Jonáš, Légl, Kuchař: Pozor, sůl!
Kultura21.cz

Jonáš, Légl, Kuchař: Pozor, sůl!

sul 200Jeden z autorů knihy Pozor, sůl!, Jiří Kuchař, řekl v jednom rozhovoru důležitou větu: Když se u nás koná nějaká konference, píší média o soli nadšeně jako zabijáku, bílém jedu. Trvá to pár dní a potom je ticho. Většinou se dočtete už jen obecné rady, solte méně a podobně. Lidé by si měli uvědomit hlavně to, že 80 procent soli si přinesou domů z obchodu, skrytou v průmyslově vyrobených potravinách.

A to je přesně to, na co kniha snad téměř ve všech kapitolách naráží. Ono to vlastně začalo všechno tak nenápadně:
„S nápadem na konzervování potravin prý přišel Napoleon, který stál také u rozvoje řepné rafinace. V roce 1975 potlačoval mohutné royalistické povstání a byl pověřen velením dělostřelectva. Brzy poté začal velet čtyřiceti tisícům branců z Paříže a okolí a uvědomil si obtížnost zásobování vojska ve vyjedené zemi. Vypsal soutěž na dodavatele trvanlivých zásob pro armádu, spojenou se zajímavou dotací. Roku 1809 jedli jeho vojáci u Vídně ještě ze sklenic, ale už následujícího roku je nahradily praktické kovové konzervy. Jídla byla silně solená, aby konzervy vydržely až do Moskvy. Za vynálezce a krále instantních polévek je považován Carl Heindrich Knorr z Heilbronnu, jehož slavný Erbswurst, hrachovka s vuřtem, vstoupil na trh roku 1870. I ten byl slaný. Už v roce 1886 ovšem nabízel první dehydrovanou polévku z hrachu a fazolí Knorrův souputník, švýcarský mlynář Julius Maggi, který svůj vynález propagoval výhodou zrychlení přípravy jídla, ‚dostatečnou výživovou hodnotou a nízkou cenou‘. Sůl byla i v ní.“…

sul2

A to je jen jedna z mnoha zásadních informací, které se o soli v této knize dozvíte. Možná už po přečtení této knihy na sůl nesáhnete. Možná zrušíte slánku. Možná se solí začnete zacházet jako se zlatem. Toho se také člověk nesmí přejíst, že? Sůl je opravdu nad zlato, ale nikoliv proto, že by pro nás byla nějak cenná a nezbytná, ale je naopak velmi zbytná a pokud už po ní saháme, tak opravdu svátečně. Kniha skvěle uceluje zdravotní důsledky nadměrné konzumace soli, v čem, jak autoři tvrdí a v rozhovorech pro média opakují, jsme my, Češi, opravdu přeborníci. Je to strhující čtení, nad kterým vám možná zůstane stát rozum, tedy přesněji ten rozum, který je zvyklý na sůl. Najednou zjistíte, že sůl je pouze o zvyku a že je opravdu pravděpodobné (a nezávislé výzkumy to jasně dokazují), že stojí za velkým množství tzv. civilizačních nemocí, na které nám radí západní medicína si zvyknout. A pěkně podporované všemi těmi potravinářskými koncerny, protože sůl – a to musí uznat i skeptik – je v mnoha potravinách zbytečně. Sladké sušenky, přesolené oříšky.

Sůl není logicky pro naše tělo přirozená – to je základní dojem, který z této knihy budete mít. Budete se moci nad vším zamyslet a potom přiložit ruku k dílu? Ono vlastně stačí jen chvíli, týden, dva a první výsledek – snížení oteklosti své pokožky, těla… je na světě. Sníží se i krevní tlak a přestanete mít problémy s lymfou, ženám zmizí nebo se výrazně zlepší celulitida i výkyvy nálad před menstruací. Dalo by se říci, že v knize si najde každý to svoje, včetně tipů na to, jak jednoduše začít, co kde nahradit a kde si dávat velký pozor při koupi potravin.

