Tajemství umění

Tajemství umění

Tisk

Tajemstvi umeni 200Tahle zvoleným rozměrem překvapivě malá knížka vzhledem k tomu, co slibuje na své zadní straně, tj. výběr 80 výjimečných obrazů a soch z celého světa napříč staletími, se snaží určit, proč a čím tato díla tolik uchvacují.

 

Stručný hodnotící komentář autorů Andyho Pankhursta a Lucindy Hawksleyové prý čtenářům otevře oči a nabídne jedinečné hodnocení těchto klíčových děl. No, nevím. Vzhledem k malému formátu knihy je naplnění tohoto cíle dosti problematické. K obdivování detailů byste potřebovali většinou lupu. Je to neobvyklé řešení oproti předchozím knihám, věnujícím se obdobnému tématu (namátkou alespoň Slavné obrazy Roberta Cumminga nebo Jak vnímat obrazy Jude Weltonové, vydaných ve formátech minimálně A4 či větších). Pokud má miniformát této knížky nějaký důvod, unikl mi, omlouvám se. Škoda je to zejména kvůli chvályhodnému záměru autorů podat detailní vysvětlení k jednotlivým dílům. Toto vysvětlení pak připomíná spíše stručnou tiskovou zprávu, doplněnou vždy nějakým vhodným citátem různých slavných osobností. Záměr se tak trošku rozmělňuje.


V úvodu autoři vysvětlují, proč knihu napsali. Odpovídají na otázku, proč některá díla na rozdíl od jiných přitahují stálou pozornost diváků, co vlastně dělá umělecké dílo nezapomenutelným a doopravdy velkolepým. Tvrdí, že skutečné umění přináší zážitek a zasáhne diváka mnohem výrazněji než ostatní díla, a ukazují to na výběru takových děl od jeskynních maleb, přes starověké a středověké umění až po moderní umění. Zvou čtenáře a diváky, aby si pod drobnohledem prohlédli detaily zde uvedených prací, hledali konkrétní myšlenky v každém z nich. Počítají se subjektivitou vnímání, citují často slyšenou větu v galeriích „Víte, o umění toho moc nevím, ale vím, co se mi líbí“ a říkají, že má stejnou platnost jako vysoce odborná prohlášení uměleckých kritiků. A to je nám, laikům, velmi sympatické.

Tajemstvi umeni


Kniha je přehledně rozdělena do deseti kapitol podle klíčových témat, která jsou barevně odlišena: výraz, krása, příběh, drama, erotika, realismus, forma, pohyb, zkreslení a symbolismus. V rámci těchto vytyčených témat vedle sebe staví zcela odlišné umělce. Pod klíčovým heslem je přehledně poukázáno na důvod, proč je právě zde vybrané dílo zařazeno (např. v kapitole Výraz jsou zařazeny: gesto (Oplakávání Krista od Giotta di Bondone), agónie (Ukřižování od Matthiase Grünewalda), kouzlo okamžiku (Turnerův Západ slunce nad jezerem), tahy štětcem (Pšeničné pole s vránami od Vincenta van Gogha), vzájemný kontrast (Lodě v přístavu Collioure od Andrého Deraina), lyrika (Kandijského Kompozice č. 6), hrůzy války (Picassova Guernica) a nadsázka (Baconova Studie podle Velázquezova Portrétu papeže Inocence X.). Podobně jsou uspořádány i ostatní kapitoly.


Knížka je určena milovníkům umění, kteří se chtějí něco navíc dozvědět o slavných uměleckých dílech. Podle mě je nápad dobrý, ale chybí formální i obsahové dotažení. Přesto nepochybuji, že může tahle knížka zájemce potěšit.

Hodnocení: 70 %


Název: Tajemství umění. 80 mistrovských děl s detailním vysvětlením (z anglického originálu What Makes Great Art)
Autor: Andy Pankhurst, Lucinda Hawksley
Přeložila: Leona Maříková
Žánr: umění   
Nakladatelství: Mladá fronta a.s.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 224
Zdroj foto: Mladá fronta a.s.

www.mf.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Majitel Zlatéknihy.cz: „Čtenářům přinášíme nižší ceny, nakladatelům vyšší zisky.“

zlate knihy 200Nedávno byl spuštěn nový projekt pro milovníky knih Zlatéknihy.cz. Na našem webu jsme o něm imformovali a strhla se zde zajímavá diskuze, proto jsme oslovili původce nápadu a majitele toho internetového knihkupectví pana<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Bratříček

bratricek200Bratříček je první tištěná kniha mladého autora Marka Hnily, na základě které si založil i své stejnojmenné nakladatelství s plánem vydávat novinku ročně. Jaká je tato prvotina?

 


Literatura

Léčivé byliny v květináči a na zahradě

lecive byliny v kvetinaci a na zahrade 200Divoké rostliny na talíř pro naše zdraví nám v červnu přineslo nakladatelství Grada v podobě knihy Léčivé byliny v květináči a na zahradě německých autorek Heide Bergmannové a Ulrik...

Divadlo

Pražská konzervatoř zve na letošní Absolventské představení

tcp absolventske predstaveni 200Taneční centrum Praha, konzervatoř – gymnázium ve spolupráci s Mezinárodním centrem tance, z.s. pořádá 3. a 4. června ve Stavovském divadle Absolventské představení 2021. Zatančí zde studenti konzervatoř...

Film

Jaká je cena bezpečí? Na to se bude ptát dvacátý pátý ročník festivalu Jeden svět

jeden svet 200Zdá se, jako by současným světem otřásala jedna krize za druhou. Válka na Ukrajině, energetická krize i změny klimatu. To vše jsou témata, která Jeden svět nemůže přehlížet. Festival každoročně přináší do kin desítky dokumentárních filmů o lids...