Jančík, Štolleová a kolektiv: Pivo zbraně a tvarůžky

Jančík, Štolleová a kolektiv: Pivo zbraně a tvarůžky

Tisk

pivo200Informačně rozsáhlá kniha je v tomto formátu asi jediná na trhu. Svým obsahem bych ji totiž zařadila mezi velmi obsáhlé, detailní až puntičkářsky precizní učebnici. Záměrem bylo představit meziválečné dějiny z pohledu nikoliv politického, ale podnikatelského. Jak se dařilo těm, kteří měli pod jednotlivými politickými vlivy rozdmýchávat ekonomiku? To je úhel pohledu, který se běžně nevyučuje a s tímto tématem se běžný člověk setká maximálně v zajímavých dokumentárních filmech.

 


Dvacetiletí první československé republiky, které je vnímáno jako dovršení národně emancipačních snah a je spjato s úsilím o naplňování ideálů demokracie a humanity, bylo z hlediska hospodářského i sociálního vývoje obdobím neklidným. Hospodářství procházelo turbulentními změnami – odvíjelo se ve víru konjuktur a krizí, přičemž léta krizová převažovala.  Nepřehlédnutelnou roli sehráli podnikatelé a manažeři třímající otěže průmyslových podniků, kteří se snažili nejprve vyrovnat s rozpadem rakousko-uherského trhu, přizpůsobit své podnikatelské strategie novým státoprávním  poměrům a obstát v rostoucím konkurenčním tlaku v letech hospodářské krize třicátých let. Ne všichni byli úspěšní, ale někteří, mimo jiné díky nebývalému osobnímu nasazení, invenci a houževnatosti, dosáhli pozoruhodných výsledků a prosadili své firmy dokonce na širším evropském, ba i světovém trhu. Podnikatelé a manažeři byli spolutvůrci hospodářského, sociálního a kulturního prostředí meziválečného Československa i politického klimatu, jejich životní příběhy s ním byly bytostně spojeny a sdílely jeho osud.
Tolik anotace knihy, která velmi dobře vystihuje to, co v knize najdete. Stejně jako autorům (kterých byl celý kolektiv a odvedli výtečnou práci), mne zaujalo to, jak tyto dějiny jsou možná trochu nespravedlivé. Nevítězí ten, kdo má největší píli a dobrý nápad. Někdy větší roli hraje štěstí, dostatek finančních prostředků nebo výborně vytvořený i politický prostor na správném místě a ve správný čas. A nemnohdy se podnikatelé museli i výhodně oženit – no, prostě jak to bylo v pohádkách, tak to bylo  třeba u pražského uzenáře Emanuela Macešky, který se svou rodinou, včetně dětí, naložil jako s dokonalým podnikatelským materiálem.

