Pohádka o Popelce se nekonala

Pohádka o Popelce se nekonala

Tisk

altSekce Noční horizonty zlínského filmového festivalu přináší filmy “nedětské a nemládežnické”. Pokud se považujete za náročnějšího diváka, tak vězte, že stojí za to zůstat vzhůru, odolat ostatním filmovým svodům a zamířit do kina. Zaváhat se nevyplatí, filmy této sekce se do běžné distribuce příliš nedostávají.

 

Lena, sedmnáctiletá studentka, neprožívá příliš smysluplný, plnohodnotný život. Praxe v mateřské škole, svérázná matka, která o Lenu příliš nestojí, sem tam nějaký ten mejdan, na něm náhodná známost a “láska na jednu noc”, ale především docela dost kil navíc. To je veškerý Lenin svět.  Jako princ na bílém koni se zjevuje Daan, pohledný mladík, který by se spíš vyjímal vedle štíhlé, dlouhonohé krasavice. Ale nemožné se stává realitou, ti dva se dávají dohromady. Nápadně to připomíná pohádku o Popelce, chudé dívce, do které se zamiloval samotný princ. Po krátkém čase však bublina štěstí praská, Lena zjišťuje, že její Daan není ani zdaleka takový svatoušek, společný život pod jednou střechou dostává trhliny. A do toho všeho ještě Daanův otec… tmel na spáry v Lenině a Daanově vztahu, nebo činitel, který trhliny ještě více nahlodává a zvětšuje? Leně se ve finále stává osudným její přístup k mužům a divák se (a nejeden určitě velmi překvapeně) ptá sám sebe, měla to ta holčina zapotřebí?

Pohádka začíná, chudá, ale hodná princezna je představena divákovi. Ubíjející šeď sídliště, v podstatě nudné párty, ale i detaily pokojů velmi výstižně uvozují ubíjející a nudný “obyčejný život v šestém poschodí, každý to zná, kdo se blbě narodí” jak zpívá Petr Fiala v písni Člověk nového typu kapely Mňága a Žďorp .Pak se jí do života přimotá vytoužený princ a tady by mohl zazvonit zvonec a pohádky být konec. Scénárista však nejspíš nemiluje happy endy, tak trošičku pohádku natáhl. Postupem času se však veškeré napětí  a nedočkavost “co se bude dít” vytrácí, divák je v očekávání tragického, nebo alespoň hodně dramatického, vyvrcholení.

alt

Charaktery jednotlivých postav také nepřinášejí žádné velké překvapení, jejich kombinace, vzájemné doplňování se, toť žádný nápaditý originál. Chudá, hodná holčina, která přivede na správnou cestu grázlíka. A do toho všeho otec hlavního hrdiny, který je zpočátku jakoby upozaděný, nenápadný, ale postupem času se dostává stále více do centra dění.

Dialogy nepostrádají věrohodnost, současně nekloužou po povrchu. Snad jen na chviličku jsem zaváhala u scény, kdy Lena stanovuje pravidla společného soužití Daana, jeho otce a sebe. Film nepostrádá humor, vtipné hlášky, které odlehčují atmosféru, nepůsobí nijak křečovitě ve stylu “teď necháme diváka se trochu zasmát”.

alt

Po zhlédnutí filmu jsem přemýšlela, zda i v holandštině, francouzštině nebo němčině existuje ekvivalent českého “na pos…ého i záchod spadne”. Pokud váš filmový vkus snese nesentimentální romanci o Popelce, která se vyhýbá pohádkovým klišé, šťastnému pohádkovému konci, pak určitě film Lena zařaďte do svého seznamu filmů, které musíte vidět.  

Lena / Lena
Žánr: drama
Původ: Belgie, Nizozemí
Režie: Christophe van Rompaey
Scénář: Mieke de Jong
Hrají: Emma Levie, Niels Gomperts,  Jeroen Willems
Stopáž: 119 minut
Hodnocení: 66%

Zdroj foto: 52. mezinárodní festival filmů pro děti a mládež

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Co odhalilo Tajemství rodu?

Helena Voldanova 200Na televizních obrazovkách České televize běžel cyklus Tajemství rodu, který představuje, jak pátraly po svých předcích nejrůznější známé osobnosti. Odbornou konzultantkou pořadu je Helen...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Favoritka - exhibice intrik, toxinů a naturalismu

Favoritka perexRežisér Yorgos Lanthimos proslulý úspěšnými podivnostmi jako byly filmy Humr (2015) a Zabití posvátného jelena (2017) představuje historické drama z doby vlády královny Anny Stuartovny s názvem Favoritka (2018). Dokonalé scény, šokující na...


Literatura

Víte, že jste pravděpodobně také Idioti 21. století?

200litPsychologická novela Idioti 21. století je druhou samostatnou knihou Vesny Tvrtković. Tato autorka se narodila v Sarajevu, z kterého v roce 1992 s rodinou uprchla kvůli válce do Prahy, kde žije a pracuje. V roce 2009 absolvovala obor tvůrčí psaní na Lit...

Divadlo

Velký Gatsby: Dramatizace slavného románu jazzového věku

Velky Gatsby200Právě před sto lety začal sedmadvacetiletý spisovatel, který měl za sebou dva úspěšné romány a kopu časopiseckých povídek, psát jedinečný příběh problematizující dobově rozšířený mýtus „amerického snu“, příběh o muži s tajemnou minulostí, ...

Film

Popelka se vrací v lepším

pop200Film Popelka (2015) je možná nejpropracovanější a nejlepší zpracování známé pohádky o umouněné popelce a princi. Nic zde nechybí, nic nepřebývá a kromě toho, že je pohádka i vtipná, nechává si svůj drsný a tvrdý charakter.

...