Dřevo, knihy, ženy – tři múzy Martina Patřičného

Dřevo, knihy, ženy – tři múzy Martina Patřičného

Tisk

patricny 200Věnuje se jim s důslednou pečlivostí – svědčí o tom jeho publikace, výstavy i televizní pořady. S nádherným nadhledem se dívá kolem sebe a nás ostatní se učí dívat, učí hledat krásu kolem sebe. V polovině května letošního roku (2014) vyšla jeho Čítanka – v neobvyklé formě a v neobvyklém složení. Originál se vším všudy. Autora jsem se zeptala:


V těchto dnech vyšla vaše Čítanka – neobvyklý průvodce světem literatury. Odhalil jste čtenářům své literární favority, proč?

Neřekl bych, že je to průvodce. Jde o příběh čtenáře. Lidi si vždycky vyprávěli příběhy – mýty, pohádky – já to mám rád – čtení i vyprávění – dostalo se mi obého a děkuju za to, a vyprávím dál, vracím, co jsem dostal.

Myslíte si, že by si měl každý vytvořit svůj knižní žebříček/čtenářský deník, aby nezapomínal na díla, která ho ovlivnila v průběhu života?

Ne. Ať si každý dělá, co chce. Mnohem potřebnější by byl žebříček hodnot.

O spojení knih a dřeva nikdo nepochybuje, někdo se však může domnívat, že dřevo a ženy se k sobě nehodí. Jak to podobným škarohlídům vyvrátit?

patricny obraz

Ve vaší čítance dáváte ženám veliký prostor – literárním ženám – nakolik ovlivnily hrdinky z knížek váš osobní pohled na ženský svět?

No, to by bylo na hodně dlouho… Na prvním místě je skutečnost, pak dlouho, dlouho nic a pak teprve ženy literární, stvořené, vyprávěné a psané mužem – skoro až do poloviny 20. století. Mě by zajímalo, co tomu říkají holky, že je psali muži – pořád se jich ptám...

Když se zeptám – kniha nebo film – čemu dáte přednost? Míním snímky zfilmované podle románů.

Myslím, že kniha se nedá natočit – kniha je nejen množství vedlejších příběhů, ale i jazyk, postoj vypravěče…

Svět dřeva je plný vůní – jak to vnímáte ve světě knih. Voní vám knihy?

Ano.

Jsme v době technického rozvoje, neustále se někdo vyptává – knihy tištěné/elektronické, asi bych měla se zeptat i vás – pokud byste měl volit, která vyhraje? Nemáte pocit, že elektronická kniha ochuzuje některý z vjemů čtenáře? Že nemohou zapojit čich, hmat, v případě leporel i chuť?

Já jsem v tomhle konzervativní – to elektronické, to není kniha.

patricny

S Bedřichem Ludvíkem jste stvořili úspěšný televizní dokument Kus dřeva ze stromu (vyšel i v knižní podobě). Chystáte podobný dokumentární cyklus v budoucnu?

Chystáme „dokument“ pro děti o Dřevících, skřítcích, kteří žijí ve dřevě a chodí za dětmi, když se jim nechce spát – ti hlavní jdou tři – Bobulka, Očko a Suk.

Myslíte si, že knihy a stromy jsou dostatečně chráněny před škůdci – mám pocit, že pomalu jde o ohrožený druh. Že je tak nějak bereme za samozřejmost.

Protože jsou samozřejmé. A jinak – myslím, že je pořád víc slušných lidí než škůdců. Jen jsou tišší a míň vidět. Od knih neupustí a zeleň ve městech a alejích milujou.

Od knih a dokumentů přejděme k výtvarnu. Nakolik literatura inspiruje vaše výtvarná díla?

Neustále. I kniha sama jako objekt.

Můžeme se těšit na nějaké výstavy? Kde se s vašimi díly mohou lidé potkat?

Pro letošní For Arch a For Interior (Výstaviště Letňany, Vstupní hala 2) chystám výstavu s názvem Všecky krásy dřeva… Tak přijďte.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho nových podnětů a inspirace.

S panem Martinem Patřičným se můžete blíže seznámit na www.patricny.com

Zdroj foto: Martin Patřičný

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudba je pro mě naprosto přirozenou součástí každodenního života

Marie Kocian Matlova200Odmala se věnovala současně hře na klavír a housle, nakonec se díky tatínkovi soustředila na hru na housle, kterou studovala na několika prestižních hudebních školách. Od sezóny 2015/16 působí houslistka Marie Kocián Mátl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Saxofonista Milo Suchomel pokrstil svoj tretí album „... chcem robiť filmovú hudbu. Čakám na ponuky režisérov, kedy ma už konečne oslovia...“

Suchomel Rozh perexMilo Suchomel pokrstil 27. apríla svoj nový album Jazz In The City v priestoroch klubu Babylon v Bratislave. Patrí nielen medzi popredných hudobníkov na jazzovej scéne...


Literatura

Zasmějte se u příběhů od vody

rybar jarmil kolousek200V nakladatelství vyšla další kniha oblíbeného humoristického spisovatele Dominika Landsmana. Nese název Rybář Jarmil Koloušek a má podtitul Pravdivé příběhy od vody pro rybáře i nerybáře.

Divadlo

Zlínu se „hra her“ povedla

hamlet 200Shakespearův Hamlet je jedním z nejvýraznějších představení 73. sezóny Městského divadla Zlín a také jí dal motiv v podobě otázky být či nebýt. Jedná se o jednu z 11 premiér, kterou si zlínští diváci mohou vychutnat.

...

Film

Bizarní hříčka Davida Cronenberga jménem Cosmopolis

comopolis pattinsonDavid Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí, Východní přísliby) patří k jedněm z nejzajímavějších režisérů současnosti. Robert Pattinson (Twilight sága) naopak k těm nejvysmívanějším hercům z aktu...