S láskou se člověk nasměje

S láskou se člověk nasměje

Tisk


laska 200Pokud tomu nevěříte, pak je načase, abyste nahlédli do dvou knížek, Nicka Spaldinga – Lásko, kde jsi a Láska na třetí. Obě jsou spíš o trapasech, než o romantické lásce. Ostatně autor tvrdí, že ač se snaží sebevíc, nedokáže napsat nic vážného – a tyto dvě knihy o tom rozhodně svědčí.

 

V první z nich se potkají dva, co jsou sami a sami už být nechtějí. Jamie a Laura mají za sebou nepodařené vztahy, po pár nezdařených schůzkách už nevěří, že toho pravého potkají. Pak do sebe narazí – doslova. Jenže to jejich navazování milostného vztahu a následné prohlubování tak nějak nejde jednoduše, naopak – jde od průšvihu k průšvihu. Ti dva se spolu opravdu nenudí. A čtenář jakbysmet. Jamie chce okouzlit svou Lauru, snaží se zapůsobit, ohromit. Většinou se však jeho snahy míjí účinkem, všechno se tak trochu „potento“ (jednou doslova). Laura není pozadu, i ona se má velký podíl na tom, že každá jejich schůzka má správný říz.

Ti dva své vše, co prožili, poctivě zapisují – Laura se ve svém deníku jakoby svěřuje zesnulé mamince a Jamie píše blog. Líčí sice naprosto shodné situace, ovšem v zcela odlišném pojetí. Prostě se zdá, že každý byl někde jinde. Jejich vztah je jako na houpačce, spíš vlastně na horské dráze, a pak po několika pádech a strmém stoupání vzhůru zakotví v manželství.

Ale ani to není procházka růžovým sadem. Ti dva totiž umí být naprosto nepředvídatelní a vše dotahují k maximalismu. Přestože jsou již manželé, nadále pokračují ve svých zápiscích a líčí druhý stupeň své lásky: nečekané očekávání potomka a jeho nevyzpytatelné kousky jako je noční bdění a ničení vlastních rodičů během prvního roku života.

Oba „deníky“ se velmi dobře čtou. Člověka totiž vždycky potěší, přečte-li si o neštěstí druhých. A přestože jde o jeden malér za druhým, obě knihy jsou ve své podstatě romantickým příběhem jednoho zamilovaného páru. Jediné, v čem by možná autor mohl ubrat, jsou vulgarismy. Chápu, že v okamžiku, kdy vás pronásleduje roj včel a vy pádíte, co to dá, pryč, nemůžete něžně rukama odhánět rozzuřený hmyz a vykřikovat kšá, kšá… Ale zase některé výrazy bych z úst mladé, pohledné a zamilované ženy opravdu slyšet nemusela.

Svižný styl, dobrý námět, velmi osobitě popsaný mužský a ženský pohled na svět, vtip, humor, nadhled i ironie – to jsou hlavní atributy, kterými zaplnil autor své velmi zdařilé „deníky-nedeníky“ a oblažil jimi literární svět. Jen ho nedoporučuji puritánům, ti by se mohli opupínkovat už na prvních stránkách jedné i druhé knížky. Přeložil Tomáš Novotný.

laska 1

 

Název: Lásko, kde jsi? a Láska na třetí
Autor: Nick Spalding
Překladatel: Tomáš Novotný
Vydáno: 2013 a 2014
Vydalo nakladatelství: Fortuna Libri
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto:  www.fortunalibri.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Konečně zase hrát živě, to je přání Vladana Vavruši, kapelníka skupiny GAIA

Gaia perexDruhá múza je název aktuálního alba otrokovické skupiny GAIA. Sedm původních písniček a jedna instrumentální skladba představují pop rockovou muziku, která imponuje vlastními hudebními i aranžérskými nápady stejně jako chytrými texty - a samozřejmě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Obchod se štěstím

obchod se stestim perex„Promiňte, co se tady prodává?“ zeptala jsem se. „ Jak to myslíte?“ divila se stařenka. „Co je napsáno na obchodě, to se taky prodává. Štěstí děvenko. Štěstí.“ „ A… v jaké formě?“ „V jaké...


Literatura

Legendy: Prokleté knihovny

proklete knihovny perexKnihovna nemusí být pouze místem, v němž jsou uloženy knihy, na něž pomalu usedá prach a o něž pečuje bělovousý knihovník, ale i místem, v němž se skrývá tisíce světů a v němž  může jít i o život, o čemž se přesvědčili hrdinov...

Divadlo

Velký Gatsby v režii Petra Gábora poprvé na českém jevišti

Gatsby 200Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského čeká v divadelní sezóně poslední titul – česká premiéra dramatizace jednoho z nejslavnějších románů moderní americké literatury Velký Gatsby. Očekávaná inscenace, kterou připravil kmenový režisér a...

Film

Jak si nevzít princeznu: Sympatické sudičky, cestování časem a komplot proti osudu

Jak-si nevzit princeznu (2)

Česká televize uveřejnila na Štědrý večer zbrusu novou koprodukční pohádku v režii Karla Janáka podle scénáře Petra Hudského s názvem Jak si nevzít princeznu. Dle očekávání i tato nová pohádka vyvolala mezi ...