Jak pracovat s hlasem

Jak pracovat s hlasem

Tisk

jak pracovat s hlasem200Touto otázkou se trápí řada tzv. hlasových profesionálů – herců, moderátorů, zpěváků či učitelů. Příručku pro cvičitele, trenéry a učitele Jak pracovat s hlasem napsaly autorky MUDr. Renáta Rokytová a PaedDr. Zdeňka Slavíková. Rozsahem nevelká brožura podává stručné informace o hlasu a řeči. Autorky si kladou za cíl poradit čtenářům, jak se starat o svůj hlas, pěstovat ho a chránit a jak rozvíjet řeč, aby nám všichni rozuměli. Nejprve popisují, kde a jak vzniká hlas a řeč a která ústrojí se podílejí na jejich tvorbě. V bodech se vyjadřují k tomu, co je důležité pro dobrý mluvní projev a jaké chyby se vněm objevují. Velmi stručně popisují onemocnění hlasu a hlasovou hygienu. V další části pak předkládají sadu doporučených cviků k uvolnění a protažení svalů v krční oblasti, v oblasti pletenců ramenních a mezilopatkových svalů. Přidávají i některá dechová a hlasová cvičení. Jednotlivé cviky jsou dobře popsány a nafoceny, takže si lze představit správný způsob jejich provedení. V závěru autorky upozorňují, že cvičení jsou zamýšlena pro upevnění a posílení zdravého hlasu. Jakékoliv zdravotní problémy s hlasem, jako je chrapot, vynechávání, přeskakování hlasu, bolesti apod. musí být řešeny individuálně pomocí foniatrického vyšetření a následnou rehabilitací.

 

Tahle brožurka rozšířila počet metodických příruček, věnovaných zdravému životnímu stylu a prevenci vzniku specifických onemocnění (v tomto případě poruchám hlasu). V celku jí nelze mnoho vytknout. Informace jsou podávány stručně a jasně. Jsou určeny cvičitelům, trenérům a učitelům, tudíž lze předpokládat jisté zdravotnické minimum v jejich vzdělání. Pro laické čtenáře by bylo vhodné zařadit slovníček pojmů, jako je například „overball“, „postizometrická kontrakce“ apod.

 U profesionálů předpokládáme jako samozřejmost správné dýchání, dobrou výslovnost, modulaci hlasu, intonaci, používání vhodných pauz atd. Nepěkný, nedokonalý, nekultivovaný hlasový projev nesvědčí o skutečné profesionalitě, jak můžeme občas (bohužel stále častěji) slyšet nejen v televizi, ale i na nejrůznějších naživo moderovaných kulturních a sportovních pořadech. Proto považuji tuto příručku za užitečný počin obou autorek.

jak pracovat s hlasem

Hodnocení: 90 %

Název: Jak pracovat s hlasem. Příručka pro cvičitele, trenéry a učitele
Autor: Renáta Rokytová, Zdeňka Slavíková
Graficky upravil: Martin Císař
Zpracoval: Martin Císař
Žánr: metodická příručka, sport, životní styl
Vydala: Česká asociace Sport pro všechny ve své metodické edici
Rok vydání: 2010
Počet stran: 39
Zdroj foto: Česká asociace Sport pro všechny


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Verner: Vždy jsem fandil tomu slabšímu

Tomas Verner 200Desetinásobný mistr České republiky v krasobruslení, mistr Evropy z roku 2008. Jednou stříbrný a jednou bronzový z evropského šampionátu, dvakrát čtvrtý na mistrovství světa. To je Tomáš Verner. Po Mistrovství sv...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Bublifuk jede plnou parou vpřed a boduje

bubli200Nová komiksová revue Bublifuk úspěšně pokračuje v nastaveném kursu. Druhý díl nazvaný Plnou parou vpřed rozvíjí motivy všech kreslených příběhů z úvodního dílu. Opět se setkáváme s Fernandem a Stellou, kteří předbíhají dobu a tentokrát vynalézají ponorku...


Literatura

Máme právo na předsudek?

altUž vyšla řada knížek, které se věnují vzájemným (imperiálním, mezirasovým, národnostním, náboženským atd.) nevraživostem, ať již je zrodilo odedávné potýkání provázené neblahými zkušenostmi, mnohdy toliko v podobě zobecněných jednotlivin, nebo opovržení dané ...

Divadlo

Muzikál Mamma Mia! na prknech divadla Hybernia

Mia 200Muzikál Mamma Mia! patří bezesporu k nejslavnějším muzikálům světa. I u nás má tento muzikál úspěch. Prodalo se přes 250 000 vstupenek. Proto je muzikál obnoven a během léta se dočkáte 32 exkluzivních představení. V českém znění. Hra...

Film

Šarlatán - boj dobra se zlem

sarlatan 200V pondělí 17. srpna proběhla v pražském kině Světozor novinářská projekce dlouho očekávaného dramatu Šarlatán. Kvůli nastalé epidemii si film na svou českou premiéru plánovanou v březnu musel počkat až do srpna. Co na diváky v kinech čeká?

...