Vynálezce Alva již potřetí v knižní podobě

Vynálezce Alva již potřetí v knižní podobě

Tisk

Alva úvodní 100Oblíbeného rozcuchaného vynálezce jménem Alva můžete potkat již potřetí na stránkách stejnojmenné knihy. Dokáže si i tentokrát udržet pozornost všech dětí, kteří ho mohou znát i z večerníčkového podání?

Popularita tohoto pohádkového hrdiny je obrovská. Nebudeme si nic nalhávat, z velké části je to právě díky televiznímu zpracování. Přesto si velkou pozornost zaslouží i jeho knižní příběhy. Tím spíš, když za nimi stojí úspěšná dvojice spisovatelů Klára Smolíková a Jiří W. Procházka, společně s ilustrátorem Luďkem Bártou.

Psaný text i komiks

Ti rozhodně neponechali nic náhodě a opětovně přinášejí velice poutavá a humorná dobrodružství samotného vynálezce, ale i jeho kamarádů Filipa a Denisy. Vedle klasického psaného vyprávění se v každé kapitole dočkáte i krátkého komiksu a mnoha dalších ilustrací. Nabízejí například důkladný rozbor vynálezů, které hrají hlavní roli v samotných příbězích.

Jak už tomu bývá zvykem, můžete se těšit na řadu humorných situací, ale někdy i skrytých ponaučení. Tvůrci se snaží přiblížit celý obsah především samotným dětem a daří se jim to na výbornou. Pohrávají si s tématy jako je škola, závody, nakupování nebo sportování. Jednotlivé kapitoly jsou poměrně krátké, díky čemuž neztratí vrtkavou dětskou pozornost. Náměty se rychle mění a přicházejí nové a nové ztřeštěné příběhy.

Alva ukázka

Celkově se asi jen těžko dá hledat nějaký nedostatek. Jazyk textu je velice příjemný a rovněž přizpůsobený mladším čtenářům. Na každé stránce se nachází hned několik obrázků, které jsou opravdu pěkné.

Na jaké vynálezy se můžete těšit?

Abychom vás trochu nalákali, určitě nemůžeme opomenout ani menší ochutnávku. Víte například co je to Alvův fotografický zmenšovač? Díky němu si naše partička užije i malířskou výstavu, která někdy nemusí být pro školáky úplnou zábavou. A co takhle Mnohofunkční sprinterský běhomat? V závodech díky němu vyvinete rychlost, že by vám i Bolt mohl záležet. Samonakupovací košík potom dětem ukáže, že někdy je lepší nechat vybírání věcí v obchodě spíše na lidech.

Zkusíte si vyrobit vlastní vynález? 

Celkově tu najdete více něž stodvacet stran s devatenácti příhodami, díky kterým se i z vašich dětí možná stanou nadšení vynálezci. Ale pozor. Většinu nápadů ať raději zkoušejí jen pod odborným dohledem dospělého. Mohla by se z toho totiž lehce stát katastrofa, stejně jako u někdy přemotivovaného Alvy.

Tuto krásnou knihu můžete zakoupit v e-shopu České televize a samozřejmě ve všech dobrých knihkupectvích.

Alva úvodní 450

Vynálezce Alva 3

Autor: Klára Smolíková, Jiří W. Procházka

Ilustrátor: Luděk Bárta

Žánr: Literatura pro mládež

Vydala: Česká televize 2020

Počet stran: 128

Hodnocení: 95 %

Odkaz: https://www.ceskatelevize.cz/eshop/2839-vynalezce-alva-3.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Prostě jsme psali a hledali nová témata,“ vzpomíná na vznik lekavých povídek Zuby nehty Jiří Holub

Zuby nehty 200Po pěti letech opět vyšly Zuby nehty – lekavé povídky autorů sdružujících se v tvůrčí skupině Hlava nehlava. Aktuální vydání má nové ilustrace, nové dvě povídky, naopak jedna schází. I po nějaké době Zuby n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

„Existuje slunce, existuje měsíc a existují Rolling Stones.“

rolling stones200Toto je citát Keitha Richardse a také odkaz k názvu knihy nakladatelství JOTA Slunce, měsíc a Rolling Stones od uznávaného novináře Riche Cohena.

 

...

Literatura

Genealogický thriller Hluboký hrob odkrývá sedmdesát let staré tajemství

hluboky hrob200Nakladatelství Mystery Press přináší všem čtenářům, kteří si oblíbili sympatického amerického genealoga Jeffersona Tayta, druhý román věnovaný jeho bádáním v terénu i archivech. Příběh nazvaný Hluboký hrob přivádí tohoto čtyřicetiletého sa...

Divadlo

Klezmerem nespaseno

200divPražské Vinohradské divadlo je scénou, která velkou měrou určuje, co se v českém divadle nosí a obvykle ukazuje, jak se divadlo má dělat. Poslední vinohradská premiéra, tragikomedie Nesnesitelné svatby H. Levina, tomuto obyčeji vyhověla jen velmi málo. N...

Film

Nový film režiséra Robina Kvapila s názvem More Miko podniká cestu za záchranou sirotků

More Miko 200Časosběrné svědectví režiséra Robina Kvapila More Miko mapuje svědomí českého národa prostřednictvím hlavního hrdiny Jaroslava Mika. Společně s ním, řidičem kamionu, Romem, aktivistou, otcem, manželem a člověkem, který se nebojí pomáhat, se vra...