King v komiksu aneb Temná věž 2: Dlouhá cesta domů

King v komiksu aneb Temná věž 2: Dlouhá cesta domů

Tisk

temna vez200Komiksové vydavatelství Crew vydalo koncem listopadu grafickou verzi vysoce ceněné knižní série Stephena Kinga Temná věž, konkrétně druhý díl s podtitulem Dlouhá cesta domů. Od originálních knih se v tomto epickém příběhu odkloníme a je na pováženou a na každém čtenáři, zda je to dobře, či špatně.

 

 

Sedmidílná fantasy série Temná věž bývá často označována za Kingovo vrcholné dílo. Dlouhá cesta domů představuje vyprávění, které v knize není a na kterém zapracovali Robin Furthová a samozřejmě scenárista Peter David. Jak se jim to povedlo, to dokážeme pravděpodobně posoudit až v kontextu následujících grafických románů a jejich návaznosti.

Co vše obsahuje Temná věž dva? Předmluvu se vznosným názvem Studie v karmínové, jež mně osobně přišla nadbytečná; dále pět kapitol samotného příběhu a jako bonus mapu Konečného světa, různé skicy a varianty obálek a taky dvojstránku Jak vznikala obálka a závěrem poznámky a komentáře autorů.

temna vez3

Dlouhá cesta domů je knihou o vznešených ideálech a morálce, věcech cti. Ale i o strastiplné cestě dospívání a výpravě za pomstou. Takový je návrat do rodného Gileadu pro náš ka-tet. Z jedné šlamastyky plynule do druhé. A když už se zdá, že horší to být nemůže, stane se něco, co nás uvede v omyl.

Velcí záporáci, nám známý Marten i samotné zlo v podobě Karmínového krále, si žádají velké hrdiny. A přesně tím náš protagonista Roland Deschain z rodu Eldů je. Mladý hrdina, těžce zkoušený životem, přišel o svou lásku i o nenarozené dítě, a nyní prahne po pomstě. Vše však komplikuje Maerlynův grapefruit, který sleduje vlastní záměry a podle toho i jedná.

Co si z tohoto dílu odnesu? Parádní práci kreslířů, kteří vypíchli ponurou atmosféru a precizně zachytili obrazy v pohybu. Hru s barvami a využití barevné škály, která dokázala podtrhnout emoce. Paprsky humoru, které dolehly i na náš ka-tet a vykouzlily úsměv na tváři. A pak taky Sheemiho a metaforu s válkou. Hlavní příběh mě bohužel nechal chladnou.

temna vez2

Překlad mě také příliš neoslnil. I když se překladatelka snažila o pečlivý výběr slov, tak se mi zdál neohrabaný a kazil dojem z příběhu. Možná za to ale může i fakt, že vyprávění bylo zprostředkováváno vypravěčem. Ten komentuje právě probíhající děj, podává dodatečné vysvětlení, ale mnohdy i predikuje to, co by se mohlo udát v budoucnu.

Zrození pistolníka se mi líbil o krapet víc, ale čím to je, to přesně vyjádřit nedokážu. Z Dlouhé cesty domů jsem měla rozháraný pocit – atmosféra je na jedničku, kreslíři odvedli skvělou práci, ale příběh samotný pokulhává a nedokáže čtenáře pohltit. Přesto vám přeji dlouhé dny a příjemné noci nejen při četbě tohoto příběhu!

 

Název: Temná věž 2: Dlouhá cesta domů

Autor námětu a kreativní ředitel: Stephen King

Dějové linie a konzultace: Robin Furthová

Scénář: Peter David

Výtvarníci: Jae Lee a Richard Isanove

Překlad: Linda Bartošková

Žánr: grafický román

Nakladatelství: Crew

Rok vydání: 2016, pevná vazba

Počet stran: 160

Hodnocení:  80 %

temna vez1


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč zahajuje svůj program

skutec festival200Ve východočeské Skutči nedaleko Chrudimě se po dobu 2 měsíců od 24.2. do 28.4.2013 odehraje již X. ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč, který připomíná dlouholetou hudební tradici Skutče a odkaz dvou ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Živoucí kruh Jana Bílého přináší ohromně zpracované téma

zivoucikruh perexTěžko hledat slova pro dílo, které Jan Bílý napsal při svém krátkém pobytu na Krétě. Věnoval se tentokrát tématu cyklického času a nejrůznějším dávno zapomenutým i notoricky známým rituálním svátkům (Vánoce a Velikonoce nevyjímaje) a z ...


Literatura

Zvířata v kostce – barevná encyklopedie, kterou prostě musíte mít!

zvirata v kostce200V srpnu vydalo nakladatelství Universum další ze svých skvělých encyklopedií, tentokráte se zaměřili na živočichy a přinesli nám knihu plnou barevných fotografií a zajímavých informací s názvem Zvířata v kostce. Tato bichle bude...

Divadlo

Epochální výlet rodiny Smolíkovy

smolikovi200„S písní bláznivou a s trochou smůly v patách čtyři klauni jdou, kam, kdo ví kam,…“ Přesně těmito slovy začíná úvodní znělka mnoha generacemi milovaného animovaného seriálu o maďarské rodince Smolíkových a jejich mrzoutském sousedovi Dr. Halířo...

Film

Prolomení kódu Enigmy postrčilo soukolí světových dějin

KodEnigmy perexŽivotopisné válečné drama Kód Enigmy vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. Profesor matematiky a kryptoanalytik Alan Turing se spol...