Kuželovské zpěvulky spojuje víc než jen zpěv

Kuželovské zpěvulky spojuje víc než jen zpěv

Tisk

kuzelovske zpevulky 200Dívčí pěvecký sbor Kuželovské zpěvulky představuje své druhé album. Nová nahrávka horňáckých lidových písní V Kuželově sú děvčata ... jak tá malina je příběh kamarádek, které toho spolu už zažily víc než dost. Prožily spolu dětství, první lásky, bolístky, ale i radosti. Devítičlenný sbor natočil nejen táhlé, sedlácké, balady nebo verbuňk z Horňácka, ale třeba také i jednu sadu ze Strání. Tematika všech písní je milostná a sbor doprovází HCM Romana Sokola a HCM Marka Potěšila.

 

Kuželovské zpěvulky jako dívčí pěvecký sbor začaly zpívat v roce 2011, kdy poprvé vystoupily u příležitosti Horňáckých slavností ve Velké nad Veličkou. Od té doby ušly dlouhou cestu a po eponymním debutu připravili ke svému desátému výročí album druhé. „Skladby jsme vybíraly společně tak, aby tématika byla milostná,“ sděluje členka sboru Klára Halíčková. „Nedá se říci, kdo to celé vymyslel, bylo to jak ze strany nás zpěvaček, tak ze strany muziky, která nám hodně pomohla. Využily jsme toho, že nám hrají šikovní chlapci, kteří navíc krásně zpívají. A to mluvím jako HCM Romana Sokola tak o HCM Marka Potěšila. A tak jsme s nimi nazpívali tyto milostné sady. Řekla bych, že na Horňácku tyto odpovídací milostné písně nejsou tak obvyklé a neuslyšíte je často. A tohle jediné bych brala jako úpravy, jinak se nesnažíme nic modernizovat a zpíváme tak, jak je na Horňácku zvykem.“

Na albu, vedle již zmíněných horňáckých cimbálových muzik hostují také sólisté Richard Hála či Martin Prachař, ale hlavně Mužský sbor z Kuželova se svými sólisty. „Tento sbor nám pomohl s našim založením. Pamatuji si, jak nám tehdy strýček Ševečka komentoval náš výběr písničky, ve které se zpívalo: děłaj semnů co chceš, obracaj ňa jak chceš, trebár hore nohama - to se pro teprve 14 leté děvčata moc nehodilo, tak jsme to nakonec musely změnit”. Nejbližší vystoupení se bude konat na Kužełovských hodech v pátek 12.11. 2021 v Kuželově. Na tento speciální koncert si Kuželovské zpěvulky pozvali mimořádného hosta. “Kmotrem alba bude Martin Kománek, který nám do paměti a srdcí vryl to, jak se na Horňácku zpívá. Do teď zpíváme na vystoupení jeho sady, které pro nás vymyslel.”

kuzelovske zpevulky1

BIO Kuželovské zpěvulky

Jako dívčí pěvecký sbor spolu začaly zpívat v roce 2011, kdy poprvé vystoupily u příležitosti Horňáckých slavností ve Velké nad Veličkou. První vystoupení se odehrálo v pátečním pořadu, který byl věnovaný panu Františku Okénkovi. Následovalo nedělní vystoupení u kuželovského větrného mlýna a malá hvězdička nad nimi začala pomalu svítit. Jedno vystoupení střídalo druhé, a tak si řekly, že by se měly scházet častěji a pracovat pod zkušenou rukou.

Dnešní Kužełovské zpěvulky tvoří 9 děvčat – Klára Halíčková, Erika Kolaciová, Klára Kostelanská, Miroslava Macková, Magdalena Mičková, Veronika Mičková, Marie Pomykalová, Adéla Sedlářová a Markéta Sedlářová, z nichž některé spolu začaly zpívat již v roce 2005 v Kuželovské schole pod vedením Alžběty Matulové. V průběhu následujících šesti let se obsazení sborečku měnilo až do roku 2011. V tomto roce navázaly spolupráci s Martinem Kománkem, který se stává uměleckým vedoucím sborečku, a pod jehož taktovkou zpívaly do prosince 2016. Koncem roku 2016 jejich spolupráce končí a vydávají se na samostatnou cestu, kdy doprovodu jejich sborečku, a taky role jakéhosi poradce, se ujímá primáš Roman Sokol se svou muzikou.

kuzelovske zpevulky obalka

Album: V Kuželově sú děvčata ... jak tá malina
Umělec: Kuželovské zpěvulky
Seznam stop:
1 Súsedovo dívča
2 Dybych já věděła
3 Zamiłovał sem si dívča
4 Snáď sas, milenko
5 Kosí Jano
6 Ej, hory, hory
7 Kužełovský stárek
8 Kebych była jahodú
9 Vandrovali hudci
10 Verbovali na vojnu
11 Nechoď ty k nám
12 Čí je to dívčátko
Label: Indies Scope
Datum vydání 5.11.2021
Hudební režie: Martin Vavřík
Obal: Jiří Miškeřík

Více informací:https://www.indies.eu/support/tunevoyage/kuzelky


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdenka Chocholoušová: Pigy je pro nejmenší děti opravdovým parťákem

chocho200Zdenko, vítám vás u našeho rozhovoru. Jste duchovní matkou prasátka Pigyho. Co bylo impulsem k jeho vzniku?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Dívky ve sněhu. Sedí ve vězení ten pravý?

divky ve snehu perexDívka v ledu, Dívky ve vodě, Dívky ve sněhu… Začíná být náročné se v těch knížkách orientovat. Tahle je prvním dílem krimi série (mimochodem stejně jako Dívka v ledu) a proto jsem na ni byla hodně zvědavá - když by to bylo d...

Divadlo

Jak si vedli němečtí divadelníci v Praze?

az k horkemu konci divadloAspoň trochu vstoupila do povědomí ta skutečnost, že v meziválečné Praze kvetlo dvojjazyčné písemnictví, české a německé (přesněji německo-židovské), velké zjevy jako Franz Kafka se již dávno staly nedílnou součástí pr...

Film

Je to jen vítr aneb když hon na Romy nekončí

je to jen vitrPříběh filmu ´Je to jen vítr´ je založen na skutečném případu otřesných rasových útoků na místní romskou komunitu, který si před čtyřmi lety v Maďarsku vyžádal šest mrtvých včetně dvou malých dětí, a na zprávách, kt...