Guláš pro Masaryka

Guláš pro Masaryka

Tisk

gul 200Knížka Guláš pro Masaryka mě okouzlila. Už dlouho jsem nečetla tak dlouho do noci, abych se dozvěděla, co bude dál. A taky jsem o přečteném přemýšlela. Děj se odvíjí od slavné bitvy u Hradce Králové až po konec druhé světové války a začátek nového režimu. Ale všechny válečné vřavy se hlavních hrdinek Anny a její dcery Poldinky dotýkají jaksi nepřímo, přesto velmi krutě.

 

Děj plyne jako zurčící řeka, chvílemi prudkým spádem, poté zpomalí a meandruje, dává čtenáři příležitost si chvíli oddychnout před novými peřejemi. Obě tyto ženy však mají recept na štěstí a překonávají všechny životní strázně hrncem poctivého a velmi chutného guláše („Oloupej a nakrájej cibuli. Pěkně nadrobno a dost. A dej ji smažit s dobrým sádlem, až zesklovatí. A pamatuj! Než začneš vařit, prohlédni kastrol, zda v něm nejsou myší hovínka, brouci, červi a jiná havěť!“). Guláš svým způsobem tvoří spojovník, klíčové slovo celého románu. Je tak důležitý, že rukou psaný recept použil Jiří Troskov jako grafický prvek na obálku knihy i její přebal. Vytvořil tak estetický efekt, který zharmonizoval formu a obsah knihy.
Obdivovala jsem při čtení této knihy práci autorky Mileny Štráfeldové. Bylo mi velmi blízké její přemýšlení o známých událostech, jako by mi je vyprávěla má babička. A bavily mě i vsuvky, které do románu vsadila (např. Nepovinná rukopisná vsuvka, týkající se rukopisů Královédvorského a Zelenohorského). Prokládala své vyprávění dobovými zprávami a dodatky, které čtenářům usnadňují poznat a pochopit souvislosti, dozvědět se neznámá fakta a třeba si i poopravit názory na mnohé známé historické události. Do románu občas vložila scénáře tzv. „blouznění“: Blouznění o národě, Blouznění o divadle, Blouznění o republice a Blouznění o lepších zítřcích. Vypořádává se zde coby tzv. zapisovatelka s národními mýty a idoly naší novodobé historie. Klade si otázky, jak by se naše dějiny odvíjely nebýt snahy tzv. otců zakladatelů, kteří si národ vysnili jako literární postavu, proč se politici dlouhá desetiletí hádali kvůli národnímu divadlu nebo oněm podvrženým rukopisům, jakou roli hrál T. G. Masaryk a Edvard Beneš, nebo zda nebyl vznik Československa omylem. Řekla bych, že máme hodně o čem přemýšlet, a tato kniha je dalším hlasem do diskuse.  

gul 1


Milena Štráfeldová je spisovatelka a publicistka. Narodila se v Praze v roce 1956, vystudovala obor teorie a dějiny kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Pracovala v muzeích, knihovnách, na ministerstvu kultury i jako televizní a rozhlasová redaktorka. Od roku 2001 působí v zahraničním vysílání Českého rozhlasu. V 70. a 80. letech vydala v samizdatu tři sbírky poezie, v roce 2010 vydala povídkovou knihu Kriplíci a v roce 2011 sbírku Přepisovačka a knihu fejetonů Co mě naučilo listí. V roce 2012 měla premiéru její divadelní hra Osamělé večery Dory N. o dceři Boženy Němcové, za jejíž rozhlasovou prezentaci získala v roce 2013 Taťána Medvecká historicky první rozhlasovou Thálii. Mimochodem i s touto postavou se setkáme v jejím románu.
Kdo má rád chytré romány s historickými aspekty a vůbec naši historii, bude touto knihou potěšen.

Hodnocení: 100 %

Název: Guláš pro Masaryka
Autor:  Milena Štráfeldová
Žánr: beletrie   
Nakladatelství: Mladá fronta, a. s.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 374

Zdroj foto: Mladá fronta, a. s.

www.kniha.cz/gulas-pro-masaryka/d-296653/

( 13 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Vždycky si říkám, že se budu válet…“ tvrdí výtvarník a muzikant Jaromír F. Palme

jaromir f palmeJaromír F. Palme má letos velmi napilno. Po Začarované třídě (duben 2012) ilustroval další dvě knihy Dina a tajemství starých tenisek (srpen 2012) a Žižkovské strašidelno<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kryjte si záda, superhrdinové

ultimate spiderman 8 200V dalším pokračování UltimateSpider-Man a spol. si v první polovině Peter Parker užívá radostného studentského života až do chvíle, kdy jeden bystrý student si dá dvě a dvě dohromady a začne ostatním kam...


Literatura

Zajeďte si i vy Šalinou do stanice touha

salina-do-stanice-touha 200V nakladatelství HOST vyšly nedávno hned dvě brněnské knihy – povídkový Krvavý Bronx a humoristická Šalina do stanice touha. Vydejte se na jízdu spisovatelky Ivy Hadj Moussa i vy.

Divadlo

Divadlo na Vinohradech uvede slavnou detektivku Past na myši

past200Nejslavnější divadelní detektivka Agathy Christie všech dob, to je Past na myši, jejíž premiéru uvede v sobotu 15. října Divadlo na Vinohradech. V překladu Pavla Dominika a režii Jana Buriana se na jevišti objeví Aneta Krejčíková, Ondřej Kraus, Regina Rázlo...

Film

Parchanti spí možná dobře, ale diváci mohou mít zlé sny

200film1Režisérka Claire Denisová se svěřila, že impuls k natočení filmu Parchanti spí dobře jí poskytlo Kurosawovo klasické drama Zlý chlap spí dobře. Zvolila název Les salauds (neboli Parchanti), odkazujíc tak k japonskému mistru, jehož dílo bylo ve Franc...