou vyrobit originální glycerinové mýdélko s ozdobnou krabičkou. Školní třídy mohou navštívit doprovodný program Čistota – půl zdraví.
Výstava Krásou a vůní oděná, která byla slavnostně otevřena už v závěru loňského roku v Galerii v podloubí Muzea Kroměřížska na Velkém náměstí v Kroměříži, potrvá do 2. března. Expozice je otevřena denně kromě pondělí.

 


Foto archiv Muzeum Kroměřížska


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spisovatelka Jana Poncarová o svém novém románu Cyklistka a soutěži Nejlepší den mého života

Jana PoncarovaLiterární soutěž s názvem Nejlepší den mého života je u konce a známe již jejího vítěze! Patronkou této naší soutěže, do níž se přihlásilo přes 40 účastníků se stala spisovatelka Jana Poncarová, která má na kontě již několik úspěšných románů a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

České malířky v aktuální kolekci na 100ks.cz reflektují potřebu odpočinku i křehkou propojenost člověka a přírody

100ks 200Vrátit se k sobě, vrátit se k přírodě a nebát se vlastní křehkosti, něžnosti a emocí. To jsou motivy, které se v různých obměnách objevují v dílech tří současných českých umělkyň. Seznamte se uměleckými reflexemi Veroniky Holcové, která patří mezi česk...


Literatura

Marcela Zlatohlávková: Mudry

mudry 200Sám sobě léčitelem, zní podtitul této knihy. Je celkem útlá, ale čtivá, její obsah shltnete za hodinku. Dojem, který zanechává je  ale velmi zvláštní. Na jednu stranu jde o léčitelskou techniku, která tu není ještě příliš rozšířená a tak k ní běžný...

Divadlo

Dějiny násilí. Autobiografický román o znásilnění na prknech Švandova divadla

dejiny nasili 200Dějiny násilí, adaptaci známého autobiografického románu Édouarda Louise, hvězdy francouzské literatury, uvede v české premiéře Švandovo divadlo. Příběh mladíka, který se stal jedné vánoční noci obětí zločinu, režíruje Tomáš Loužný patří...

Film

Filmy pod taktovkou orchestru FOK

 

fok 200Filmexport si (nejen) pro fanoušky české filmové klasiky u příležitosti 80. výročí založení Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK přichystal výběr 29 písní, které nahrával právě zmíněný orchestr. Na DVD můžete najít snad tu nejznámější ...