Čest autorům i zúčastněným podnikatelům

Dokonale zpracované články jsou výborně vyzdrojované, kniha je dokonalým informačním materiálem, ve kterém ale najdete mnoho věcí, jež se jen tak běžně neví. A někdy se dokonce sami zamyslíte nad dlouhou historií firem, například firma Amylon, která mimo jiné vyrábí po dlouhá desetiletí známé pudingy. No… a je fajn, že právě v těchto letech tam někoho napadlo vyrábět i bezlepkové varianty. Co je vlastně tajemstvím podnikatelského úspěchu? Kdo má dobré analytické myšlení, jistě v tomto souboru obrovského množství historických faktů najde odpověď. A pro každého bude jiná, jedno však je stoprocentně společné. Přežije jen ten, kdo se umí perfektně přizpůsobit každé nové nastávající době. A to jak přístupem k podnikání, správným financováním tam, kde je potenciál rozvíjet se a také schopností tak nějak vidět do budoucnosti. Odhadnout, co pravděpodobně bude „in“ v následujících letech a právě teď.
A na koho se tu historicky třeba podíváme? Kniha pojednává nejen o pivovarech, zbrojním průmyslu nebo pravých olomouckých, ale zástup podnikatelů je obrovský: Václav Laurin, Václav Klement, Rudolf Bacher, František Janeček, Josef Sousedík, Frederich Leopold Popper, Arnošt Rolný, Jan Nehera, Emil Gerstel, Ferninand Bloch-Bauer, Antoním Ruckl, Rudolf Baťa,  František Borový, Josef Jehnička, František Malinský,  Karel Drimmer, Emanuel Maceška, Karel Loevenstein, Jiří Hejda.
Některé osudy jsou zajímavé a protknuté nejen dobovými fotografiemi, ale dokumenty.
„Podobně jako většina jeho vrstevníků v tomto prostředí absolvoval Josef Sousedík obecnou i měšťanskou školu. Neprožíval právě skvělý začátek další kariéry. Nastoupil do učení u firmy Thonet, ale brzy byl vyloučen. V učení pokračoval ve firmě bratří Bubelů. Zde již uspěl a v říjnu 1912 získal výuční list pro obor strojního zámečnictví a elektromontáže. Bratři Bubelové napsali Sousedíkovi k dobrozdání: „… Josef Sousedík se v naší továrně na ocelové nože a náčiní kuchyňské strojnímu zámečnictví a elektromontáži vyučil… a můžeme jej vzhledem k jeho spolehlivosti a zdatnosti každému co nejlépe doporučiti.“

pivo8


Anebo z života Arnošta Rolného…

„Matka ho nijak neprotěžovala, sám později vzpomínal, že k němu byla velmi přísná: Vždy v sobotu dostával jsem jako odměnu jednu korunu. Když se však stalo, že obchod v uplynulém týdnu nebyl valný, nedostal jsem nic. Byla-li maminka rozhněvána, dostal jsem místo koruny i pohlavek.“
Po přečtení této knihy zůstane dojem jediný – historii ovlivňují víc tito lidé. Ti, jež se snaží přežít, vytvořit a něco o sobě zanechat. Vynalézat, ulehčovat  život jiným lidem, sloužit jim, dělat radost, nabízet nové zboží a budovat nové tradice. Ovlivňují dějiny víc než politika. Dávám sto procent, ačkoliv jde o nesmírně těžké čtení, u kterého běžný čtenář asi těžko zůstane. Informačně je to ovšem kniha, která je víc než nabitá a perfektně precizně zpracovaná.
Smysl pro detail je zdůrazněn ještě látkovými záložkami, které jsou tři a mají barvu trikolory.

Autoři: Drahomír Jančík, Barbora Štolleová
Vydalo nakladatelství Maxdorf a Nadace T-Soft Eternity (www.maxdorf.cz a www.nadaceeternity.cz )
Rok vydání: 2014
Vydání: první
Hodnocení: 100%


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Praha-Klánovice


brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Bratříček

bratricek200Bratříček je první tištěná kniha mladého autora Marka Hnily, na základě které si založil i své stejnojmenné nakladatelství s plánem vydávat novinku ročně. Jaká je tato prvotina?

 


Literatura

Rychle mluvit, pomalu psát

lauren 200Gilmorova děvčata pro mě byl vždy seriál, který pohladí na duši a pobaví naprosto unikátními osobnostmi z malého městečka Stars Hollow v Connecticutu. Během dlouhých let opakování seriálu se mé sympatie k jednotlivým hrdinům zvětšovaly, a když do s...

Divadlo

Sněhurka a já: Pohádkový muzikál pro celou rodinu

Snehurka a ja 200Daisy je na prahu dospívání. Miluje pohádky, jejich srozumitelnost, daný řád, šťastné konce. Věří, že to podobně může fungovat i v opravdovém životě. Setkává se ale s nepochopením, znejistěním… Když se podívá do zrcadla, neví, koho v...

Film

Spielbergův Lincoln: inspirace mramorovým prezidentem

lincoln 200Americká režisérská legenda Steven Spielberg vystřídala ve své filmařské kariéře nespočet poloh. Šestašedesátiletý tvůrce začal jako inovátor neetablovaných žánrů: v roce 1975 filmem Čelisti zkultivoval thriller o...