RECENZE: Harry Potter a Prokleté dítě

RECENZE: Harry Potter a Prokleté dítě

Tisk

harry potter200Již několik měsíců fanoušci Harryho Pottera netrpělivě očekávali další díl ze série knih o chlapci, který zůstal naživu. Já k nim samozřejmě patřila také, a jaké jsou moje dojmy?

 

 

Přiznávám, že už od začátku se mi nezamlouvalo označení „osmý díl“ a to hned z několika důvodů. Prvním z nich je, že autorka knih o Harry Potterovi, J. K. Rowlingová, sama vyjádřila, že číslice sedm je pro ni v příběhu klíčová a z tohoto důvodu bude právě tento počet dílů konečný. Dalším důvodem je fakt známý už od začátku a to, že se příběh odehrává po devatenácti letech. Nebyla jsem si proto dost dobře jistá, v jakém světle tam bude hlavní postava vystupovat. A opravdu, hlavní postavou knihy, či scénáře, chcete-li, je Harryho syn Albus, spolu se svým nejlepším kamarádem a dívkou jménem Delphi. Myslíte, že se jedná o podobnou trojici, jako v předešlých knihách? Uvidíte sami.
Když pominu fakt, že mi notnou chvíli trvalo, než jsem si zvykla na formát, nebyla jsem z příběhu tolik uchvácena. Chvílemi se možná až zbytečně vleče bez pořádné zápletky, z Harryho Pottera je poměrně mrzutý otec, myslím, že může prozradit, že třech dětí, a tak dále. Co se mi ale opravdu líbilo, je charakter jeho syna Albuse! Nemůžu tvrdit, že by příběh neměl žádnou zápletku, to vůbec ne, zhruba ve třetí části se k ní dostáváme a opravdu překvapí. Ne tak úplně svým dějem, ale spíše odhalením pocitů hlavních postav, díky čemuž je ještě lépe poznáváme. Všechna zmíněná negativa mají své opodstatnění a to, že se jedná o scénář, který i přes veškerou snahu nikdy nedosáhne kvality klasické knihy. Přiznávám, že roli sehrálo i značné očekávání.
Knihu považuji spíše jako doplnění série a to zejména právě kvůli motivům k jednotlivým událostem, pocitům a odhalení skutečností, které se staly před mnoha lety, ale v knihách nebyly příliš popisovány.
Celkově hodnotím knihu oproti předešlým dílům spíše podprůměrnou, nicméně jedná se o scénář k divadelní hře a to je nutno brát v potaz. V takovém případě je příběh více, než povedený. Pevně doufám, že se divadelní inscenace dočkáme i v České republice, protože věřím, že to bude nesmírná podívaná!


harry potter


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro skupinu Flattus je Sunday Music Jam srdcovka!

flattus 200Skupina Flattus vystoupí na začátku září na akci Sunday Music Jam. Co plánují a jak se jim vede se dozvíte v tomto rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jana nebo Jane?

altKdyž jsem si na obálce knížky April Lindnerové přečetla, že jde o moderní příběh Jany Eyrové, neodolala jsem a knížku jsem otevřela.

 

...

Literatura

Odhalte chybějící kousek životního příběhu Jima Hoppera

stranger things200Sledování seriálu Stranger Things jsem dlouze odkládala, i když se na něj pěla velká chvála. Odrazovalo mě, že se odehrává v osmdesátých letech - a vycpávky na ramenou, modré oční stíny a trvalá, na to se obvykle odmítám dívat. Nic...

Divadlo

Listopadová D21

divadlo 21Divadlo D21 má v posledních dnech skutečně napilno. Blíží se premiéra Gulliverových cest, listopadový program je nabitý a stále roste obliba tohoto koutku divadelní kultury známého i jako divadlo Malé Vinoh...

Film

Francis Veber vzpomíná na slavnou éru francouzské kinematografie

altJak probíhalo natáčení dnes již kultovních francouzských komedií Uprchlíci, Otec a otec či Blbec k večeři? Jaký je ve skutečnosti Pierre Richard, Gérard Depardieu nebo již zesnulý Lino Ven...