Academia sbírá paměť 20. století

Academia sbírá paměť 20. století

Tisk

aca 200Nakladatelství Academia vydává knihy ve více než dvaceti různých edicích. Když nedávno facebookem projela vlna „bookchallenge“, ve kterých vyzvaní měli sepsat deset knih, které je něčím zasáhly, nemohla jsem nezmínit knihy z edice Paměť, které mě provází již několik let. Dnes bych naše čtenáře s některými ráda seznámila.

 

Edice Paměť dnes čítá více než 70 vydaných titulů a průběžně se další připravují. Mnoho z knih je již rozebráno, což je pro nakladatelství skvělá zpráva a signalizuje to i tu skutečnost, že se Češi o historii a příběhy druhých lidí stále zajímají (v mém případěto znamená, že jsem nestihla přečíst všechny, o které jsem měla zájem), některé memoáry se dočkaly i dotisku.

V edici Paměť můžete najít různě zpracované osudy pamětníků dvacátého století, z nichž vybírám pro dnešek pouze pět. Jedním z prvních titulů, který jsem přečetla, byl příznačně pojmenovaný „Ještě že člověk neví, co ho čeká“ historika Tomana Broda, který se se čtenáři dělí o své životní putování. První část knihy je o Tomanově dětství v galantní době první republiky, největší úsek je pak věnován převratné době druhé světové války a Tomanově zkušenosti se životem v koncentračním táboře. Pokud byste chtěli Tomana Broda slyšet promlouvat o této době, doporučuji jeden z dokumentů Heleny Třeštíkové z roku 2007 „Paměť 20. století – Nesdělitelné“. Otázkou je, jak bychom k životu přistupovali, pokud bychom opravdu věděli, co nás čeká.

Autor: Toman Brod
Rok vydání: 2009
Počet stran: 364
Hodnocení: 95 %

aca 2

 Obdobnou formou je sepsán i životní příběh Tomáše Radila v memoárech „Ve čtrnácti sám v Osvětimi“.  Velice podrobně je zde popsáno, jak malý chlapec vnímal dobu, kdy byla protižidovská opatření všudypřítomná. V knize najdete nejen historické pozadí této doby a téměř reportážní popis života v koncentračním táboře, ale také rozsáhlé pasáže o tom, jak tak mladý člověk vnímal pro mnohé z nás nepředstavitelnou dobu, o čem přemýšlel a co mu pomohlo těžké chvíle ustát. Tomáše Radila si můžete poslechnout v jednom z vydání pořadu Hyde Park:

www.ceskatelevize.cz/specialy/hydepark/31.1.2014/

Autor: Tomáš Radil
Rok vydání: 2009
Počet stran: 736
Hodnocení: 95 %

Waldheimská idyla – to je název knihy, která v sobě nese vzpomínky kreslířky Milady Marešové, která období druhé světové války prožila v káznici. Vládnoucímu režimu se znelíbila spoluprací s časopisem V Boj, kterému poskytla své kresby. Možná se vám slovo idyla v názvu zdá velice nepatřičné, ale autorka si ve svých pamětech uvědomuje, že ač byla zbavena svobody, v období válečné vřavy byla káznice svým způsobem nejbezpečnějším místem – měla zajištěnu střechu nad hlavou, pravidelný přísun jídla a denní rozvrh (i když velice rutinních) činností. Marešová se po návratu z káznice už znovu ke kresbě nevrátila.  Druhé vydání vzpomínek je rozšířeno o kresby autorky a také o část její osobní korespondence.

Autor: Milada Marešová
Rok vydání: 2009
Počet stran: 216
Hodnocení: 97 %

aca 3

O sepsání životního osudu historika Josefa Borovičky se postaral ve své habilitační práci Jiří Lach. Možná jste Borovičkovo jméno nikdy neslyšeli, ale pokud se pustíte do čtení této monografie, zjistíte, jak zásadním způsobem ovlivnil české archivnictví a i to, jakou důležitou a výhradní funkcí byl pověřen prezidentem Masarykem. Borovička byl také vysokoškolským profesorem na několika univerzitách a jeho působení na nich bylo ovlivněno politickou situací v zemi. Jak se žilo vzdělanci po tom, co prožil komunistické věznění, se taktéž dozvíte v této knize.

Název: Josef Borovička: Osudy českého historika ve 20. století
Autor: Jiří Lach
Rok vydání: 2010
Počet stran: 352
Hodnocení: 90 %

aca 1

Nádherná love story je ukrytá ve vzpomínkové knize „Životy ve vypůjčeném čase“ manžel ů Rodenových. Ano, i tak se dá zpracovat téma života v koncentračním táboře. Kniha v sobě obsahuje dva paralelní texty – z pohledu Evy a Rudolfa - které se věnují vylíčení událostí a pocitů, ať už o tom, jak se manželé seznámili či o jejich svatbě v terezínském ghettu, nebo také o tom, jak každý za sebe prožíval odloučení, když byli oba převezeni do Osvětimi. Sami budete žasnout nad tím, kolik náhod rozdělené manžele svedlo zpět dohromady a často si budeme říkat, zda je to opravdu možné, že jsou to reálné vzpomínky a že nečtete nějaký scénář k filmu či divadelní hře (i když, určitě by to stálo za to tento příběh přenést i do jiné podoby!).

Autoři: Eva a Rudolf Rodenovi
Rok vydání: 2009
Počet stran: 202
Hodnocení:  100 %

aca 4

 

Jsem ráda, že se nakladatelství Academia stará o sběr vzpomínek pamětníků 20. století a přináší jejich příběhy prostřednictvím knih nebo jejich opětovným vydáním. Je dobré, že tak zpravuje novou generaci o zážitky, které formovaly naše předky a předává nám tak jejich moudrost. A jak říká Toman Brod: „Nejdůležitější je nezapomenout.“

Edice Paměť od Academie

Zdroj fotek: www.academia.cz


( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Premiéry nepatří mezi mé oblíbené dny, říká herečka Jaroslava Tihelková

jarka tihelkova 200Komediální i charakterní herečka, která má navíc muzikální talent, což dokázala třeba v titulní roli dnes už legendárního muzikálu Hello, Dolly! - Tak nějak lze jen velice stručně charakterizovat Jaroslavu Tihelkovou, dlouholeto...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Společenský román na motivy skutečných událostí

kryci jmeno studentka perexHusákovská normalizace nutila lidi k přetvářce a lhaní. Jen tak mohli vést jakžtakž normální život. Jen málokdo se proti ní dokázal otevřeně postavit.

 

...

Literatura

Pavel Stehlík – Do Temnoty

Do temnoty 200Kniha Do Temnoty není jen, jak titulní stránka napovídá, zpovědí českého vojáka v Afghánistánu, ale statečnou bitvou s těžkou bezmocí a umíráním po návratu domů. Autor seznamuje čtenáře se svojí životní cestou hovorovým až slangovým style...

Divadlo

Život je kabaret

Cabaret 200Muzikál. To jest dramatický žánr, který vyvolává rozporuplné emoce. Jedni ho považují za vysoké umění, neboť jeho provedení klade na interprety notné nároky (muzikáloví herci musí být velmi dobří činoherci, zpěváci i tanečníci), jiní jím opovrhuj...

Film

Čekám až mi umře pes, abych se mohla zastřelit

Olive KitteridgeováSvérázná Olive Kitteridgeová vás rozesměje i rozpláče ve skvělém románu Elisabeth Stroutové, která za byla za tento svůj počin oceněná Pulitzerovou cenou. Olive Kitteridgeová byla...