Zrní a Poletíme? Rozhodně zajímavá kombinace

Zrní a Poletíme? Rozhodně zajímavá kombinace

Tisk

200hudVe středu 25. 9. se v pražském Lucerna Music Baru odehrál zvláštní koncert. Kapely Zrní a Poletíme? jsou sice každá úplně jiná, ale údajně říkají to samé. No, upřímně… která dnešní kapela neříká „to samé“, jen trochu jinak? Podstatné však je, že obě kapely si koncert, jak se zdálo, dobře užily. A fanoušci patrně také.

 

 

 

Poletíme?: „Rádi bychom co nejvíc energie, co je na koncertech, zachytili na desce.“
Poletíme? je turbošansonová kapela hrající od roku 2006. Hned následující den po koncertě začali nahrávat svou čtvrtou desku. Peníze na ni vybrali přes projekt musiccluster.cz. Podařilo se jim nashromáždit celých 200 000 korun, což je pro kapelu velká podpora nejen finanční, ale i psychická: „Získali jsme silnou fanouškovskou základnu, které není jedno, co s náma bude.“ Všechna dosavadní alba si můžete na jejich webu stáhnout zadarmo.

hud

V Lucerně hráli jako první. Začátek byl sice půl hodiny po plánovaném startu, ale s tím už v klubech v podstatě všichni počítají. Následující hodinu a půl trvající nářez byl určitě dostatečnou odměnou za čekání. Přehráli všechny své dosavadní hity a zazněly i už známé písně z právě nahrávané desky, postrádala jsem jedině singl Flašinety. Energický a svérázný projev zpěváka Rudolfa Brančovského byl jako vždy úžasný, byť se mi ze zadních řad zdálo, že se publikum v kotli nenechává příliš strhnout. Možná to ale z pódia vypadalo jinak. Poletíme? zkrátka podali svůj klasický výkon, a věřte, že jejich laťka průměrnosti je nasazená zatraceně vysoko. A za rok a půl, co já je znám, ji posouvají stále výš a výš.

Poletíme? – Flašinety: 

Zrní: „Chtěli jsme mít desku jako Stouni.“
Zrní je kapela fungující od roku 2001. Jednou už v Lucerně Music Baru hráli, ale zatímco tehdy se prodalo, tuším, 150 lístků, nyní to bylo 750 v předprodeji a ve výsledku vyprodáno. To je slušný posun. Ve středu křtili vinylovou desku Soundtrack ke konci světa, která už dříve vyšla jako CD. Kluci si však chtěli udělat radost klasickým vinylem. Původně se zde mělo objevit sedm skladeb, nakonec jich však je jen pět. Snažili se k nahrávání používat původní analogovou techniku, což zabralo hodně času. Nicméně ani teď nezahálí a neodpočívají, za měsíc budou natáčet nový singl a v březnu příštího roku další desku.

 hud1

Přiznám se, že Zrní pro mě doteď bylo relativně neznámou kapelou. Vím, že existují, párkrát jsem je slyšela, ale větší pozornost jsem jim nevěnovala. Bohužel musím říct, že ani tento koncert můj postoj nezmění. Ne že by to byla špatná kapela, ale pro mě nemá nic „extra“. Žádná na první poslech zapamatovatelná melodie (což je možná povrchní přístup, ale přece jen, když jdete z koncertu, chcete si prostě od té skupiny cestou domů něco prozpěvovat). Mé oblíbené housle, které se v rukou krásného Vojty Konečného z Poletíme? mění v doslova geniální nástroj, mi zde zněly většinou až příliš kvílivě. Nicméně uznávám, že problém asi bude spíš v mém hudebním vkusu než v kvalitě kapely, protože publikum bylo nadšené a koncert si hodně užívalo. Desku jim pokřtila náhodně vybraná fanynka, které se podařilo chytit „svatební kytici“ hozenou do publika. Nekřtilo se tradičním šampaňským, ale více stylovým plzeňským lahváčem. Prostě atmosféra skvělá, publikum i kapela v dobré náladě, co víc si přát. Jen ta hudba není můj šálek čaje. Škoda.

Zrní – Hýkal:

Kombinace těchto dvou kapel je ovšem rozhodně originální a neotřelá, a pokud si alespoň na jedné z nich tak jako já najdete „to svoje“, stojí za to je slyšet. Pokud pak máte rádi kapely obě dvě, neváhejte a vyrazte 15. 10. do brněnské Flédy, kde se opět sejdou.

Zrní + Poletíme?
Kdy: 25. 9. 203
Kde: Lucerna Music Bar
Hodnocení: 95 %

Foto: Facebook kapel; Zrní: Photo-Agency.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Redlová: „Prolistovat se opravdovým bookletem k CD, to má prostě něco do sebe.“

lucie redlovaOtec, matka, křižovatka
Lucie Redlová si na svém nejnovějším albu Křižovatka řekla o přízeň lidí, kteří hledají v hudbě víc než jen výrazné rytmy a vlezlé melodie. Dospělé písničkářs...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Střepy z krás v terezínském předpeklí
ImageNa zemi jsou místa, která připomínají ráj. Ale jsou zde také místa ne nepodobná peklu.  A v jednom takovém pekle, nebo spíše předpeklí, se sešli Markétka Fischerová a Ludvíček Adler. Ona dvanáctiletá židovka, která přišla do terezínskéh...

Divadlo

Příhody lišky Bystroušky. Slavnostní otevření Janáčkova divadla po rekonstrukci

LB perexDalší fáze rekonstrukce budovy Janáčkova divadla je ukončena. Kolik se ozývalo škarohlídů, že se to k výročí sta let republiky nepodaří. Avšak 17.11. byl zahájen Mezinárodní hudební festival, věnovaný dílu Leoše Janáčka, právě operou, která zazněla ...

Film

Jaká je cena bezpečí? Na to se bude ptát dvacátý pátý ročník festivalu Jeden svět

jeden svet 200Zdá se, jako by současným světem otřásala jedna krize za druhou. Válka na Ukrajině, energetická krize i změny klimatu. To vše jsou témata, která Jeden svět nemůže přehlížet. Festival každoročně přináší do kin desítky dokumentárních filmů o lids...