Jde o to i bez lepku!

Jde o to i bez lepku!

Tisk

kucha200V roce 2006 byla potomku Radky Vrzalové diagnostikována celiakie. Toto vážné zdravotní omezení postihuje stále více lidí a začíná být opravdovou hrozbou pro společnost. Ale Vrzalová se nevzdala a jako správná matka se snažila svému dítěti všemožně pomoci dále žít plnohodnotný život. Proto se začala zajímat o to, jak vařit bezlepkově. Dokonce se stala i lektorkou kurzů vaření pro Sdružení jihočeských celiaků. Následně se osamostatnila a vede kurzy sama za sebe.

 


Předkládaná kuchařka je sumář jejích rad a nápadů, kdy spoustu receptů obsahujících pšenici upravila bezlepkově, případně najdete v knize i varianty receptů bezmléčných a bezvaječných. Co se mi na knize obrovsky líbilo, bylo to, že je psaná srozumitelně a je ideálním pomocníkem pro lidi začínající se stravovat bezlepkově. Kniha celiaka provází od prvních chvil, kdy tuto nemoc zjistí a Vrzalová ho nejen uklidní, ale pomůže mu toto vážné životní úskalí překlenout. Najde tu totiž spoustu rad, kam se může obrátit o pomoc, kde nakoupit a na co si má dávat pozor zbytek rodiny, protože mít doma jednoho celiaka znamená, že se bezlepkovému režimu – resp. přípravě jídel – musí upravit režim ostatních. Podnětné je to, že nejde o pouhou teorii, ale Vrzalová si vším prošla, takže její rady jsou přesné a trefné. Například upozorní, že musíme používat jiné nádobí pro celiaka a jiné pro ostatní. Drobnost, která by třeba nemusela všem dojít. Pro rodiče školáků trpících celiakií dokonce přidala i legislativní rady o školním stravování. Autorka nám dokazuje, že se člověk s diagnozou celiakie nemusí být, že by hladověl, ale naopak, že získává obrovskou škálu možností pestrého stravování, pestřejšího než neceliaci.

kucha


Šestnáct kapitol nás provází od rad pro začátečníky, přes sladkou i slanou kuchyni, saláty, polévky, pečivo a také rady na sváteční (Vánoce – Velikonoce – Silvestr) pohoštění a každá z nich je uvedena krátkými radami na dané téma.
Většinou najdeme jeden recept na dvoustranně. Na pohledové straně (vpravo) je obrázek výsledného tvaru a vlevo postup.Každý recept je doprovázen ikonami, zda je do recept bezlepku, bez mléka nebo bez vajec, případně shluk všeho uvedeného.
Fotografie jsou kvalitní, nerozmazané a na knize je vidět obrovská práce, kterou s jejím napsáním, fotografováním a vydáním vůbec bylo. Dokonce i redakční práce dopadly na jedničku, takže jsem po dlouhé době četla knihu bez tiskových chyb.


Autor: Ing. Radka Vrzalová
Název: Radčina kuchařka bez lepku
Nakladatelství: Grada Publishing, a. s.
Rok: 2015
Počet stran: 312
ISBN: 978-80-247-5581-6
Hodnocení: 100%

http://www.grada.cz/radcina-kucharka-bez-lepku_8708/kniha/katalog/

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Plážové tempo Stanislav Rudolf nezná

200 rudolfLetošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Odvrácená tvář Indie. Aneb jak jsem se ztratila v indickém pekle

200 litLáká vás návštěva sluncem vyprahlé Indie? Pokud vás dosud neodradily zprávy o situaci, která tam poslední měsíce panuje, pak to bude pravděpodobně tato kniha. Vychází z autentických zážitků ročního života civilizované ženy moderního světa v tomto nemocem...


Literatura

Deník Gréty Kaiserové: Kniha, kterou musíte mít!

gre 200Spisovatelku Kláru Janečkovou asi není potřeba dlouze představovat. Sympatická blondýnka má na svém kontě už devět knih. Ta zatím poslední nese název Deník Gréty Kaiserové. Vyšla v dubnu letošního roku a okamžitě vzbudila...

Divadlo

Nový muzikál Mýdlový princ na prknech Divadla Broadway

MP perexUž od začátku ledna probíhají v pražském Divadle Broadway zkoušky na nový muzikál Mýdlový princ, jehož premiéra je ohlášena na 12. března 2015. Zatímco režisérem inscenace, která je avizována rovněž jako hudební komedie, je...

Film

Herci Oskar Hes a Jan Nedbal představují film BRATŘI

Bratri1Film BRATŘI, který natočil režisér Tomáš Mašín podle scénáře Marka Epsteina, vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratří Josefa a Ctirada Mašínových. Hlavní role bratrů Mašínů v něm ztvárnili Oskar Hes a Jan Nedbal, kteří posk...