Propagaci tohoto stylu vaření a i životního stylu bez přemíry soli by jistě bylo dobré věnovat hodně času. Autoři se tomuto tématu navíc nevěnují poprvé. Kuchařka jednoho z nich, Miroslava Légla, byla výtečná, je v ní na 1500 receptů a v tom už si vybere každý. A hlavně – náhražky soli nemusí být jen bylinky, ale také ovoce, pálivé koření, neobvyklé kombinace jídel a hlavně potom i jídlo samotné. S životem bez soli automaticky začnete sahat po kvalitnějších potravinách.

sul1

O autorech
MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař společně napsali knihy Zdraví v ohrožení – Hořká pravda o sladkém cukru a její volné pokračování Tak chutná štěstí, bestsellery Svět přírodních antibiotik, Zdravé střevo a Tvoje strava je tvůj osud. Miroslav Légl je autorem průkopnických knih Vaříme bez soli a Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie. S jejich články a příspěvky se můžete pravidelně setkávat v měsíčníku Regenerace.
Autoři: Josef Jonáš, Miroslav Légl, Jiří Kuchař
Název: Pozor, sůl!
Rok vydání: 2016
Vydalo: Eminent, www.eminent.cz

( 1 hlas )


 

Pro dobrou náladu...

Přihlášení



Soutěže

Bílá voda si zaslouží být knihou roku

Na jaře vyšla v nakladatelství HOST dlouho očekávaná kniha Kateřiny Tučkové s názvem Bílá Voda, která rozhodně stojí za to!
HOST

Pohádky z Kouzelného palouku si děti přečtou i samy

V nakladatelství Fragment vyšel unikátní Čtenářský systém, který má za cíl usnadnit orientaci v knižní nabídce pro začínající čtenáře. Soustředili se nejen na prvňáčky a druháčky, ale i na předškoláky a spolupracovali se zkušenou pedagožkou Kamilou Balharovou.
Fragment (Albatros Media)
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Duchcov

duchcov 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na ...

Hledat

Anketa

Jak se vám líbil film Po čem muži touží 2?
 

Rozhovor s Ondřejem Neffem. Jak se mu vyhodnocovaly soutěžní povídky?

Ondřej Neff se stal patronem naší literární soutěže sci-fi a fantasy povídka, jejíž výsledky jsme nedávno vyhlásili. Osobně měl tu čest vybrat tři nejlepší povídky a my jsme měli tu čest s ním spolupracovat. Jak se mu povídky hodnotily, kterou svou knihu má nejraději a co pro své čtenáře chystá do budoucna?
Sledovat články Ondřeje Neffa můžete zde.

Z archivu...

Čtěte také...

Margaret Ann Lembo: Andělé drahých kamenů

andele drahych kamenu na webSpojení energie drahých kamenů a andělů, tedy spíše symboliky obou dvou ezotericky velmi silných záležitostí, je něčím, co rozhodně upoutá pozornost. Jala jsem se pátrat po tom, s čím vším lze takový křišťál, citrí...


Literatura

Pěvci pod drobnohledem

pevci 200Milovníci přírody a ornitologové by měli zbystřit, neboť v červenci vyšla úžasná publikace Axela Gutjahra Pěvci. Přiblíží nám téměř devadesát nejběžnějších zpěvných ptáků střední Evropy a rozhodně stojí za to!

...

Divadlo

Mamma Mia! Další vítězství Heleny Vondráčkové na muzikálové scéně

helena perex1Prozatím poslední muzikálovou rolí Heleny Vondráčkové je Donna v muzikálu Mamma Mia!, který se v Kongresovém centru Praha hraje bezmála rok. Přitom popová diva do něj vstoupila až v sobotu 21. listopadu, co...

Film

Matouš Ruml a Eva Toulová jako zamilovaný pár filmu Superžena

Superzena perexMájová nálada dorazila i na plac nového celovečerního filmu Superžena, ve kterém tvůrci natáčeli stěžejní vztahové scény snímku s Matoušem Rumlem a režisérkou Evou Toulovou. Hned v prvním obraze, který se natáčel ve Štramberském hotelu...