Nutnost pro každého metalistu – autobiografie Maxe Cavalery! V češtině!

Nutnost pro každého metalistu – autobiografie Maxe Cavalery! V češtině!

Tisk

Cavalera 200Dokud jsem knihu nedržela v rukou, neodvažovala jsem se tomu uvěřit. Ale je to tak – nakladatelství 65. Pole myslelo na metalisty a vydalo autobiografii Maxe Cavalery. Ta v originále vyšla tento rok, o to je radost větší. Děkuji, 65. Pole!

 


Max Cavalera (* 1969) se narodil v Brazílii, ale s rodinou žije v Americe. S bratrem Igorem založil v roce 1984 metalovou modlu Sepultura, kterou ale o dvanáct let později opustil. Nelenil a založil uznávanou skupinu Soulfly. Mezi jeho další hudební projekty a aktivity patří Nailbomb, Cavalera Conspiracy a Killer Be Killed.

Já jsem jednou Max, dělám metal, a tím to hasne. Novej metal, starej metal, mně je to fuk. Je to metal a hotovo.

Všichni metalisté – a hádám, že nejenom oni – znají Sepulturu, legendární bestiální kapelu z exotické Brazílie. Mnoho fanoušků přemýšlelo, proč ji Max opustil a v této knize na to naleznou odpověď. Stejně jako na kýženou otázku, co Max říká na možný reunion.

Cavalera 1


Kniha je přehledně rozřazena do 18 kapitol, jež popisují celý životní příběh Maxe Cavalery. Najdeme zde však i předmluvu v podání Davea Grohla (Foo Fighters, Nirvana), úvod, prolog, diskografii, poděkování a rozmanitou barevnou fotografickou přílohu.

Líbily se mi Maxovy střípky vzpomínek a potěšilo mě, že jsme na jeho příběh mohli nahlédnout i očima jeho rodiny, přátel, muzikantů a lidí z hudební branže. Sharon Stoneová: Než se Sepultura rozpadla, byla na tom skvěle – klidně mohla vystřídat Metalliku na trůně. Věčná škoda. Knížka je prostoupena láskou a obdivem k rodné Brazílii, i to mi přišlo jako velmi silné téma a jedna z věcí, jež Cavaleru definují.

Vidím to tak, že srdcem kmene je rodina a pak se kmenový vztahy rozšiřujou na všechny, co mají něco společnýho se Soulfly. Tím myslím nejen muzikanty, ale taky fanoušky a kamarády. Baví mě uvažovat o tom tímhle způsobem. Je to naše komunita, naše síť.

Cavalera 2

Popis hudby, kterou tak důvěrně znáte, a geneze jejího vzniku přímo od jejího tvůrce byla prostě a jednoduše zážitek. Fanoušci Sepultury a Soulfly a tedy příznivci Maxe Cavalery budou touto upřímnou zpovědí a sondou do minulosti metalového mohykána nadšeni. Výborný tip na dárek pod stromeček pro každého s nezdolnou metalovou duší!

Název: Od Sepultury k Soulfly – My Bloody Roots
Autor: Max Cavalera v literární spolupráci Joela McIvera
Žánr: autobiografie
Nakladatelství: 65. pole
Rok vydání: 2014, vázané
Počet stran: 240
Hodnocení: 95 %

http://www.65pole.cz

Foto: www.65.pole.cz


( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dasha & Epoque Quartet a jejich album Ellaboration, to je jako diamant vybroušený do dokonalosti

dasha200Ellaboration je název nového alba zpěvačky Dashy a smyčcového Epoque Quartetu, který vydali u Supraphonu před koncem minulého roku. Jeho základ tvoří písně z repertoáru americké jazzové zpěvačky Elly Fitzgerald, které protagonisté rozvedli, tedy elaborova...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jaký je první případ Lucie Henebellové?

pokoj mrtvych200Pokoj mrtvých je název thrilleru Francka Thillieze z roku 2005. Čtenáři se díky němu dozví něco více o vyšetřovatelce Lucie Henebellové, kterou znají z dvojice s Franckem Sharkem.

...

Literatura

Knižně vyšla populární Taková normální rodinka

Takova normalni rodinka200Knížku Taková normální rodinka ani jeho autorku, píšící pod pseudonymem Fan Vavřincová (vlastně se jmenovala Věra Němotová) asi není nutno většině čtenářů nijak zvlášť představovat. Autorka humoristických i detektiv...

Divadlo

Divadelně-pohybové představení MANSON v NoDu: když je tanec eufemismem pro agresi
ImageNa otázku, proč miluji skupinu DOT 504 (a vedle mě i stovky dalších fanoušků a příležitostných diváků), se nabízí velice snadná odpověď: protože jsou mladí, talentovaní, charismatičtí a otevření novým experimentům. A...

Film

Historické sci-fi: Zítra vstanu a opařím se čajem

altFilm Zítra vstanu a opařím se čajem (1977) se odehrává v nedaleké budoucnosti, kdy se lidem povedlo zvládnout cestování časem. Od jisté doby se odlétá na turistické výlety do starověkého Egypta nebo třeba na prohlídky druhohor a dinosaurů.