První případ právničky Tóry

První případ právničky Tóry

Tisk

ritua 200Tuto zajímavou dámu jsem objevila asi před rokem a jsem tomu ráda. Tóra je ženská podle mého gusta – s ničím se nemazlí, ovšem s ní nikdo taky ne. Na krku má pubertálního syna a o něco mladší dcerku, je rozvedená, pracuje v advokátní kanceláři s příšernou recepční, která je zde nutným zlem. Byla jim přidělena spolu s nižším nájmem.

 

 

Na Island přijíždí akurátní německý vyšetřovatel Mathias, který Tóru najme, aby obhajovala obviněného dealera drog Haralda, který údajně zavraždil německého studenta Haralda Gotlieba. Celá věc vypadá jako satanistický rituál, jenže na jasnou linku to nevypadá, je víc ale, než si všichni přejí. Tóra s německým vyšetřovatelem jdou do minulosti, brázdí Island po stopách mrtvého, aby nakonec dospěli k velmi zajímavému vyústění.

Vedle této linie se vine osobní život Tóry. Teď na děti nemá dvakrát čas. Naštěstí jsou samostatné, jak se posléze ukáže, syn dokonce až moc. Tóra se dozví, že bude babičkou. I když ji to srazí na kolena, stejně je jediná, kdo s budoucími rodiči, co ještě nestihli být dospělí, drží basu a je na jejich straně.

ritua 1


Opět výtečně rozehraný případ, velmi zajímavé prostředí, nevšední důkazy, zajímaví lidé, pohled do islandského způsobu života… Autorkou knihy Poslední rituál je Yrsa, která dle mého patří ke špičce současné evropské krimi. Hlavně proto, že se nepoměřuje s úspěšnými autory severních oblastí, ona si píše po svém, a to se líbí. Ještě jedna poznámka na okraj: ač je to příběh z Islandu a dost tam fouká, není vám při něm zima, jako v případu severských a norských detektivek.

Autor: Yrsa Sigurdardóttir
Titul: Poslední rituál
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: druhé vydání 2014
Počet stran: 184

Hodnocení: 90 %

www.metafora.cz/napeti/posledni-ritual

Zdroj foto: nakladatelství

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na vánoční kapry se mi vylilo červené víno, říká poslankyně Jitka Chalánková

chalan 200Poslankyně sněmovny Jitka Chalánková (TOP 09) má k jídlu, eufemisticky řečeno, kladný vztah. Ráda jí, ráda vaří, ráda stoluje s celou rodinou, přidává i jednu vánoční historku s kapry polité červeným vínem.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Knihkupectví Karolinum krade jako straka

dramaticka tvorba200Pokud nějakou tuzemskou knihu nemůžete v běžné síti knihkupectví sehnat (protože velkodistributor Kosmas ji nenabízí), objednejte si ji raději u vydavatele. I poštovné, které zaplatíte, je pořád levnější než přirážka, kterou si ú...


Literatura

Kdo je Slečna M. a co s jejím životem udělala válka?

 

Slečna M., perexSlečna M., nová kniha vydavatelství Fragment mne ke čtení nalákala hned z několika důvodů. Jméno tajemné slečny začíná stejným písmenem jako to moje. Období druhé světové války si vždy ráda připomenu, protože na tenhle historický milník nesmíme nikdy ...

Divadlo

Simona Stašová a Svatopluk Skopal si střihnou manželství po italsku

filumena marturanoTragikomedii Filumena Marturano italského režiséra, dramatika a herce Eduarda De Filippa připravuje Simona Stašová spolu se svým dvorním režisérem Zdeňkem Kaločem.

Film

Miloš Forman slaví osmdesátiny
ImageMiloš Forman jako jediný z českých režisérů, kteří kdy emigrovali (připomeňme uměleckou rezignaci Gustava Machatého, Františka Čápa, Ivana Passera, Vojtěcha Jasného, nemluvě o Janu Němcovi atd.), plně souzněl s cizím prostředím a pro...