Kouzelné mýty po sedmé, tentokráte s příchutí Orientu

Kouzelné mýty po sedmé, tentokráte s příchutí Orientu

Tisk

Myty 200Pojďte se zasnít a zavzpomínat na klasické pohádkové postavy v jedné z nejlépe napsaných a nakreslených komiksových sérií současnosti, pojďte se začíst do Mýtů. V již sedmé knize vám představí střet západní a kulturní civilizace a vy si tak budete moci vychutnat Arabské noci (a dny).

Bill Willigham (* 1956) je americký scénárista komiksových příběhů, který si slávu vydobyl právě sérií Mýty.


V sedmém díle do Mýtova přibyly postavy z arabských pohádek, hlavně tedy Sindibád se svou družinou. Bude se řešit politika, ale zažijeme i pořádnou kolizi dvou odlišných světů – kultury východu a západu. Podíváme se i do Domoviny, kam se vydal odvážný Modrák a při svém tažení zjistil, jak je na tom Nepřítel. Pozornost je věnována i vedlejším příběhům – konkrétně krátká Balada o Rodneym a June dává nahlédnout do života dřevěných vojáčků.

Myty 1


Na první pohled zaujme nádherná obálka, která hraje kontrasty barev a stínů a jež dýchá pohádkovou atmosférou. Překlad je líbivý a kvalitní – pořád rozdýchávám ze šestého dílu „indiánské léto“ místo „babího léta“, ale to jen na okraj.  V sedmém díle je upozaděna příběhová linie Sněhurky a Wolfiho, ale kupodivu to nebylo vůbec na škodu. Líbí se mi jakési „záhlaví“stránek, které vždy uvozuje, koho se zrovna ta daná stránka týká – čtenáře jistě potěší práce s detailem, která z Mýtů přímo čiší. Příběh je komplexní, promyšlený a všechno, jen ne předvídatelný. Za jednu z největších devíz celé této série považuji cit pro vykreslení jednotlivých postav.

Myty 2


Co se týká negativ, mám jen praktickou výtku – na začátku knihy je obsah s výčtem sešitů, které kniha obsahuje s číslem stránek, avšak komiks není číslovaný – takže mi to přijde zbytečné.
Co říci závěrem? Snad to, že Mýty nikdy nezklamou – ať již je kniha delší a epická, či kratší, ale o to nápaditější a svižnější. My všichni jsme kdysi byli dětmi a občas je pěkné, na tu dobu zavzpomínat a připomenout si staré známé z pohádek. Mýty v podání Willinghama jsou tak čtivé právě proto, jak věrohodně dokázal vykreslit postavy – s každodenními problémy, starostmi i ambicemi. Rozhodně doporučuju všem čtenářům – bez rozdílu věku, bez rozdílu preferencí – Mýty chytnou již od prvního dílu a jen tak čtenáře nepustí!


Název: Mýty 7: Arabské noci (a dny)
Autor námětu a scénáře: Bill Willingham
Kresba: Jim Fern, Mark Buckingham
Obálka: James Jean
Překlad: Ludovít Plata
Žánr: komiks, 7. díl série Mýty, nakladatelství Vertigo (DC Comics)
Nakladatelství: Crew, Netopejr
Rok vydání: 2015, brožované
Počet stran: 144
Hodnocení: 95 %


www.crew.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Myslím, že by hrozně pomohlo, kdyby si lidé, až se začnou hádat, na film Hádkovi vzpomněli,“ říká Hynek Čermák

hynek cermak 200Do kin před pár dny vstoupila komedie režiséra Vojtěcha Moravce o rodině, která se pořád hádá. Ať dělají Hádkovi, co mohou, nikdy se na ničem neshodnou a každý z nich si nakonec myslí to svoje. Ve vzduchu teď navíc visí rozepře o dědict...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Modré okenice

motto 200Miluji povídky. Dobře napsané povídky, a to nehovořím o gramatické úpravě. Musím je přečíst jedním dechem a vědět, co jsem vlastně četla. Potřebuji zažít ten pocit sounáležitosti s postavami daného děje. Žel, tady jsem ten pocit neměla. Nejspíš je to ...


Literatura

Máte dostatečně naplněnou Zkušenostní banku?

vsechno co si nepamatuju 200I do Česka se dostal román ve Švédsku velmi oceňovaného autora Jonase H. Khemiriho, který si nebere servítky a velmi nahlas a otevřeně komentuje švédskou společnost. Především se zabývá vztahem většiny k přistě...

Divadlo

„Ani tá najväčšia moc nemá večné trvanie, pokiaľ nie je založená na morálnych hodnotách.“ Alexander Dubček

dubcek 200Mestské divadlo v Trenčíne uviedlo tento rok novú hru Nádej Dubček, ktorú si milovníci divadla môžu opätovne vychutnať už tento mesiac. Repríza sa uskutoční 23. mája v Dome armády v Trenčíne.

...

Film

Všechno nejhorší 2

vsechno nejhorsi  perexVysokoškolačka Tree byla nucena pořád dokola prožívat ten samý den, na jehož konci ji vždycky zabil vrah v masce maskota její univerzity. Z téhle časové smyčky se dostala tak, že odhalila totožnost svého vraha a poslala...