Legendární sportovci pokřtili knihu o slavném Wimbledonu

Legendární sportovci pokřtili knihu o slavném Wimbledonu

Tisk

win 200Nakladatelství Fragment uspořádalo ve středu 14. ledna křest knihy Wimbledon a příběhy tenisových hrdinů. Jedná se již o druhé vydání, první bylo beznadějně vyprodáno. Vydejte se na cestu za oblíbenými sportovci.

 

Akce se uskutečnila ve Slavia klubu Mirko Huptycha, který se nachází nedaleko hotelu Slavia a atletického stadionu. Na programu byl vedle křtu i bohatý raut a setkání s několika legendami českého sportu. Účastnit se samozřejmě museli i autoři Jaroslav Kirchner a Zdeněk Žofka. Hlavním kmotrem se stala úspěšná tenistka Helena Suková, ředitel nakladatelství Fragment Pavel Nýč a bývalý český veslař Oldřich Svojanovský. Ale tím rozhodně seznam důležitých hostů nekončil. Účastnil se i Cyril Suk starší a mladší, otec a bratr Heleny Sukové. Oba v minulosti zanechali velkou stopu na tenisovém poli. V početném publiku se navíc vyskytovali i další známí sportovci, především z let minulých.

Samotná kniha byla pokřtěna se slovy, že její původní vznik nebyl vůbec jednoduchý. Autoři měli nemalé problémy s jejím vydáním. Přestože nakonec našli vydavatele, ten od vydání této sportovní publikace po chvíli odstoupil. Důvodem byla věta, že všechny tyto informace lze najít na internetu. A co tam najít nejde? Nakonec se musel finančně angažovat jeden z autorů Zdeněk Žofka a rozhodně toho nelitoval. První vydání bylo vyprodáno, proto se nyní na českém trhu objevuje již druhá aktualizovaná verze.

Přejděme k samotné knize. Nejedná se o klasickou obrovskou encyklopedii, ale výtvor menšího formátu. Díky tomu se vám pohodlně vejde do tašky či kabelky. Ale tím rozhodně nebyl nijak ošizen obsah. Úvod je věnován wimbledonskému turnaji v kapitole Krása i pokora wimbledonského vrcholu. Následně se již můžete dozvědět mnoho zajímavých informací o několika generacích tenistů. Hlavní dvě kapitoly jsou rozdělené na největší mužské hvězdy a největší ženské hvězdy.

Slavní pánové tenisu začínají Williamem Charlesem Renshawem, který hrál již na konci devatenáctého století. Mnozí z vás teď jistě žasnou, že již v takto vzdálené době se hrál vrcholový tenis. Ale nebojte se! Dočkáte se i tenistů, kteří brázdili kurty v nedávné době či se na nich pohybují dodnes. Výběr je opravdu veliký – Boris Becker, John McEnroe, Pete Sampras, Roger Federer či Rafael Nadal. Legendy tohoto sportu s raketou a míčkem jsou důkladně popsány a jejich kariéra se objevuje na stránkách knihy.

win 1


Ani tenisové dámy nemohou být opomenuty. Pozornost fanoušků přitahují možná ještě více, i díky svým vybraným oděvům. Zároveň se postupem času svým mužským kolegům vyrovnaly tvrdostí hry i svým zápalem pro ni. Dočtete se podrobnosti ze života nejstarších tenistek, rovněž z konce devatenáctého století. Tehdejší úbory ještě opravdu nebyly tolik sexy. Autoři samozřejmě nezapomněli ani na novější generaci, a proto nesmí chybět Margaret Courtová, Chris Evertová, Martina Navrátilová, Steffi Grafová nebo sestry Venus a Serena Williamsovy. U této kapitoly bych si dovolil malinkou výtku. Rozhodně by si zasloužila větší prostor (pánové ho dostali podstatně více) i současnější podobu. Dnešní světové špičky ženského tenisu zde nejsou téměř vůbec zastoupeny a chybí mi i několik jiných zajímavých osobností. Jmenujme třeba Annu Kurnikovovou či Martinu Hingisovou. Jejich životopisy by byly pro mnohé dnešní fanoušky velice zajímavé.

Možná se ptáte „Kde je české zastoupení“? Právě jemu je věnována další kapitola, která nás seznámí s Janem Kodešem, Ivanem Lendlem, Janou Novotnou, Tomášem Berychem či Petrou Kvitovou. Na závěr se dočteme o krásách samotného turnaje i o setkáních autora s několika hvězdami.

Kniha Wimbledon a příběhy tenisových hrdinů je zajímavou publikací věnovanou všem, kteří mají zájem o tento oblíbený sport. Nenajdete v ní úplně všechny tenisty. Jedná se především o ty, kteří významněji zasáhli do dějin slavného turnaje. Napovídá už sám název. Obsahuje velkou řadu velice pěkných barevných ilustrací i zajímavých informací. Pozornost přitahuje už samotná obálka, která je velice zajímavě provedena. Najdeme na ní i Petru Kvitovou. Určitě si ji běžte co nejdříve koupit, než bude opět vyprodána. U prvního vydání mnozí litovali, že nezaběhli do knihkupectví dříve.

Wimbledon a příběhy tenisových hrdinů
Autor: Jaroslav Kirchner a Zdeněk Žofka
Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Rok vydání: 2014
Vydavatelství: Fragment

Hodnocení: 75%

Foto: Lukáš Loužecký, obálka – www.fragment.cz

Wimbledon a příběhy ... od Fragmentu

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Yvona Žertová

yvon 200V říjnu letošního roku načne režisérka Yvona Žertová jedenáctý rok s Toboganem. Zdalipak oslavili s moderátorem Alešem Cibulkou své desetiletí? I na to jsme se paní režisérky zeptali.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Pátrání po tajemné moci Leviar

leviar (2)„Sylothys, rozmanitá říše pěti království bez jediného krále, je v nebezpečí. Nekonečný příliv satyrů a mlhy neustává a hrozí, že celou zemi zahalí bílá tma. Zloděj Nydeon a jeho pět přátel nehodlají jen přihlížet a ro...


Literatura

A pak padla Tma - Jozef Karika

tma 200Jméno Jozef Karika mi není cizí, ale až doteď jsem ho přecházela bez povšimnutí. To se ale v listopadu, kdy nakladatelství Argo vydalo jeho knihu s lakonickým názvem Tma, změnilo. A já tak objevila autora, který v mých očích patří ke špičkám slovenské li...

Divadlo

Kontroverzní malé feministky pobavily brněnský Kabinet Múz

Minifemini 200Kulturní sdružení Napříč.cz je skupina odvážných a především umělecky nadaných lidí, kteří se snaží společně vytvořit alternativu k současnému tradičnímu konzumnímu proudu umění a zábavy. Toto sdružení předvedlo v rámci osla...

Film

Milionář z chatrče Dev Patel jako rytíř kulatého stolu v novém celovečerním filmu Zelený rytíř

Zeleny rytir 200Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu, synovec krále Artuše, Sir Gawain, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel – obrovský a tajemný Zelený rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i s...