Můj rok 1958 aneb Ohlédnutí do minulosti

Můj rok 1958 aneb Ohlédnutí do minulosti

Tisk

muj rok 200Dostali jsme se do roku, který končí osmičkou a nakladatelství BizBooks toho využilo a nejen pro ty, kteří letos oslaví 60 let, připravilo knihu Můj rok 1958. Pokračují tak v zajímavém nápadu, totiž Série Můj rok a musím uznat, že se jim to povedlo na jedničku!

 

 

O autorkách, Jarmile Frejtichové a Aleně Breurové jsem se bohužel nic nedozvěděla. Snad jen to, že první jmenovaná stojí za knihou 1967: Rok, kdy jsem se narodil (a) a společně připravují Můj rok 1968 a Můj rok 1978.

První věc, co na knize zaujme, je nápaditý retro obal, který má na svědomí Pavel Ševčík. Nezaostává však ani obsah knihy a grafický design Emy Pavlovské je opravdu na špičkové úrovni. Autorky musely mít mravenčí práci se všemi těmi dobovými fotografiemi a fakty a za to před nimi smekám.

Tato kompilace přináší zábavnou formu poučení o minulosti a podle obsahu uvidíte, že pokrývá opravdu veškeré lidské činnosti. Po Úvodu, Stránky pro tebe, PF 1958, Roku podle jiných kalendářů a Statistik a čísel se dočkáme jádra, o které nám jde především. Kapitoly nesou názvy: Narodili se, Rok Žlutého psa, Kultura (Literatura, Hudba, Film, Divadlo, Výtvarné umění, Ostatní), Média, Móda, Realita všedního dne, Architektura a design, Doprava a spoje, Sport a zdraví, Krimi, Humor, Kalendárium, Vzpomínky. Samozřejmostí jsou i Zdroje, které však vzhledem k množství fotografií nejsou úplné.

Očekával jsem, že se dočkám suchého výčtu několika událostí či zajímavostí, které se tento rok přihodily, ale Můj rok 1958 mě mile překvapil svou kvalitou. Kromě celkového špičkového zpracování a grafiky mě zaujal třeba soupis roku podle jiných kalendářů a taky statistiky a čísla (např. ceny potravin, mzdy nebo i nejoblíbenější jména pro děti) a jako nejzajímavější kapitolu hodnotím Realitu všedního dne, které je věnován poměrně velký prostor.

Vyčerpávající pohled na rok 1958 a výborný dárek pro ty, kteří se v tomto roce narodili a stejně to viděli i autoři, jelikož v knize najdeme stránku pro věnování. Pečlivě vytvořená kniha, která nabízí nejen strohá fakta a informace, ale i celkový pohled do života obyčejných lidí. Tato kniha by jistě byla i výbornou pomůckou při výuce novodobého dějepisu. Určitě všem vřele doporučuji!

muj rok

Název: Můj rok 1958
Autor: Jarmila Frejtichová, Alena Breurová
Žánr: populárně naučný
Nakladatelství: BizBooks
Rok vydání: 2018, brožovaná
Počet stran: 232
Hodnocení: 95 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Genny Ciatti: Mám horkou italskou krev

Genny Ciatti 1 perexSympatická zpěvačka a herečka s italskými kořeny Genny Ciatti Vám v následujícím rozhovoru prozradí, jak se jí líbí její role v muzikálu Srdcový král, který měl v září premiéru v Divadle Kalich, a jaké jsou její plány na blí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tety Radana a Milena vědí o sexu všechno!

OsexuBezostychu perexPři čtení téhle útlé knížky musíte být opravdu ostražití, protože členění textu je malinko nepřehledné. Na stránce je vždycky kus textu a potom pasáže psané kurzívou, jsou tu poznámky v bublinách nebo barevně označené odstav...


Literatura

Pobavte se na účet Francouzů se Stephenem Clarkem aneb „Merde!“ se vrací

merde perexObčas se stane, že vyjde skvělá kniha, na kterou se postupem času pozapomene. Tak funguje dnešní marketing. Vydávají se stále nové a nové kousky (různých kvalit) a ty pak někdy bohužel zcela upozadí řadu na...

Divadlo

Ženy na pokraji nervového zhroucení: Nový muzikál v divadle JAMU, na scéně v Orlí ulici, v Brně

zeny na pokraji 200Divadelní fakulta Janáčkovy akademie v Brně má vlastní muzikálovou scénu, kterou jim může kdekdo závidět. Na představení si mohou studenti vyzkoušet před publikem své dovednosti, pedagogové úspěšnost svého vedení, no je to prostě t...

Film

Alfréd Hitchcock, roztomilý tlusťoch na zabití

hitchock200Americký film Hitchcock reřiséra Sachi Gervasiho mapuje zlomové období v životě režiséra a scénáristy Alfreda Hitchcocka, kdy se rozhodl natočit horor podle románu Psycho. Ten pojednává o sériovém ...